A szezon, s a tl kvl tele: A BURGONYA
bb 2006.10.19. 08:53
Mindent s mindent a kivl, nem hizlal, vitaminban, Klium gazdag imdni val nvnynkrl...
BURGONYA
El se tudom kpzelni, hogy mikppen tpllkozhatott Eurpa npessge a burgonya megjelenst megelz idszakban, hiszen a nvny gumja ktszz ve egyike a legfontosabb alaplelmeknek, s valsznleg mg sokig az is marad. Amerika bennszltt lakossga tbb ezer ve termeli az Andok magasabb fekvs, hvsebb klmj vidkein, Mexikban, Peruban s Chilben. Amerika felfedezse utn kerlt el Spanyolorszgba. Lehet, hogy megtrtnt, de lehet, hogy csupn legenda: a spanyol kirlyi udvarban az amerikai tjukrl ppen akkor visszatrt hajsok bemutattk az elkel trsasgnak a burgonyanvnyt, a lombjt, a fehr virgait s a zld bogyit. A furak kstolgattk, s bizony nem talltk ehetnek, st a bogyk fogyasztsa fejfjst s gyomorgrcsket is okozott. Ekkor valaki mrgben a nyitott kandall parazsba hajtotta az egsz nvnyt - a gumival egytt. Rvid id mlva kellemes illat terjedt el a teremben: a sl krumpli illata. Nosza, kikapkodtk, kikotortk az urak a tzbl a gumkat, s lvezettel fogyasztottk el az omls, finom csemegt. Azta van becslete a burgonynak a kirlyi palotkban s a legszegnyebb emberek hajlkban. A hiteles trtnelem szerint Chile meghdtsa utn, a 16. szzad 60-as veiben hoztk magukkal a spanyolok hazjukba, ahonnan elszr Portugliba s Itliba kerlt. A 17. szzad vgn s a 18. szzad elejn tbb vben igen ilny gabonatermst takartottak be Eurpa-szerte, s az ennek hatsra bekvetkezett hnsg kedvezett a burgonya elterjedsnek. Nlunk sem fogadtk valami nagy lelkesedssel, s csak II. Jzsef uralkodsa idejn, 1770-ben kezdtk el termeszteni a Felvidken. Erdlyben - ahol pityknak nevezik - csak az 1815. vi hnsg utn bartkoztak meg vele. A korbban kisparcellkon termelt burgonya ma egyike a fontos szntfldi nvnyeinknek, amelyet 80-100 ezer hektr terleten termesztenek nagyzemi mdszerekkel, felhasznlva a gpests s a kemizls minden lehetsgt. A kiskertekben fokozatosan httrbe szorul, hogy helyet adjon az n. Finom zldsgflknek. Vltozatlanul kellemes dolog azonban, ha a korai burgonya megterem a kertben, legalbb annyi, hogy egy vratlanul rkezett vendg elltshoz ne kelljen a piacra szaladni krumplirt. A tovbbiakban mi is csak a korai jburgonya termesztsnek rvid sszefoglalst adjuk.
