bobemama
*BEJELENTKEZS*
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 

 

 SZP NAPOT  MINDEN KEDVES LTOGATMNAK! KSZNM, HOGY MEGTISZTELTL LTOGATSODDAL! GYERE VISSZA MSKOR IS! SZERETETTEL VRLAK!

 

  

   

VCSZENTLSZL-LAKHELYNK-S MS

NINCS PNZED TINTAPATRONRA...?

ITT MEGKERESHETED AZ RT!...

KATT IDE!

 

 

Google

 

 
Men
 
*MENNYI AZ ID ?*
 
*VENDGEIM SZMT FIGYELI*
Induls: 2006-08-23
 
HASZNOS LINKJEIM
 
NI OLDALAK
 
IRODALOM,GONDOLKOD
 
KNYV
 
VICCEK
 

 

 

 

  MUNKA- LLS LEHETSGEK 1.

Tovbb >>

 

  

 

 

 
IDJRS JELENTS
 

 

 

  

 

 

 

 

 
H R E K
 

lj ide mellm…

 

lj ide mellm s nzzk egytt
az utat, mely hozzd vezetett.
Ne trdj most a kitrkkel,
n is gy jttem, ahogy lehetett.
Hol van mr, aki krdezett,
s hol van mr az a felelet,
leolvasztotta a Nap
a htamra fagyott teleket.
Ztygtette a szvem, de most szeretem
az utat, mely hozzd vezetett.

 (Csuks Istvn)

 

 

Vrlak

Merengve ltem a parton,
Rm ksznttt lassan az alkony.
S a vn Duna kt partjn
Szrkesg nyugodott mln.
Egyedl reztem magam,
A szl htrafjta hajam,
S a vn Duna kt partjn
Az este leszllt mr nmn.

Vrlak. "Taln nem jssz el?"
Furcsa rzs tlttt el,
S a vn Duna kt partjn
Sttsg zporozott rm.

Indulni kszltem ppen,
Mikor meghallottam lpted,
S a vn Duna kt partjn
Kigylt a lmpaszivrvny.

 

 
HA AJNDKOZNI AKARSZ
 
BARTI MAGAZINOK, OLDALAK
 
 
Z E N K
 
 

 

 

 

 
BB
 

 

A VERS

 

A villm sem l sokig,

fnyben magnyosan,
csupn addig, mg elrhet,

felhtl az els fig,
mellyel egyeslni vgyik.
A vers maga is olyan.
Fnyben magnyosan addig l,

ameddig lhet,
felhtl elr a fig, indul tlem,

s meglel tged.

 

 

 

 

 
E-MAILFIKOK
 

 

 

NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI! 

„Azrt van sr, hogy vigasztald,

hez, hogy terts asztalt.

Azrt van seb, hogy beksse kezed,

Vak, elhagyott azrt van, hogy szeresd!

Azrt van annyi rva, ldztt,

Hogy oltalmat nyerjen karod kztt.

Az irgalmat knok fakasztjk,

Mlysg felett van csak magassg.

Ha ms gytrdik, vrzik, szenved,

Azrt van, hogy megmutassad,

Mennyi SZERETET van Benned!”

 

"A vgtelenhez mrve nem is lteznk,

A csillagvek rin egy perc az letnk.

Az ember nmagban semmit sem r,

Ha nincsen bartunk, elvisz a szl."

  

 
 

 

 

 
 

 
 
 
 

 

"Amikor gyenge vagy,

akkor vagy a legersebb.

Amikor semmid sincs, tid
az egsz vilg.

Amikor vgkpp elbuktl,

s gy rzed, mr nem bukhatsz
albb, akkor mr csupn

egyetlen shajts a gyzelem.

Egyetlen shajts.
Shajts!

Fjd ki a levegt,

ereszd el a ktsgbeesst,

ereszd el dhdet,

ereszd el a grcss akaratot!"

 

 

  

AZ N SZIVEM

Az n szvem jtszik,
ingemen tltszik,
msik szvvel tndrkedik
hajnalhasadsig.

Szlettem, felnttem
durva gaz-erdben,
virg vagyok, attl flek:
csaln lesz bellem.

Szaporodik vem
fnyben, gdrgsben,
ecetrt kell elcserlni
minden dessgem.

 

(Nagy Lszl)

 

  NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI!

 

 „Az Isten az egyszersg,

Unja a tlsgos jkat,

Unja a nyugtalanokat

S a sokszer, nagy lmodkat.

 

Az Isten engem nem szeret,

Mert n sokig kerestem,

Mg meg se leltem s akkor is

Ktdtem, vele s versenyeztem.

 

Az Isten van valamiknt:

Minden Gondolatnak aljn.

Mindig neki harangozunk

S h, jaj, n ott lk a baljn.”

 

(Ady Endre: Az Isten baljn)

 

 

 

   

  Halk, bnatos szks

Halkabban daloljatok,
szaki, vndor dalok,
Hirtelen, ksza dalok,
Szl-viharok.
Ma jnius van
S kiss bsan
Jttem el valahonnan.
Jjszakt se mondtam.
Meleg, vihartalan
Nyrban
Tettem be oda a szvem
S a lbam
S szeretnm kivonni ket,
E hamar lpegetket.
Halkabban daloljatok,
szaki, vndor dalok,
Hirtelen, ksza dalok,
Szl-viharok.

 

(Ady Endre)

 

J jszakt

 

Falon az inga lass fnye villan,
Oly ttovn jr, szinte arra vr,
Hogy gyam mellett kattanjon a villany,
S a sttben majd boldogan megll.
Pihenjnk. Az lomba merlnek
J dolga van. Megenyhl a robot,
Mint ahogy szpen slya vsz a knek,
Mit kegyes kz a mly vzbe dobott.

Pihenjnk. Takarmon pr paprlap.
Elakadt sorok. Trstalan rmek.
Megsimogatom ket halkan: rjak?
s kicsit fjn shajtom: minek?
Minek a llek balga fnyzse?
Aludjunk. Msra kell ideg s vel.
Jzan dologra. Friss tlekedsre.
s rossz robotos a kskel.

Mi haszna, hogy paprt mr j egyprat
Bertam? Bolygott rajtuk bs kezem
A tollra dlve, mint botra a fradt
Vndor, ki havas pusztkon megyen.
Mi haszna? A sok tveteg barzdn
Hov jutottam? s ki jtt velem?
Szeld dalom lenzi a garzdn
Kromkod s nyersdal jelen.

Majd egyszer... Persze...

Mskor... Szebb idkben...
Tik-tak... Ketyegj, vn, j klt-vigasz,
Majd j a kor, amelynek visszadbben
Felnk szve... Tik-tak... Igaz... Igaz...
Falon az inga lass fnye villan,
Aludjunk vagy szz vet csndben t...
gyam mellett elkattantom a villanyt.
Versek... bolondsg... szp j jszakt!

 

(Tth rpd)

 

 

 

 

 
MAI HANGULAT...
 
KIPRBLT-FINOM-RECEPTJEIM
KIPRBLT-FINOM-RECEPTJEIM : A szezon, s a tl kvl tele: A BURGONYA

A szezon, s a tl kvl tele: A BURGONYA

bb  2006.10.19. 08:53

Mindent s mindent a kivl, nem hizlal, vitaminban, Klium gazdag imdni val nvnynkrl...

 

                          BURGONYA

El se tudom kpzelni, hogy mikppen tpllkozhatott Eurpa npessge a burgonya megjelenst megelz idszakban, hiszen a nvny gumja ktszz ve egyike a legfontosabb alaplelmeknek, s valsznleg mg sokig az is marad. Amerika bennszltt lakossga tbb ezer ve termeli az Andok magasabb fekvs, hvsebb klmj vidkein, Mexikban, Peruban s Chilben. Amerika felfedezse utn kerlt el Spanyolorszgba. Lehet, hogy megtrtnt, de lehet, hogy csupn legenda: a spanyol kirlyi udvarban az amerikai tjukrl ppen akkor visszatrt hajsok bemutattk az elkel trsasgnak a burgonyanvnyt, a lombjt, a fehr virgait s a zld bogyit. A furak kstolgattk, s bizony nem talltk ehetnek, st a bogyk fogyasztsa fejfjst s gyomorgrcsket is okozott. Ekkor valaki mrgben a nyitott kandall parazsba hajtotta az egsz nvnyt - a gumival egytt. Rvid id mlva kellemes illat terjedt el a teremben: a sl krumpli illata. Nosza, kikapkodtk, kikotortk az urak a tzbl a gumkat, s lvezettel fogyasztottk el az omls, finom csemegt. Azta van becslete a burgonynak a kirlyi palotkban s a legszegnyebb emberek hajlkban. A hiteles trtnelem szerint Chile meghdtsa utn, a 16. szzad 60-as veiben hoztk magukkal a spanyolok hazjukba, ahonnan elszr Portugliba s Itliba kerlt. A 17. szzad vgn s a 18. szzad elejn tbb vben igen ilny gabonatermst takartottak be Eurpa-szerte, s az ennek hatsra bekvetkezett hnsg kedvezett a burgonya elterjedsnek. Nlunk sem fogadtk valami nagy lelkesedssel, s csak II. Jzsef uralkodsa idejn, 1770-ben kezdtk el termeszteni a Felvidken. Erdlyben - ahol pityknak nevezik - csak az 1815. vi hnsg utn bartkoztak meg vele. A korbban kisparcellkon termelt burgonya ma egyike a fontos szntfldi nvnyeinknek, amelyet 80-100 ezer hektr terleten termesztenek nagyzemi mdszerekkel, felhasznlva a gpests s a kemizls minden lehetsgt. A kiskertekben fokozatosan httrbe szorul, hogy helyet adjon az n. Finom zldsgflknek. Vltozatlanul kellemes dolog azonban, ha a korai burgonya megterem a kertben, legalbb annyi, hogy egy vratlanul rkezett vendg elltshoz ne kelljen a piacra szaladni krumplirt. A tovbbiakban mi is csak a korai jburgonya termesztsnek rvid sszefoglalst adjuk.