Termesztse a burgonya optimlis talaj- s ghajlati ignyei elg pontosan krvonalazhatk, de mgis szinte mindentt megterem, mert kpes alkalmazkodni az adottsgokhoz. Legjobban a knny, homokos vlyogtalajt kedveli, amely korn felmelegszik. Br a talaj kmhatsnak nincs klnsebb jelentsge, kedvez szmra a gyengn savany (5,8-6,5 pH) talaj. A tavasszal lassan felmeleged nehz agyagtalajok, amelyeknek rossz a vztereszt kpessge, a burgonya termesztsre csak korltozottan alkalmasak. Nagyon fontos a talaj humuszllapota. Ezrt a burgonyt a kertnek sszel istlltrgyzott gysaiban termeljk. Tavasszal csak rett istlltrgyt vagy komposztot keverjnk a talajba. A tavaszi sekly talaj-elksztskor m2-enknt 100 gramm vegyes mtrgyt is hasznljunk. Az jburgonya termesztshez az apr gumk alkalmasak. Legclszerbb, ha ezt nem az elz vi termsbl vlogatjuk ki, hanem megvsroljuk. A j vetgum 3-6 cm tmrj, s rajta 5-8 rgy tallhat. A kiskerti, korai termesztsre a rvid tenyszidej fajtk alkalmasak. Ilyen az Astilla s a Pierwiosnek; az elsnek 78-82, a msodiknak 82-86 nap a tenyszideje. Az egszsges, p vetgumt elcsrztatjuk, mert ezzel a tenyszidt mintegy kt httel lehet lervidteni, s 10-20% tbblettermst lehet elrni. A cl az, hogy kiltetskor a gumkon 2 cm-nl nem hosszabb, vastag csirk legyenek, mert az ezeknl hosszabb csrk a szllts s a vetsi munka kzben biztosan letrnek. Az elcsrztatsra a 12-15 C hmrsklet helyisgek alkalmasak. rdemes tudni (mr csak az tkezsi burgonya tli trolsa rdekben is), hogy a meleg s a sttsg a csrk nvekedst segti, a hvs krnyezet, a fny s a levegramls viszont gtolja. Az ltetsre rendszerint prilis kzepn kerlhet sor, mert a burgonya fagyrzkeny nvny. Ha a friss hajtsai elfagynak, akkor mg szmthatunk a regenerldsra, de a terms mindenkppen cskken. Az sszel mlyen felsott vagy megkultivtorozott talajt most csak seklyen, laztjuk fel, s egymstl 70 cm tvolsgban ksztnk (egy gysban kt) barzdt; ezekbe helyezzk az elcsrztatott gumkat egymstl 35 cm-re a csrjukkal felfel. Ez utn gy takarjuk be ket, hogy flttk 10 cm vastag talajrteg legyen. Kt-hrom ht mlva megjelennek a talaj felsznn a friss hajtsok. Ezeket kt-hrom zben tltgessk fel gy, hogy a hajtsok mell friss, nyirkos fld kerljn. A tltgetst a virgzs kezdetig be kell fejezni. Ahol lehetsg van r, ott ntzzk a korai burgonyt, a virgzsig ugyan elegend a talajban trolt nedvessg, de ksbb az ntzs igen jtkonyan segti a gumk kifejldst. Siettethetjk a nvnyek fejldst, ha az elvetett terletet fliatakarssal ltjuk el. A lyuggatott flia alatt a burgonya letfolyamatai annyira felgyorsulnak, hogy a gumk mintegy kt httel korbban szedhetk. A flia mjus kzepig maradhat az gys fltt, ezutn - lehetleg bors, ess napon - le kell szedni. A burgonyabogr rgsa ellen a korai burgonyavetst Ditrifon vagy Sevin 0,2%-os oldatval kell permetezni. A felszedst tbbnyire jnius elejn kezdjk meg. Ilyenkor a gumk hja mg foszls, ezrt vatosan kell szedni, hogy minl kevsb srljenek meg. A termstlag egy bokor all 600 s 1200 gramm kztt ingadozik. A betakarts jnius kzepre befejezdik.
Felhasznlsa Magyarorszgon egy fre tlagosan vente 60 kg burgonyafogyaszts jut. A gumk 12-14% kemnytt, azaz sznhidrtot tartalmaznak, de azrt ne fljnk tle, mert a burgonya kalriatartalma alacsonyabb a tbbi tpllknl. (sszehasonltsul: 100 gramm rizs 1520 kJ-t (370 kalrit), 100 gramm kenyr 1030 kJ-t (250 kalrit) tartalmaz, de 100 gramm burgonya csak 350 kJ-t (85 kalrit) kpvisel.) Ezzel szemben jelents a C-vitamin-, a klium- s a tojssal egyenl biolgiai rtk fehrjetartalma is. A korai burgonya nem tarthat el huzamosabb ideig, ezrt mindig annyit kell felszedni, amennyit a csald elfogyaszt. Inkbb korn kezdjk meg a szedst, mint megksve, mert akkor elvesztjk a terlet msodhasznostsnak lehetsgt, s a talaj is elgyomosodik. Az persze mr gazdasgi szmts krdse, hogy korn akarunk-e apr burgonykat felszedni, amikor az ruk mg magas, vagy kiss ksbbre halasztjuk a szedst, amikor a gumk mr fejlettebbek, de a burgonya ra mr cskkent. Se szeri, se szma azoknak az teleknek, amelyek burgonybl kszlnek s nlklzhetetlen fogsai a magyar konyhnak. Akadnak kzttk nagyon htkznapi - de ltalam s nyilvn Olvasim ltal is - nagyon kedvelt telek, mint a papriks krumpli, a burgonyaleves s a burgonyafzelk, de vannak olyan "elegns" burgonyatelek is, mint a krokett, a felfjt vagy a pr.