Termesztse a burgonya optimlis talaj- s ghajlati ignyei elg pontosan krvonalazhatk, de mgis szinte mindentt megterem, mert kpes alkalmazkodni az adottsgokhoz. Legjobban a knny, homokos vlyogtalajt kedveli, amely korn felmelegszik. Br a talaj kmhatsnak nincs klnsebb jelentsge, kedvez szmra a gyengn savany (5,8-6,5 pH) talaj. A tavasszal lassan felmeleged nehz agyagtalajok, amelyeknek rossz a vztereszt kpessge, a burgonya termesztsre csak korltozottan alkalmasak. Nagyon fontos a talaj humuszllapota. Ezrt a burgonyt a kertnek sszel istlltrgyzott gysaiban termeljk. Tavasszal csak rett istlltrgyt vagy komposztot keverjnk a talajba. A tavaszi sekly talaj-elksztskor m2-enknt 100 gramm vegyes mtrgyt is hasznljunk. Az jburgonya termesztshez az apr gumk alkalmasak. Legclszerbb, ha ezt nem az elz vi termsbl vlogatjuk ki, hanem megvsroljuk. A j vetgum 3-6 cm tmrj, s rajta 5-8 rgy tallhat. A kiskerti, korai termesztsre a rvid tenyszidej fajtk alkalmasak. Ilyen az Astilla s a Pierwiosnek; az elsnek 78-82, a msodiknak 82-86 nap a tenyszideje. Az egszsges, p vetgumt elcsrztatjuk, mert ezzel a tenyszidt mintegy kt httel lehet lervidteni, s 10-20% tbblettermst lehet elrni. A cl az, hogy kiltetskor a gumkon 2 cm-nl nem hosszabb, vastag csirk legyenek, mert az ezeknl hosszabb csrk a szllts s a vetsi munka kzben biztosan letrnek. Az elcsrztatsra a 12-15 C hmrsklet helyisgek alkalmasak. rdemes tudni (mr csak az tkezsi burgonya tli trolsa rdekben is), hogy a meleg s a sttsg a csrk nvekedst segti, a hvs krnyezet, a fny s a levegramls viszont gtolja. Az ltetsre rendszerint prilis kzepn kerlhet sor, mert a burgonya fagyrzkeny nvny. Ha a friss hajtsai elfagynak, akkor mg szmthatunk a regenerldsra, de a terms mindenkppen cskken. Az sszel mlyen felsott vagy megkultivtorozott talajt most csak seklyen, laztjuk fel, s egymstl 70 cm tvolsgban ksztnk (egy gysban kt) barzdt; ezekbe helyezzk az elcsrztatott gumkat egymstl 35 cm-re a csrjukkal felfel. Ez utn gy takarjuk be ket, hogy flttk 10 cm vastag talajrteg legyen.  Kt-hrom ht mlva megjelennek a talaj felsznn a friss hajtsok. Ezeket kt-hrom zben tltgessk fel gy, hogy a hajtsok mell friss, nyirkos fld kerljn. A tltgetst a virgzs kezdetig be kell fejezni. Ahol lehetsg van r, ott ntzzk a korai burgonyt, a virgzsig ugyan elegend a talajban trolt nedvessg, de ksbb az ntzs igen jtkonyan segti a gumk kifejldst.  Siettethetjk a nvnyek fejldst, ha az elvetett terletet fliatakarssal ltjuk el. A lyuggatott flia alatt a burgonya letfolyamatai annyira felgyorsulnak, hogy a gumk mintegy kt httel korbban szedhetk. A flia mjus kzepig maradhat az gys fltt, ezutn - lehetleg bors, ess napon - le kell szedni. A burgonyabogr rgsa ellen a korai burgonyavetst Ditrifon vagy Sevin 0,2%-os oldatval kell permetezni. A felszedst tbbnyire jnius elejn kezdjk meg. Ilyenkor a gumk hja mg foszls, ezrt vatosan kell szedni, hogy minl kevsb srljenek meg. A termstlag egy bokor all 600 s 1200 gramm kztt ingadozik. A betakarts jnius kzepre befejezdik.

Felhasznlsa Magyarorszgon egy fre tlagosan vente 60 kg burgonyafogyaszts jut. A gumk 12-14% kemnytt, azaz sznhidrtot tartalmaznak, de azrt ne fljnk tle, mert a burgonya kalriatartalma alacsonyabb a tbbi tpllknl. (sszehasonltsul: 100 gramm rizs 1520 kJ-t (370 kalrit), 100 gramm kenyr 1030 kJ-t (250 kalrit) tartalmaz, de 100 gramm burgonya csak 350 kJ-t (85 kalrit) kpvisel.) Ezzel szemben jelents a C-vitamin-, a klium- s a tojssal egyenl biolgiai rtk fehrjetartalma is. A korai burgonya nem tarthat el huzamosabb ideig, ezrt mindig annyit kell felszedni, amennyit a csald elfogyaszt. Inkbb korn kezdjk meg a szedst, mint megksve, mert akkor elvesztjk a terlet msodhasznostsnak lehetsgt, s a talaj is elgyomosodik. Az persze mr gazdasgi szmts krdse, hogy korn akarunk-e apr burgonykat felszedni, amikor az ruk mg magas, vagy kiss ksbbre halasztjuk a szedst, amikor a gumk mr fejlettebbek, de a burgonya ra mr cskkent. Se szeri, se szma azoknak az teleknek, amelyek burgonybl kszlnek s nlklzhetetlen fogsai a magyar konyhnak. Akadnak kzttk nagyon htkznapi - de ltalam s nyilvn Olvasim ltal is - nagyon kedvelt telek, mint a papriks krumpli, a burgonyaleves s a burgonyafzelk, de vannak olyan "elegns" burgonyatelek is, mint a krokett, a felfjt vagy a pr.

 

 

Burgonya a klium tkrben

A klium

A klium igen fontos szerepet jtszik a szervezet mkdsnek fenntartsban, hiszen rszt vesz az ideg- s izommkdsben, valamint a sejtek anyagcserjben.
A szervezetnkben lv klium a sejten belli trben tallhat. Elssorban a sejtek ozmotikus nyomsnak fenntartshoz szksges, de a sejtek ingerelhetsge szempontjbl is nlklzhetetlen. Minl nagyobb az izommunkavgzs, annl nagyobb az izomsejtekben a kliumtartalom. Abban az esetben, ha a szvizomban valamilyen krosods trtnik (pl. infarktus) a krosult helyen a klium mennyisge cskken s emelkedik a ntrium. A magyarzatbl egyrtelmnek tnik, hogy megfelel mennyisg kliumra van ignye az emberi szervezetnek, amely napi 2-5,9 g-nak felel meg. A felntt ember szervezetben tlagosan 150 g klium van, amelynek kb. 97%-a sejten bell tallhat. A klium csak gy tud optimlisan hasznosulni a szervezetben, ha a ntriumhoz kpest megfelel arny - 2-4-szeres. Ez az arny a nvnyi lelmiszerekben kzelebb van az optimlishoz, mint a hsok esetben. Szksges egy msik szempontot is figyelembe vennnk a nvnyi lelmiszerek elnysebb kliumbevitele tekintetben: az llati eredet lelmiszerekben a kloridok vannak dnt tbbsgben, amelyek a szervezetbe jutva annak kmhatst savas irnyba toljk el. Az anyagcseretermkek inkbb savany kmhatsak. Viszont a zldsgekben, gymlcskben a klium szerves savakhoz ktdik, amelyek a szervezetben elgnek s lgos kmhats karbontok, bikarbontok keletkeznek. ppen ezrt a nvnyi lelmiszerek fogyasztsa a sav-bzis egyensly fenntartsrt igen sokat tehet. A vrben lv kliumkoncentrci csak szk hatrokon bell mozoghat. A tl magas vagy a tl alacsony kliumszint is slyos kvetkezmnyekkel jrhat. A tl alacsony kliumszint slyosabb esetben izomgyengesget, st bnulst is okozhat. Fknt szvbetegeknl klnbz ritmuszavarok lphetnek fel. Alacsony kliumkoncentrci ltalban azrt mutathat ki, mert a vesk nem megfelelen mkdnek vagy a szervezet tl sok kliumot veszt, pl. hnys, hasmens, tarts hashajthasznlat miatt. A magas vrnyomsban szenved betegeknl clszer felhvni a figyelmet arra, hogy a vizelethajt gygyszerek egy rsze kliumrtssel is jr, ezrt ptlsrl gondoskodni kell. A tl magas kliumszint veszlyesebb, mint az alacsony. Ez a szv elektromos vezetrendszert rinti, amelynek kvetkeztben slyos ritmuszavar lphet fel, st hirtelen szvmegllst is okozhat. A magas kliumszint a vesk nem megfelel kivlasztsnak kvetkezmnye. Abban az esetben, ha a sejtekbl hirtelen nagy mennyisg klium szabadul fel, szintn megemelkedik a vr kliumtartalma. Ez elfordulhat, pl. nagy mennyisg izomszvet roncsoldsa (baleset, gsi srls) esetn.

  A pityka

 
Pityka, fldi alma, fldi krte. Bizonyra nem gondoljk, hogy ezek a nevek a krumpli vagy elegnsabb nevn a burgonya rgies elnevezsei.
Egyiknek a haja srgsfehr, sima, maga krtvlyforma, a bele puhbb, fehrebb, maga is nagyobb, egy ldtojsnyi vagy klnyi... A msik, amely, veres haj, szennyesebb szn, vizesebb bel, csehes-bogos, egydinyi vagy tyktojsnyi nagysg.” Ezek a lersok bizony-bizony a burgonyra vonatkoznak s Mtyus Istvn, jegyezte le az ezerhtszzas vek vgn. A burgonya Peru s szak-Bolvia hvs fennskjain shonos. Ezeken a vidkeken a fldmvel indinok mr a msodik szzad ta termesztettk.   vszzadoknak kellett eltelnie ahhoz, hogy a Dl-Eurpban lassan meghonosod j velvnyek Kzp-Eurpban is polgrjogot nyerjenek. Tbb mint kt vszzadon keresztl a burgonya csak dsznvny volt. Sokig nem jttek r, hogy melyik a burgonynak az emberek szmra is jl fogyaszthat rsze, mivel a tpll barna gum a fld alatt volt s inkbb a fld felett lv zld gumval s levllel prblkoztak, ami szolamin-tartalmnl fogva azonban mrgez. Ez sokig hallos flrertsek forrsa volt.

                                   
Legendk

Az egyik legenda szerint a parasztok gy jttek r a krumpli valdi zre, hogy egy g pajtban hatalmas adag takarmnynak sszegyjttt burgonya slt meg s kellemes illata miatt valaki megkstolta. gy kezddtt a pityka mig is tart, egyetlen percig sem hanyatl karrierje.  Franciaorszgban a burgonya elterjesztsn fradoz Parmentier vgs elkeseredsben - sikertelen prblkozsai miatt - magt XVI. Lajost krte fel a reklmozsra". A kirly hivatalos fogadsain burgonyavirggal a gomblyukban jelent meg, a kirlyn, pedig krumplivirgot tztt a hajba. Nmet fldrl hazatr dikok magukkal hoztk a krumpligumkat, amelyekrt ket perbe fogtk, mondvn, hogy meg akarjk mrgezni az embereket. A dikok szerencsjre a brk a trgyalson megkstoltk a slt krumplit, s annyira finomnak tltk, hogy nemcsak felmentettk a bnsket, hanem elrendeltk a burgonya terjesztst is.  A legendknak mindig ltezik vals alapja. gy van ez a burgonya esetben is. A nagy ellenlls oka rszben a mrgez zld rsz fogyasztsa, valamint az els genercis" fld alatti gumk savany ze s vizenys llaga volt.  Ezen kvl sokig az hnsgek idejn, krnikus gabonahiny enyhtsre, kenyrksztsre alkalmas nvnyknt ajnlottk a parasztoknak. Olyannyira, hogy mg Parmentier is ezt tantotta rtekezseiben. Ezek a tvhitek akadlyoztk sokig a burgonya nagy mennyisg termesztst. Tmeges elterjedshez mgis az hnsgek vezettek.  Franciaorszgban a polgri forradalom idejn tzszeresre ntt a burgonya vetsterlete. Haznkban Mria Terzia s fia, II. Jzsef a Felvidk hnsg sjtotta tjain ingyenes vetgum kiosztsval, tmogatta a burgonya termesztst. Nagyon sokig nem adztattk a burgonyt s kukorict, termelket ppen ezrt a jobbgyok s a zsellrek kedvet kaptak a termesztshez.  A Tiszntl tjain sokig csak kis kertekben ltettek burgonyt, st szzadunk harmincas veiben pldul a birkaprklthz inkbb kleskst vagy kenyeret ettek burgonya helyett.  A burgonya az egyik legvltozatosabban feldolgozhat s elkszthet alapanyagaink egyike. Elssorban Eurpban vlt fontos nplelmezsi termkk. Magyarorszgon az 1770-1780-as vekben honosodott meg. Eurpban a terjedse Olaszorszg fell indult meg. Nlunk a htkznapi letben a XIX. szzadig fldi almnak vagy fldi krtnek hvtk.  A nmet eredet elnevezsbl (Grundbirne, Erdapfel) alakult ki a mai krumpli-sz. A burgonya megjells csak az 1800-as vekbl szrmazik, Burgundia francia szbl. Fleg hegyvidkeken s homokos tjakon termesztettk. Nemcsak fontos nplelmezsi termk lett a burgonya, hanem ipari clra is hasznltk, st takarmnyozsra is.  h azok a rgi burgonyk!

Sokszor mondjuk egy nyersanyagra vagy lelmiszerre, hogy ze mr nem a rgi. Ha nem is pontosan ez vonatkozik a krumplira, de az tny, hogy a piacon nem tallunk annyi fajtt, mint rgen. Rzsa-, glbaba-, kifli-, ellaburgonya. A burgonyasalthoz csak kiflikrumplit hasznltak, a glbaba s a rzsaburgonyt kretknt s rakott telknt hasznltk fel, kivve a burgonyaprt, melyhez ellakrumplit vsroltak. Ma mr csak elvtve lehet tallkozni ezekkel a fajtkkal (kivve taln a kifliburgonyt, amely renesznszt li), ami arra vezethet vissza, hogy a klnbz vrusfertzsekkel nem voltak olyan ellenllak. gy helyket ms fajtk vettk t. Sajnos nagy felvsrlk esetn elfordulhat, hogy a klnbz burgonyafajtkat sszekevernek, hiszen kinzetre nincs mindig markns klnbsg kztk, viszont a fzs, illetve az telkszts sorn rezhet (egy rsze mr sztesik, amikor a tbbi mg csak flpuha). A burgonya alapvet nyersanyagainkhoz tartozik, szinte nincs olyan nagyzemi konyha vagy hztarts, ahol ne trolnnak belle. A gondosan trolt burgonya kemnyttartalmnak csak kis rszt veszti el tavaszig. A gum hjt a romls veszlye miatt ersen meg kell tiszttani. A megfagyott burgonya des z, mert a kemnytbont enzim mg fagypont alatt is mkdik. A fny hatsra csrzskor a gumkban szolanin nev anyag kpzdik, amelytl a burgonya kesernysen csps z lesz. A hmozott burgonya a levegvel rintkezve enzimhatsra megbarnul. Ezt az rtkromlst hkezelssel, levegtl val elzrssal vagy antioxidnsokkal gtoljk meg.  