Burgonya a klium tkrben
A klium
A klium igen fontos szerepet jtszik a szervezet mkdsnek fenntartsban, hiszen rszt vesz az ideg- s izommkdsben, valamint a sejtek anyagcserjben. A szervezetnkben lv klium a sejten belli trben tallhat. Elssorban a sejtek ozmotikus nyomsnak fenntartshoz szksges, de a sejtek ingerelhetsge szempontjbl is nlklzhetetlen. Minl nagyobb az izommunkavgzs, annl nagyobb az izomsejtekben a kliumtartalom. Abban az esetben, ha a szvizomban valamilyen krosods trtnik (pl. infarktus) a krosult helyen a klium mennyisge cskken s emelkedik a ntrium. A magyarzatbl egyrtelmnek tnik, hogy megfelel mennyisg kliumra van ignye az emberi szervezetnek, amely napi 2-5,9 g-nak felel meg. A felntt ember szervezetben tlagosan 150 g klium van, amelynek kb. 97%-a sejten bell tallhat. A klium csak gy tud optimlisan hasznosulni a szervezetben, ha a ntriumhoz kpest megfelel arny - 2-4-szeres. Ez az arny a nvnyi lelmiszerekben kzelebb van az optimlishoz, mint a hsok esetben. Szksges egy msik szempontot is figyelembe vennnk a nvnyi lelmiszerek elnysebb kliumbevitele tekintetben: az llati eredet lelmiszerekben a kloridok vannak dnt tbbsgben, amelyek a szervezetbe jutva annak kmhatst savas irnyba toljk el. Az anyagcseretermkek inkbb savany kmhatsak. Viszont a zldsgekben, gymlcskben a klium szerves savakhoz ktdik, amelyek a szervezetben elgnek s lgos kmhats karbontok, bikarbontok keletkeznek. ppen ezrt a nvnyi lelmiszerek fogyasztsa a sav-bzis egyensly fenntartsrt igen sokat tehet. A vrben lv kliumkoncentrci csak szk hatrokon bell mozoghat. A tl magas vagy a tl alacsony kliumszint is slyos kvetkezmnyekkel jrhat. A tl alacsony kliumszint slyosabb esetben izomgyengesget, st bnulst is okozhat. Fknt szvbetegeknl klnbz ritmuszavarok lphetnek fel. Alacsony kliumkoncentrci ltalban azrt mutathat ki, mert a vesk nem megfelelen mkdnek vagy a szervezet tl sok kliumot veszt, pl. hnys, hasmens, tarts hashajthasznlat miatt. A magas vrnyomsban szenved betegeknl clszer felhvni a figyelmet arra, hogy a vizelethajt gygyszerek egy rsze kliumrtssel is jr, ezrt ptlsrl gondoskodni kell. A tl magas kliumszint veszlyesebb, mint az alacsony. Ez a szv elektromos vezetrendszert rinti, amelynek kvetkeztben slyos ritmuszavar lphet fel, st hirtelen szvmegllst is okozhat. A magas kliumszint a vesk nem megfelel kivlasztsnak kvetkezmnye. Abban az esetben, ha a sejtekbl hirtelen nagy mennyisg klium szabadul fel, szintn megemelkedik a vr kliumtartalma. Ez elfordulhat, pl. nagy mennyisg izomszvet roncsoldsa (baleset, gsi srls) esetn.