A burgonya beltartalmi rtkei

A nyri s a tli burgonya rtkei kztt van eltrs, de nem szmottev. Mivel a nyri burgonyt csak kis ideig hasznljuk az lelmezsben legtbbszr a tli burgonya rtkeit, hasznljuk. A tblzatbl lthat, hogy zsiradktartalma elhanyagolhat, energia- s sznhidrttartalma a tbbi zldsghez kpest magas, fehrjetartalma nem magas, azonban j az aminosav-sszettele, de nem teljes rtk. svnyi anyagok tekintetben a Na elhanyagolhat, kliumtartalma igen jelents 340 mg/100 g. Ha belegondolunk, hogy egy adag kret 200-300 g kztt mozog, akkor ezzel 680, illetve 1020 mg kliumot visznk be! Ha petrezselymesen ksztjk el, a kliumbevitel mg fokozhat, hiszen a petrezselyemzld kliumtartalma is magas (1000 mg/100 g). Ennek az rtknek csak egy szpsghibja van: 100 g petrezselyem igen sok adaghoz szksges, gy az egy fre es mennyisg kicsi, ellenttben a burgonyval.  A tblzatbl lthat, hogy igen sok nyersanyag rendelkezik j kliumtartalommal. Azonban dit, illetve mkot bejgli, mkos, dis tszta formjban fogyasztunk, szrazbabot inkbb a tli hnapokban levesnek, fzelknek, saltnak. Ezen telekre inkbb jellemz a szezonalts s ezen bell is a ritkbb felhasznlsuk. A tbbi alapanyag kzl a burgonya az, amit a leggyakrabban fogyasztunk egsz vben. Ezrt emeltk ki a burgonyt, mint jelents kliumforrst a tbbi nyersanyag kzl.

   
 

J tancsok

A gumk hjban trtn fzsvel elkerlhet a kilgozs.  A burgonya legrtkesebb anyagai kzel a hjhoz helyezkednek el, ezrt a hmozsnl erre gyelni kell. A hjban ftt burgonya vitaminvesztesge alacsonyabb. A hmozott burgonya fzse kzben nagyobb a vesztesg, ezrt a hmozott burgonya fztt vizt, felhasznljuk. A burgonya prolsakor a tpanyagvesztesg kisebb. A megfelel adagszmra kiszabott burgonyt egyszerre kell odatenni s kszre fzni, mert a flig ksz burgonyt kihls utn egy ksbbi fzssel mr nem tudjuk puhra fzni.  Savas kzegben a burgonya nem puhul meg, ezrt csak mr a megftt burgonyhoz adjunk, pl. paradicsomlevet, ecetet, citromot, kefirt, joghurtot.   

A liszthez megftt, meleg, lecsurgatott, ttrt burgonyt adjunk, mert a vizes krumplitl sztesik a tszta.  Kizrlag felhasznls eltt tiszttsuk meg a burgonyt, mert a vzben trtn (a barnuls megakadlyozsa miatt sokan vzben troljk" fzsig) lls alkalmval jelents lehet a kliumvesztesg.  A tiszttott nyers burgonyt nem lehet fagyasztani, mivel felengeds utn az ze teljesen megvltozik.

 
Az lelmiszeripar a burgonybl lisztet, kemnytt, kenyeret, pelyhestett termkeket, tsztkat, gyorsfagyasztott termkeket gyrt. A konyhatechnika a burgonyaelksztsnek szmtalan vltozatt ismeri. Haznkban, az utbbi vekben ennek ellenre cskkent a burgonyafogyaszts s a vetsterletek is vrl vre zsugorodtak.  Nzznk mg egy hasonl, a burgonyaflk csaldjba tartoz nvnyt, amely egyben j kliumforrs is.

A paradicsom

Dl-Amerikbl szrmaz, rgen szerelemalmnak nevezett nvnyt Eurpba a XVI. szzadban spanyol hajsok hoztk.  Karrierje hasonl volt, mint a burgony, mivel termst kezdetben mrgeznek tartottk. Ktszz ven t dsznvnyknt termesztettk egszen addig, amg az olaszok el nem kezdtek a termsekbl gasztronmiai remekeket kszteni. Kertben termesztik az ebszl e nemt. Gymlcsei akkork, mint egy barack, szp piros karmazsin sznek. Nem tancsos ez gymlcsket enni, mert az ember eszt megcsonktjk." (Csap Jzsef 1775).

 
Haznkban mr a XVIII. szzad vgtl jl ismert nvnyknt hasznltk. A termesztsi mdszereivel mr a szabadsgharc idejn rszletesen foglalkoztak. A kiegyezs idejn mr t paradicsomfajtt termesztettek.  A paradicsomnak rendkvl sok szn-, mret- s formavltozata ltezik, pl. zld, lukullusz hs s koktl paradicsom.  Gyakorlatilag egsz vben kaphat frissen vagy mirelit, konzerv formjban. A piros paradicsombl l, pr s ketchup kszl.

A zld paradicsombl savanysg.

A paradicsom beltartalmi rtkei

A paradicsom alacsony energiatartalm 97 kJ (23 Kcal), minimlis fehrjt (1 g/100 g) s zsiradkot (0,2 g/100 g), 4 g sznhidrtot, valamint 240 mg/100 g kliumot tartalmaz lelmi anyag. Termszetesen tartalmaz vitaminokat is, de a tbbi zldsgflvel sszehasonltva nem kiugr mennyisgben, taln karotin s E-vitamintartalma emlthet meg. Alacsony energiatartalma s kellemes, dt ze miatt nemcsak nll telknt s kistkezsek ksrjeknt hasznlhat, hanem szmos telhez hozzadva annak gasztronmiai rtkt nveli.

J tancsok

A paradicsomot htszekrnyben ne troljuk, mert a hideget rosszul tri, elveszti aromjt. Szobahmrskleten, pedig gyorsan rik, s gyorsan tnkremegy. Az idelis trolsi hmrsklete 14 C-on pincben vagy kamrban.  Mindig elklntve troljuk a tbbi zldsgfltl, mivel meggyorstja a vele egytt trolt nvnyek anyagcserjt, amelynek kvetkeztben gyorsabban fonnyadnak (a srgarpa megkeseredik).  Az svnyi anyagok kis mennyisgben szksgesek a szervezet szmra, mgis nlklzhetetlenek, hiszen ltfontossg folyamatok alkotrszei. Most elssorban a kliummal foglalkoztunk, illetve azokkal a nyersanyagokkal, amelyek elsegtik megfelel bevitelt a szervezetbe. Termszetesen az emberek tbbsge nem tudomnyos szempontok alapjn vlasztja ki teleit, de a kztkeztetsben dolgoz szakemberek szmra fontos, hogy ismerjk a klnbz nyersanyagok lettani rtkeit s emellett finom teleket ksztve, hozzjruljanak az egszsges tpllkozs megvalstshoz.

Papriks burgonya

1 kg mosott burgonyt hmozzunk meg. Utna jbl megmosva minden egyes darabot keresztben vgjunk kett, majd hosszban is vgjuk mrettõl fggõen 4–8 darabra. A kisebb mret krumplit keresztben nem kell kettvgni. 1 kzepes fej vrshagymt aprtsunk fel, s 0,8 dl tolajon dinszteljk vegesre. 4 db zldpaprikt mossunk meg, daraboljuk fel kb. 0,5 cm vastag karikkra illetve 1 cm szles szeletekre, s adjuk a hagymhoz, majd fed alatt fõzzk puhra. Amikor a paprika megpuhult, mossunk meg 2 kzepes mret paradicsomot, s ngyfel vgva rakjuk a paprikhoz. Fõzzk tovbb, amg a paradicsom sztesik, majd fed nlkl, sssk le a lecst zsrjra. Ekkor tegyk hozz a feldarabolt burgonyt, majd szrjunk r 1 ppozott mokkskanl st, s keverjnk bele 1 kvskanl fszerpaprikt. A klnleges zek, kedveli adhatnak hozz negyed mokkskanl kmnymagot is. ntsnk r 4 dl vizet, s fed alatt fõzzk kb. 20 percig, amg a krumpli megpuhul. Vigyzzunk, hogy ne fõzzk tl, mert akkor a burgonya felszvja az sszes levet, s ksa lesz belle. A magyaros zek, kedveli hasznlhatnak hozz csps paprikt is. Tlen a paprika s a paradicsom 4 ppozott evkanl lecsval helyettesthet. Aki bõ lre eresztve szereti a papriks burgonyt, 0,5 liter vizet adjon hozz. Amg a krumpli fõ, 5 dg szjakockbl ksztsnk fl adag Szjatepertt az I. fejezetben lert mdon, azzal a klnbsggel, hogy az elõzõ este beztatott szjakockt vgjuk hrom–ngyfel. Vgl finoman keverjk az apr szjatepertõt az idõkzben puhra proldott burgonya kz, s melegen, nll telknt, savanysggal tlaljuk. Mivel a papriks krumpli elsõsorban tli tel, savanytott uborkval, paprikval vagy csalamdval fogyaszthatjuk. Nyron ksztve tejfls uborkasaltval a legzletesebb. Ha msnapra fõzzk, akkor hossz lre engedjk, mert a trols alatt a burgonya sok vizet szv magba, s besûrûsdik. Hûtõszekrnyben troljuk. Miutn a burgonya a legtbb hztartsban a leggyakrabban hasznlt zldsgflesg, clszerû belõle egyszerre tbbet vsrolni. A beszerzst ne kapkodjuk el, mivel a beparsodott tlll krumplit szeptember kzepn kezdik felszedni. Hûvs, stt helyen, jl szellõzõ kosrba kintve troljuk, mert fny hatsra megzldl s kicsrzik. Amennyiben nem rendelkeznk fûzfavesszõbõl font kosrral vagy vkval, hagyjuk a hlszerû necczskban amelyben, megvsroltuk. Ha elkezd csrzni, a hajtsokat trdeljk le rla, mivel a rgyezs megindulsval mrgezõ anyagok, keletkeznek a gumban. gyeljnk arra is, hogy soha ne troljuk egytt az almval. Az alma utrsekor keletkezõ etilngz ugyanis serkenti a burgonyagumk csrzst. A Krpt–medence ghajlata kifejezetten alkalmas ennek a zldsgflnek a termesztsre. Nlunk is sok helyen terem zletes krumpli, de ezek kzl is kimagaslik a kisvrdai. A vsrls sorn legynk tekintettel a kemnytõtartalmra is. A szilvsgombchoz hasznlt lisztes burgonybl, pl. egyltaln nem lehet saltt kszteni, mert a fõzs sorn sztesik, a saltalvel sszekeverve ksv vlik. Mellesleg a fejlett piacgazdasgon alapul nyugati orszgokban gy knnytik meg a hziasszonyok dolgt, hogy zld csomagolsban ruljk a tmr, pirosban a kzepesen tmr, kkben, pedig a lisztes burgonyt. A papriks krumplihoz egybknt kzepes kemnytõtartalm rzsaburgonyt clszerû hasznlni. Ezt a fajtt ma mr egyre inkbb kiszortja a francia eredet desirè, melynek ze s llaga ugyanolyan, mint a rzsaburgony, de ksbb kezd el rncosodni, tovbb trolhat. A zld vagy a trols sorn megzldlt gumkat dobjuk el, mert mrgezk. A csald ves burgonyaszksgletrl azrt is rdemes mg õsszel gondoskodni, mivel gy biztosan nem r bennnket olyan meglepets, hogy az tel elksztse utn derl ki, hogy fagyott volt az ru. A krumpli ugyanis a legolcsbb zldsg, viszonylag kevs rajta a haszon, ezrt a kereskedõk zme nem vllalja a trlhelyisg tli fûtsnek kltsgt. Kemny telek esetn a zrt helyisg nmagban nem vd meg a fagytl, gy igen gyakori a burgonya krosodsa. Ezen utlagos sztvlogatssal sem lehet segteni, mert a fagyott pldny klsõre nem klnbztethetõ meg az egszsgestõl. Ennl fogva mg j szndk kereskedõtõl is vsrolhatunk tavasszal olyan krumplit, amely a hideg hatsra desks zûv, s “szappanos” llagv vlt. A burgonyrl rdemes mg megjegyezni, hogy a szokvnyos zldsgek kzl ez trolja legtovbb a hõt, gy a belõle kszlt telek fogyasztsi hõmrskletre hûlshez hosszabb idõre van szksg.

Csirkvel tlttt burgonya

A szoksos mdon csirkeprkltet ksztnk. Kzben szemlyenknt kt db nagy burgonyt hjban megfznk, majd tisztts utn hosszban flbevgjuk ket, s mly regeket kaparunk ki bennk. Ezutn a kicsontozott prkltet a levtl jl lecsurgatjuk, s ppesre vgjuk. A hskrmmel megtlttt burgonykat kivajazott tzll ednybe helyezzk. A prklt levt tejfls habarssal jl besrstjk s a tlttt burgonykat, bevonjuk vele. Elmelegtett stben kb. 20 percig, stjk. Tlalskor meghintjk finomra vgott petrezselyemmel.

Fokhagyms rntott krumpli

Hozzvalk: krumpli, zsr, 3 cikk fokhagyma, s

A krumplit megmossuk, meghmozzuk, majd kzepes vkonysg hosszks szeletekre vgjuk. 1 nagy kanl zsrt lbosban felforrstunk, majd beletesszk a felvgott krumplit, szzuk. Lefedjk, fed alatt, kis lngon stjk. Amikor flig megkszlt, a felszeletelt fokhagymt rszrjuk. Visszafedjk. Kzben finoman megforgathatjuk, hogy ne sljn oda. Hsok mell adjuk.

Pirtott burgonya

Hozzvalk:

Burgonya, olaj vagy zsr, petrezselyem, s,

A krumplit fzd meg hjban, hmozd meg, hagyd kihlni, s vgd kis kockkra. Serpenyben kevs forr zsiradkon pirtsd, mikzben megszrod sval (esetleg a vgn finomra vgott petrezselyemmel is). Nagyobb mennyisget tbb adagban pirts, mert fontos, hogy a krumplinak a forgatshoz legyen mozgstere. A petrezselyem helyett kaphat trt fokhagymt is. Egy msik vltozatban a zsiradkot apr szalonnakockk adjk, amelyek egytt pirulnak a krumplival. Ilyenkor a tlalsnl finomra vgott snidlinggel szrjuk meg.

 

Burgonya (lat. Solanum tuberosum), kolompr, krumpli, pityka

A gabonaflk mellett a legfontosabb tpllknvnynk. Haznk az eurpai burgonyaterm zna dli peremn fekszik. Tpllkozsi s ipari jelentsge mellett nagyon fontos szerepet jtszik nlunk a burgonya mint takarmny. Fve sertseknek, nyersen szarvasmarhnak adjk. Egyes vidkeken slve abraknak is hasznljk. Ahol sok terem, baromfitpllk is. Hbor idejn kemnytt fznek belle hzilag, levele pedig szrtva dohnyptl D-amerikai eredet (Chile, Peru), a 16. sz. msodik felben kerlt Eurpba. Haznkban a 17. sz. kzepn bukkant fl, de csak egy vszzad mlva kezdtk felhasznlsra termeszteni. Terjedst mind Eurpban, mind nlunk gtolta az addig ismert nvnyektl eltr mvelsi md s a hozz Fzd balhiedelmek (mrges, betegsget terjeszt nvny). A 17–19. sz.-ban Eurpban Fokozatosan nvekedett a vrosi s a nem mezgazdasgbl l lakossg, s egymst kvettk az hnsgek. Ezrt fordultak az elaprzdott paraszti birtokon is az intenzven mvelhet, nagy hozam nptpllkhoz. A burgonya kzvetlenl Ny-Eurpbl kerlt hozznk. Meghonosodst egyrszt kzponti rendeletekkel szorgalmaztk, msrszt klfldet jrt dikok, papok, katonk s fldesurak hoztak haza gumkat. Mo.-i elterjedsben dnt fordulatot jelentett az 1815–17. vi nagy nsg, melynek sorn az orszg minden rszn megismertk s termeszteni kezdtk. Kezdetben csak kertekben vetettk, majd nmely vidken elbb a jobbgybirtok telken kvli llomnyba, ksbb az ugarba s a nyomsos gazdlkods tavaszi forduljba is bekerlt, de a nagy gabona- s kukoricaterm vidkeken mig a vetemnyes kertek jellegzetes termnye maradt. A mlt szzad msodik felben a burgonyatermeszts a modern ipari kzpontok kialakulsval, a szeszgyrts megnvekedsvel s az exportlehetsgek jelentkezsvel prhuzamosan rohamosan megntt. 1920 eltt Mo. nagybani burgonyaterm terletei a felfldi szlovklakta megyk voltak (rva, Lipt, Turc, Trencsn, Zlyom, Szepes, Sros m.). A kedvez termszeti adottsgok folytn a mlt szzad vgn kezdett jelents mrtkben burgonyt termelni a Nyrsg, majd 1920 utn az elcsatolt felfldi terletek (Szlovkia) ptlsra D-Somogy is. A fvros kzelben, D–DK-i irnyban a Duna bal partjn hzd kzsgek, gyakran nem klnsen j termszeti adottsgok mellett, a mlt szzad kzeptl a kzeli nagy piaci lehetsgek vonzsban szintn jelents burgonyaterm helyekk fejldtek. A burgonya az ersen kttt talajok kivtelvel csaknem minden talajban termeszthet, azonban legjobban kedveli a levegs, a tpanyagot jl fltr talajokat. Ennek megfelelen ltalban laza-homokos fldbe, leginkbb gabonaflk utn kvetkezen vetik. Mr sszel, a burgonya ssakor kivlogatjk s kln kezelik a vetnival kzepes nagysg, egszsges gumkat. A legegyszerbb s legrgibb vetsi mdja a burgonynak a kapa utn fszekbe raksa. Meghonosodsa ta sorosan mvelik, de csak a szzadfordul ta jellik ki → sorhzval a sorokat, addig a vets szemmrtk szerint a burgonyafldn keresztben trtnt. A soros mvelsnek tbb vetsi mdja terjedt el, pl. az ltetfval val vagy a barzda oldalba sarok segtsgvel val vets. Orszgosan azonban az eke utn minden harmadik barzdba vets terjedt el legjobban. A burgonya nvnypolsa legalbb egyszeri kaplsbl s tltgetsbl ll. A szablyos soros mvels lehetv tette, hogy a mlt szzad vgtl a kzi kaplst fokozatosan flvltsa az ekekapa hasznlata. A burgonya ekekapzsa az 1940-es vekre az egsz magyar nyelvterleten ismertt vlt, azonban csak a Dunntlon s a Nyrsgben dolgoztak vele ltalnosan. Az nellt s helyi piacra termel gazdasgokban a burgonya mvelse megmaradt az egyszer, kzi mvels szintjn. A burgonya sst elssorban kzi kapval, Ny-Mo. egyes vidkein vasvillval, a nagyobb, term vidkeken kiszntssal vgzik. A szzadfordultl nagyban term terleteken a jellegzetesen rutermel parasztgazdasgok foglalkoztak burgonyatermesztssel. A burgonyatermeszts munkaerejt 1945-ig elssorban a szegnyparasztsg s az agrrproletaritus jelentette, akik rszes mvelssel (feles, harmados) dolgoztak a vetsterlet szmottev rszn. Rszesmunka-vllalsukhoz a ledolgozsnak sok formja kapcsoldott. A termel krzetek burgonyval foglalkoz parasztjainak termelsi tapasztalatai jval bvebbek voltak, mint ms vidkeken. A tbb s jobb terms rdekben llandan igyekeztek j fajtkat keresni, j termesztsi eljrsokat elsajttani (pl. tkekivlasztsos szelekci), egyszerbb mezgazdasgi gpeket alkalmazni. A burgonyval val kereskedst – nmi helyi piacozst s rvidebb tv szekerezst nem szmtva – kezdetektl a hivatsos kereskedelem zte. Csupn a vetmagszerzs s -csere fejlesztett ki bizonyos paraszti kereskedelmet. A Bp. krnyki termelk, nem tudvn j minsg vetgumt termelni, vtizedekig (kb. 1910–1950 kztt) rendszeresen jrtak a Nysgbe vetburgonyt vsrolni. – Irod. K. Karlovszky Endre: A burgonya meghonostsa Erdlyben (Magy. Gazdasgtrtneti Szle, 1896); Nyrdy Mihly: A burgonya szerepe egy Szabolcs-Szatmr megyei kzsg (Rakamaz) letben (Szabolcs-Szatmri Szle, 1956); Ksa Lszl: A magyar burgonyakultra trtnetnek s nprajznak kutatsa (Npi Kultra – Npi Trsadalom, 1967); Ksa Lszl: A dl-somogyi burgonyatermels (Ethn., 1968).