A pityka
Pityka, fldi alma, fldi krte. Bizonyra nem gondoljk, hogy ezek a nevek a krumpli vagy elegnsabb nevn a burgonya rgies elnevezsei. Egyiknek a haja srgsfehr, sima, maga krtvlyforma, a bele puhbb, fehrebb, maga is nagyobb, egy ldtojsnyi vagy klnyi... A msik, amely, veres haj, szennyesebb szn, vizesebb bel, csehes-bogos, egydinyi vagy tyktojsnyi nagysg.” Ezek a lersok bizony-bizony a burgonyra vonatkoznak s Mtyus Istvn, jegyezte le az ezerhtszzas vek vgn. A burgonya Peru s szak-Bolvia hvs fennskjain shonos. Ezeken a vidkeken a fldmvel indinok mr a msodik szzad ta termesztettk. vszzadoknak kellett eltelnie ahhoz, hogy a Dl-Eurpban lassan meghonosod j velvnyek Kzp-Eurpban is polgrjogot nyerjenek. Tbb mint kt vszzadon keresztl a burgonya csak dsznvny volt. Sokig nem jttek r, hogy melyik a burgonynak az emberek szmra is jl fogyaszthat rsze, mivel a tpll barna gum a fld alatt volt s inkbb a fld felett lv zld gumval s levllel prblkoztak, ami szolamin-tartalmnl fogva azonban mrgez. Ez sokig hallos flrertsek forrsa volt.
Legendk
Az egyik legenda szerint a parasztok gy jttek r a krumpli valdi zre, hogy egy g pajtban hatalmas adag takarmnynak sszegyjttt burgonya slt meg s kellemes illata miatt valaki megkstolta. gy kezddtt a pityka mig is tart, egyetlen percig sem hanyatl karrierje. Franciaorszgban a burgonya elterjesztsn fradoz Parmentier vgs elkeseredsben - sikertelen prblkozsai miatt - magt XVI. Lajost krte fel a reklmozsra". A kirly hivatalos fogadsain burgonyavirggal a gomblyukban jelent meg, a kirlyn, pedig krumplivirgot tztt a hajba. Nmet fldrl hazatr dikok magukkal hoztk a krumpligumkat, amelyekrt ket perbe fogtk, mondvn, hogy meg akarjk mrgezni az embereket. A dikok szerencsjre a brk a trgyalson megkstoltk a slt krumplit, s annyira finomnak tltk, hogy nemcsak felmentettk a bnsket, hanem elrendeltk a burgonya terjesztst is. A legendknak mindig ltezik vals alapja. gy van ez a burgonya esetben is. A nagy ellenlls oka rszben a mrgez zld rsz fogyasztsa, valamint az els genercis" fld alatti gumk savany ze s vizenys llaga volt. Ezen kvl sokig az hnsgek idejn, krnikus gabonahiny enyhtsre, kenyrksztsre alkalmas nvnyknt ajnlottk a parasztoknak. Olyannyira, hogy mg Parmentier is ezt tantotta rtekezseiben. Ezek a tvhitek akadlyoztk sokig a burgonya nagy mennyisg termesztst. Tmeges elterjedshez mgis az hnsgek vezettek. Franciaorszgban a polgri forradalom idejn tzszeresre ntt a burgonya vetsterlete. Haznkban Mria Terzia s fia, II. Jzsef a Felvidk hnsg sjtotta tjain ingyenes vetgum kiosztsval, tmogatta a burgonya termesztst. Nagyon sokig nem adztattk a burgonyt s kukorict, termelket ppen ezrt a jobbgyok s a zsellrek kedvet kaptak a termesztshez. A Tiszntl tjain sokig csak kis kertekben ltettek burgonyt, st szzadunk harmincas veiben pldul a birkaprklthz inkbb kleskst vagy kenyeret ettek burgonya helyett. A burgonya az egyik legvltozatosabban feldolgozhat s elkszthet alapanyagaink egyike. Elssorban Eurpban vlt fontos nplelmezsi termkk. Magyarorszgon az 1770-1780-as vekben honosodott meg. Eurpban a terjedse Olaszorszg fell indult meg. Nlunk a htkznapi letben a XIX. szzadig fldi almnak vagy fldi krtnek hvtk. A nmet eredet elnevezsbl (Grundbirne, Erdapfel) alakult ki a mai krumpli-sz. A burgonya megjells csak az 1800-as vekbl szrmazik, Burgundia francia szbl. Fleg hegyvidkeken s homokos tjakon termesztettk. Nemcsak fontos nplelmezsi termk lett a burgonya, hanem ipari clra is hasznltk, st takarmnyozsra is. h azok a rgi burgonyk!