MELYIK KRUMPLI MIRE J? A sztfv, gynevezett lisztes hs burgonyk kivlak prnek vagy stemnyek tsztjba, de nem valk stsre, amelyik meg stni j, az az elbbi clra nem vlik be. Prnek ajnlhat fajta pldul az Ella s a Glbaba, mg stni pldul a Desire, valamint a kifli- s a saltaburgonya val. (Egyes fajtkat mindkt clra egyarnt trhetnek tartanak, ilyen pldul a Rzsa, valamint az gynevezett lilaburgonya.) Ha a vsrlsnl nem sikerl megllaptani a krumpli fajtjt, akkor stshez inkbb vrses szn krumplival rdemes prblkozni, prhez, pedig inkbb fehressel. (Ettl az klszablytl azrt nem szabad tl sokat vrni, mert mint "szuper" rta levelben, pldul a McDonald's nlunk kifejezetten fehr krumplit termeltet a hasbburgonyjhoz.)

SZNMENTS a meghmozott, feldarabolt burgonya a levegn knnyen megfeketedik, ezrt tartsuk vz alatt.

HA STNI LESZ. Az olajban (zsrban) sts eltt a krumplit (ha fztk, ha ztattuk) gondosan le kell szrogatni. Klnben a forr zsiradkban gz kpzdik, s a krumpli nem sl, hanem csak proldik.

TROLS Ha sikerlt egy megbzhat krumpliforrst tallnunk, akkor rdemes lehet nagyobb mennyisget beszerezni belle. A hosszabb trols sorn azonban egyarnt vni kell a fagytl, a melegtl, a nedvessgtl s a fnytl. Elszr is t kell vlogatni a krumplit, s kiszedni az retlen, srlt, vagy penszes darabokat, ugyanis az utbbiaktl a tbbi is tnkremehet. A stt s lehetleg jl szellz trol helyisgben kb. 5 oC-os hmrskletnek, kell lennie. Klnben a fnytl csrzsnak indulnak a gumk, a melegtl megrncosodnak, a hidegtl megfagynak, a nedvessgtl, pedig megrohadnak. Az ppen csrzsnak indult krumplit mg megmenthetjk, ha a hajtskezdemnyeket idben leszedjk/ledrzsljk rla.

Burgonyalepny

Burgonya alapanyag slt tszta. Az jabb nyersanyag felhasznlsval – klnfle vltozatokban – kszlt burgonyalepnyek a parasztkonyha htkznapi tsztateleinek vlasztkt bvtik. Szerepk a korbbi ftt s slt tsztk mellett mindentt jelentktelenebb maradt. Orszgszerte szoksos a ftt krumplival gyrt pogcsa. Hasonl tsztbl nagyobb lepnyeket az K-i magyarok stnek (laska, lepcsnka). Kt tjegysgben, az Ny-Dunntlon s az -Tiszntlon gyakoribb a nyersen reszelt burgonya, liszt, s, esetleg mg aludttej s tprty keverkbl tepsiben, vkony rtegben sttt lepny. Elnevezse nyugaton igen vltozatos (ber, cicege, tcsi s alakvltozataik, enge-menge, krumpliml, krumpliprsza), keleten feltnen egysges (lepcsnka). A bukovinai szkelyek tbb vdrnyi nyersen reszelt krumplibl leppalacsintt ksztettek. A reszelk addig llt, mg a srje lelepedett, s a leve lenthet lett. Az ledket forrztk s liszttel, kovszmaggal kevertk, majd kanllal kposztalevlre mrve kemencben stttk. A lepnyt kenyrknt fogyasztottk.

Burgonyapp

az tkezsek nll fogst kpez, trt burgonybl sokfle vltozatban kszlt htkznapi tel. Elssorban a burgonyanvnyt meghonostsakor kszsgesebben befogad Dunntl, a Felfld s az K-i orszgrszek parasztkonyhin vltozatosan ksztik. Itt a burgonyapp jl mutatja, hogyan igyekeztek az j nyersanyagot a rgi telksztsi gyakorlatba illeszteni a ppes telek addig elssorban ksa s liszt alapanyag telcsoportjban is. A darabos burgonybl kszlt fzelk kezdetben lnyegesen jelentktelenebb volt, mint a burgonyapp. A parasztkonyhn a burgonyapp hrom alapvltozata fordul el. A hmozott, vzben ppp ftt, trt burgonybl kevs liszt hozzfzsvel srtett burgonyapp hgabb-lazbb s srbb-kemnyebb vltozatban kszl. Az elzt ksaszeren tlra kintve tlaljk, tetejre vrshagymt stnek. ltalnosan elterjedt tel a D-Dunntl kzps vidkn (pemp), -Dunntlon s a Kisalfldn (krumpliksa), ezzel sszefggen szakon a Tarna vonalig (pp), ill. a Duna–Tisza kze kzps vidkn (krumpliksa, pemp). -Biharban krumplilencse nven ksztik. A Sajtl keletre, az -Tiszntlt is magban foglal vezetben zsmiska, patyolatzsmiska, selyemzsmiska, ill. puliszka, cinke, cinkepuliszka, helyenknt ganca nven ismert tel, s ugyangy nevezik akkor is, ha srbbre fzve kiszaggatjk. Msutt a srbbre ftt lisztes krumplipp, amelyet kis darabokra szaggatva, tejfeles vagy hagyms zsrral, pirtott kposztval, morzsval, trval vagy mkkal tlalnak, teljesen nll telknt jelenik meg ott is, ahol a ksaszer burgonyapppel prhuzamosan szoksos. Ez a kiszaggatott vltozat ltalnosan elterjedt tel ddlle nven a Ny-Dunntlon, gnica nven a DK-Dunntlon, ganca, helyenknt bukta nven a nyugati Felfldn s alfldi szomszdsgban ismert. Szrvnyosan, fknt ganca nven a D-Alfldn is ksztik, mg a Duna szaki partvidkn ganci nven gyakori. Ftt krumplibl liszt nlkl, hagyms zsrral sszekevert, tbb-kevsb ppes vagy darabosabb telt klnbz gyakorisggal, de lnyegben minden vidken ksztenek. Ezek az telek elssorban ott illeszkednek szervesebben a parasztkonyha egyb telksztsi eljrsai sorba, telneveinek rendszerbe, ahol a lisztes burgonyappek is otthonosak. A Dunntlon – a baranya – tolnai sarok kivtelvel –, valamint az K-i orszgrszen ez a hagyms krumplipp kvetkezetesen hmozottan ftt krumplibl kszlt, mg msutt elssorban hajban fttbl, DK-Dunntlon slt krumplibl is. E burgonyapp neve a Ny-Dunntlon gnca, gnica, a Duntl szakra s K-Dunntlon sterc, isterc (az tel nem azonos a pirtott lisztpp sterc tellel, ill. annak krumplival feleresztett vltozatval), a Duna–Tisza kzn s szomszdsgban terc, derc, a trtneti Bihar vidkn mr, mring, az -Tiszntlon s keleti szomszdsgban duci, gyuszi, helyenknt puliszka, ill. tokny, a Sajtl a Bodrogig zsmiska. A palcoknl s sokfel a Tiszntlon egyszeren trt krumpli, trve krumpli, Erdlyben pedig rntott pityka. A hagyms trt krumpli az Alfldn kezd legkorbban a hs krtsv alakulni. A vrosi tejes krumplipr a hagyomnyos parasztkonyhn ismeretlen.

sterc

pirtott  lisztpp, dunntli tel. Kt alapvltozatban kszl. Szraz sterchez lbosban lisztet pirtanak, majd kevs forr vzzel sr ppp feleresztik. Forr zsrral ntzve addig keverik tzon, mg szraz, morzsalkos, perg lesz. Gyakran olyan vzzel eresztik fel, amelyben kevs krumplit teljesen sztfztek. Baranya kivtelvel az egsz Dunntlon s Kisalfldn gyakori htkznapi ebdtel. A babbal felengedett stercet a magyarok a soproni „poncichter”-konyha jellegzetessgeknt tartjk szmon, de a szlesebb krnyezet nmet s horvt falvaiban is kedvelt. A sterc szrvnyosabban elfordul vltozata a pp-sterc. Ny-Dunntlon gyakoribb, itt a szraz stercnl rgiesebb, mr kihal tel. Fazkban forralnak hozz ss vizet, erre egyszerre rteszik a szksges lisztet. Mivel nem keverik, a liszt egy csomba ll ssze, a vzen lebeg. Kzepbe fakanalat szrnak, hogy itt is rje a vz. Fzs utn levt leszrik, a lisztcsomt sztverik s zsrral ntzve pirtjk. Kszen olyan, mint a szraz sterc. A pirtst itt megelz fzs sajtos mdja lnyegben megegyezik az egybknt csak a K-i magyaroknl szoksos  trt pp ksztsnek eljrsval. A stercekhez tejet, aludttejet, uborkasaltt kanalaznak. A sterc ma bzalisztbl kszl, korbban fztk kukoricbl, de volt rpa-, hajdinaterc is. A lisztpirt ppkszts nlunk valsznleg osztrk plda nyomn terjedt el, a sterc sz bizonyosan az osztrkbl szrmazik. Gyakori alakvltozata az isterc, az tel egyb elnevezsei: gnica, pirtott gnica, ganca. D-Dunntlon a szraz stercet trfsan pocoktrs, vakondtrsnak is nevezik. A pp-sterc megklnbztet elnevezsei: ftt gnca, fazkban ftt gnca, aprsterc, fehr gnca.Irod. Kisbn Eszter: Nyersanyag s technika. Ppes teleink tpusai (Npr. rt., 1960).

Knny majonzes burgonya

Hozzvalk 4-6 szemlyre:

1,5 kg kzepes mret burgonya,  1 nagy fej lilahagyma , 1,5 dl tolaj,  2 tojssrgja, 1 pohr cskkentett zsrtartalm tejfl , 1 pohr joghurt vagy kefir , 1/2-1citrom leve, 1 evkanl mustr,           1 evkanl cukor, vagy ennek megfelel mennyisg destszer, dits s, rlt fehrbors, 

Elksztse: A hjban fztt burgonyt, meghmozzuk, kihtjk, s vkony karikkra vgjuk, majd megszzuk, megborsozzuk. Az ugyancsak karikra szelt lilahagymt 15 percre citromlbe ztatjuk. Kzben a tojssrgjt, picit megszzuk, ezutn folytonos kevergets mellett az olajt cseppenknt hozzkeverve alapmajonzt ksztnk. (Habver gppel btrabban dolgozhatunk.) a sr emulzit tejfllel s joghurttal (vagy kefirrel) hgtjuk, rntjk a hagymrl a citromlevet, majd mustrral, cukorral, kis borssal, szksg esetn sval zestjk. A burgonyt vatosan sszekeverjk a lilahagymval, egy picit llni hagyjuk, majd hozzadjuk majonzes ntetet. Ecetes uborkval s piros arannyal dsztjk. Tlalsig htszekrnyben troljuk.

Egszsggyi tancsok:

Feklybetegeknek a fszerezetlen majonz ltalban nem, de a bors s mustr panaszt okozhat, ezrt javasoljuk, hogy egyni trkpessgk szerint fszerezzenek. Cukorbetegek destszerrel zestsk a majonzt. Fogykrzknak az tel energiatartalma, az epebetegeknek meg a majonz miatt - amely szinte mindig panaszt okoz - fogyasztst nem javasoljuk. Szv- s rrendszeri betegek a tojssrgja koleszterintartalma miatt csak ritkn fogyasszanak majonzes teleket.

 

A szezon tele: a burgonya

A burgonya shazja az Andokban tallhat. Elszr a XVIII. szzadban fedeztk fel ennek a zldsgnek az rtkt. 100 g burgonya 84 kalrit tartalmaz, fogyasztsa gyors teltsgrzetet okoz

 
Hrlevl
E-mail cm:

Feliratkozs
Leiratkozs
SgSg
 
*ZENETET HAGYHATSZ*
Ha tetszik portlom, zenj nekem! Szeretettel visszavrlak! Ha nem tetszik,srgsen keresd meg a kperny jobb sarkban a piros X-t. "Az illemet otthonrl hozzuk magunkkal!"
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
MEN
 
RECEPTEK
 
MESK GYEREKEKNEK
 

  

  

 

   

 

 

 

Tovbbi idzetek...

Tovbbi idzetek...

 

 


 

  

NINCS PNZED TINTAPATRONRA?

..KATT IDE!..

 

 

 

 
  

Tanulj meg nemet mondani! Tbbet rsz vele, mintha beszlnl latinul.
Charles Haddon Spurgeon

Egy embert szeretni azt jelenti, hogy olyannak ltjuk, amilyennek Isten gondolta.
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij

A legtbb utnzt az utnozhatatlan csbtja.
Marie von Ebner-Eschenbach

Senkit s semmit nem ismerhetnk meg igazn, ha nem szeretjk. (...) Aki a szve gykerig nem szeret valakit, azt nem is ismerheti meg. Addig terjed az ismeretnk, ameddig a szeretetnk.
Gykssy Endre

Akkor j embernek flben szakasztani dolgt, mikor mg szolgl a szerencse.
Faludi Ferenc

Kt nagyon klnbz ember is megtanulhat harmniban lni egymssal, ha felismerik, hogyan hozzk ki a legjobbat a msikbl. Ez a szeretet jutalma.
Gary Chapman

 

 

 
KREATV ALAPANYAGOK MEGVSROLHATK
 
HA VAN KEDVED,KSZTS TE IS S PLYZZ!! Itt:
 
SABLONOKAT, MINTKAT A KPESLAPKLDIMBEN BVEN TALLTOK!
 

Tovbbi idzetek...

Tovbbi idzetek...

  SZERETETTEL KSZNTELEK!  

 

dv mindenkinek!

 

 

Klnbke

 

Ha tudtam volna rgen, amit ma mr tudok,
ha tudtam volna, hogy az let milyen mocsok,

Nem ftyrsznk most az utcn ilyen vgan:
valsznleg felktttem volna magam.


Rgen, mint az lmok tkozl ms fiai,

Azt hittem, lehet a vilgon segteni,

Azt hittem, szp sz vagy erszak r valamit
s az let,

ha sokan akarjuk, megvltozik.

 

Minden szrnybb, mint hittem akkor, fiatalon,
de, hl istennek, egyre cskken az undorom,

Egyre jobban brom az vek frtelmeit,
s az id s a kzny mr ferttlent.


Mert ftylt sorra dobta minden, egymsutn,
s harminchrom letem ma tlt minden szitn:

 

Ltom, sokkal tbb a mocsok, mint az ifjkor

Sejteni brta volna bennem valamikor,

Ltom milyen rtul, becsapjk a baleket,

S hogy a balek azrt balek, mert mst nem tehet,

S hogy az sz az rdek rimja, s hogy magt
sugaras hss a bitang is hogy klti t,

S ha van is, kzen-kzn elvsz az idel,
s hogy nem hozhat egyetrtst,

csak a hall, -

S mert mindez mg csak nem is aljas,

nem szomor,
a minden dolog apja valban a hbor:

 

gy nzzem elsznt nyugalommal, az letet,
mint remnytelen lepratbort vagy harcteret.


Ha egyszerre tudok meg mindent,

hogy itt mi van,
egsz biztosan felktttem volna magam.


De valamit a sors, gy ltszik, akart velem:
megmutatott mindent, de lassan, trelmesen:

 

Klnbkt ezrt ktttem a semmivel,
ezrt van, hogy teszem, amit tenni kell.

 

Ezrt becslk gy egy-egy j pillanatot,
ezrt van, hogy a hborban verset rok

S a leprsok kzt, ftyrszek s nevetek,
s egyre jobban kezdem szeretni

a gyerekeket.

 

(Szab Lrinc)

 

  ***

 

 NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI!

 

    

 

 

 

Csak

az nem kvet el hibt,

aki nem ember,

klnben gp lenne!

Csak az nem kvet el hibt,

aki nem csinl semmit,

viszont a semmittevs,

a legnagyobb hiba,

amit egy ember

elkvethet.

    

 

 

 

   

  s ne feledd!

Nzz be hozzm

naponta egyszer

  Nem bnod meg!

dvzlettel

 

 

 

 

 

 

MUNKA- LLS LEHETSGEK 1.

Tovbb >>

 

MUNKA- LLS LEHETSGEK 2.

Tovbb >>

 

MUNKA- LLS LEHETSGEK 3.

Tovbb >>

 

 

 

 
 

  NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI

 

Ma csak lvezd az letet,
rlj, aminek csak lehet!
Dallal kszntelek tged,
pohr csendl, Isten ltet!
Dupla Kv

J tett helybe jt vrj.


Eged legyen borutlan isten arcz,
Szved nyugalmasan mosolygja meg
Tndr vek` malaszthoz sort.
Ezt kivnom nevednek nnepn
Rvid de tiszta szv-fohszomul.
Nagy Imre

Amit az ember nem rt, azt csodlja.




 

 
KREATV-OLDALAK
 

Ddol

Felhv foszlott az erd,
sprik nyers szelek.
Heggy tornyosult a felh.
Hol keresselek?

Korhadt tnkn ldglek,
nyirkos fk alatt.
Nem tudom mr, merre trjek,
honnan vrjalak.

Virrasztom a fk tvben
szunnyad telet.
neklek a vaksttben
lmpsul neked.

 

(Rab Zsuzsa)

 

 
MAGAZINOK
 
 
 
 
MANDALK
 
 

 

Webnagyitl

 
SZAKCSKNYVEK
 
 
VERSEK, GONDOLATOK
 

Mindenki magnyosan ll a fld szvn,
tdfve a nap egy sugartl:
s mr itt is az este.

Tenyeremre tettem a lelkem:
Nzd meg, milyen szp szz lt veg!
De gymntokat szedett el,
Mert az embert sose rti meg.

  

 

 
SZERELMESVERSEK
 

 
JJ
 
 
 
 
KTAPTA MUNKM
 

 

 

 

NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI!

Egy szenvedly margjra

A tengerpartot jr kisgyerek
mindig tall a kavicsok kzt egyre,
mely mindrktl fogva az v,
s soha senki ms nem is lenne.

Az elveszthetetlent markolssza!
Egsz szve a tenyerben lktet,
oly egyetlen egy kezben a k,
s vele is olyan egyedl lett.

Nem szabadul mr soha tbb tle.
A vznek fordul, s messze elhajtja.
Hangot sem ad a nma szakts, s
egy egsz tenger zgja mgis vissza.

Pilinszky Jnos

 

NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI!

 

 

 

 

 

 

 

NEM  ILLIK  MS DESINGJT HASZNLNI!

NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI!

 

 

 
 

 

SZELIDTS MEG

Szeldts meg szavaiddal,
hogy higgyek a szavaidban,
szeldts meg tekinteteddel,
hogy szemedbe nzhessek,
szeldts meg kezeiddel,
hogy mg egyszer
megfoghassam kezedet,
szeldts meg mosolyoddal,
hogy mosolyogjak mg rd,
szeldts meg magnyoddal,
hogy feloldjam magnyodat,
szeldts meg, hogy n is
megszeldtselek.

 

 

Csodlatos este

 

Volt egy csods este
mikor gyertyafny leste
hogyan bkolt egymsnak
kt szerelmes teste.


A fl gynyr altja
Nztk, ahogy vallja
szemnk a szemnkbe
egymst hogy akarja.


Majd sszebjtunk lassan
lelt jfekete paplan
flts s vad hiny
volt minden pillanatban.

 

Nem volt, se nyr, se tl, vagy jjel
csak csods szenvedllyel
leltk Szerelmnk
furcsa titkos kjjel.


De elmlt minden szpen
s mr csak, szp szemeid krem
lgy mellettem mindig,
mert nlkled semmi,

nlkled vgem.

 

 

 

 

 

NEM ILLIK MS DESINGJT HASZNLNI!  DES      

 des, e sz jelenti az letet,
des, te, vagy aki kell nekem,
des ne menj el mellettem,
des szeress, kellesz nekem.

Kellesz nekem, testileg-lelkileg,
Kellesz, a lelkem had gygyuljon meg,
Kellesz,

had rezhessem magam embernek,
Kellesz, mert nagyon szeretlek.

 

 

  

  

EGYSZER LET

Tanulok blcs, egyszer letet,
nzem az gboltot, Istenhez esdve,
s hogy elcsittsam riadt szvemet,
sokig elcsavargok minden este.

Szraz lapu zrg a domb alatt,
sz lankasztja az g berkenyket.
n verseket rok, vidmakat,
rlad, ml, ml, gynyr let.

Hazamegyek. Megnyalja kezemet
lgy szr macskm, enyhlten dorombol.
s nzem a tavi frsztelep
ormn kigyl fnyt az ablakombl.

A csendet csak ritkn zavarja meg
a glya, ahogy leszll az ereszre.
s hogyha az ajtt megzrgeted,
taln mr fel sem figyelek a neszre.

(ANNA AHMATOVA)

(fordtotta: Rab Zsuzsa)

  

   

 Nem vagyok lngoszlop,

 se magamat Teremt,
se befel fordul,

se lrmat hirdet,
Nem vagyok megvlt,

se zsoltrt nekl,
nem vagyok Gonosz,

s nem vagyok szeret,
nem vagyok r,

se vezet Psztor,
Semmi vagyok,

de az legalbb szzszor!

    

 

 

  Lgy
tavaszi
zsongs!
de pillanat!
Bvlj el buja illatoddal,
ringass el des brndokkal,
s hozd el nkem az jjszletst!
Knny-tban szunnyad szp remnyem,
jgbe zrtan rzi

sszetrt szvem a fagyos tl.
Bnatba burkolt vndor-lelkem
mgis knny

bredst.

 

 

 

 

 A csillag-ablakok

Valamikor gy hallottam
aprlpt kiskoromban
nagyanymtl, ki csodkbl
blcs papoknl tbbet ismert,
hogy a csillag fnn az gen
kis lyukacska, cifra ablak,
melyen ltal angyaloknak
szent karai rnk nevetnek,
s a Nap az r lt-hza,
a Hold pedig Mri,
mi Urunknak szent Anyj,
aki el nem hagyna minket --

Nagyanym mg arra intett:
hogyha meghal, gre lessek,
nagysugar csillagocskt
Tejt-szlben megkeressek,
mert remli, nki is jut
egy kis ablak mennyek aljn,
merthogy mindig szeret engem,
tvolbl is vigyz majd rm,
s meggri mr elre,
gy kinyitja, olyan tgra,
hogy az egek fnyessge
lngot vet az jszakba -

- ha j leszek, egy sugarat
elkr szemem bogarba. 

 (Szent-Gly Kata (zitus))

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!