Sokszor mondjuk egy nyersanyagra vagy lelmiszerre, hogy ze mr nem a rgi. Ha nem is pontosan ez vonatkozik a krumplira, de az tny, hogy a piacon nem tallunk annyi fajtt, mint rgen. Rzsa-, glbaba-, kifli-, ellaburgonya. A burgonyasalthoz csak kiflikrumplit hasznltak, a glbaba s a rzsaburgonyt kretknt s rakott telknt hasznltk fel, kivve a burgonyaprt, melyhez ellakrumplit vsroltak. Ma mr csak elvtve lehet tallkozni ezekkel a fajtkkal (kivve taln a kifliburgonyt, amely renesznszt li), ami arra vezethet vissza, hogy a klnbz vrusfertzsekkel nem voltak olyan ellenllak. gy helyket ms fajtk vettk t. Sajnos nagy felvsrlk esetn elfordulhat, hogy a klnbz burgonyafajtkat sszekevernek, hiszen kinzetre nincs mindig markns klnbsg kztk, viszont a fzs, illetve az telkszts sorn rezhet (egy rsze mr sztesik, amikor a tbbi mg csak flpuha). A burgonya alapvet nyersanyagainkhoz tartozik, szinte nincs olyan nagyzemi konyha vagy hztarts, ahol ne trolnnak belle. A gondosan trolt burgonya kemnyttartalmnak csak kis rszt veszti el tavaszig. A gum hjt a romls veszlye miatt ersen meg kell tiszttani. A megfagyott burgonya des z, mert a kemnytbont enzim mg fagypont alatt is mkdik. A fny hatsra csrzskor a gumkban szolanin nev anyag kpzdik, amelytl a burgonya kesernysen csps z lesz. A hmozott burgonya a levegvel rintkezve enzimhatsra megbarnul. Ezt az rtkromlst hkezelssel, levegtl val elzrssal vagy antioxidnsokkal gtoljk meg.
A burgonya beltartalmi rtkei
A nyri s a tli burgonya rtkei kztt van eltrs, de nem szmottev. Mivel a nyri burgonyt csak kis ideig hasznljuk az lelmezsben legtbbszr a tli burgonya rtkeit, hasznljuk. A tblzatbl lthat, hogy zsiradktartalma elhanyagolhat, energia- s sznhidrttartalma a tbbi zldsghez kpest magas, fehrjetartalma nem magas, azonban j az aminosav-sszettele, de nem teljes rtk. svnyi anyagok tekintetben a Na elhanyagolhat, kliumtartalma igen jelents 340 mg/100 g. Ha belegondolunk, hogy egy adag kret 200-300 g kztt mozog, akkor ezzel 680, illetve 1020 mg kliumot visznk be! Ha petrezselymesen ksztjk el, a kliumbevitel mg fokozhat, hiszen a petrezselyemzld kliumtartalma is magas (1000 mg/100 g). Ennek az rtknek csak egy szpsghibja van: 100 g petrezselyem igen sok adaghoz szksges, gy az egy fre es mennyisg kicsi, ellenttben a burgonyval. A tblzatbl lthat, hogy igen sok nyersanyag rendelkezik j kliumtartalommal. Azonban dit, illetve mkot bejgli, mkos, dis tszta formjban fogyasztunk, szrazbabot inkbb a tli hnapokban levesnek, fzelknek, saltnak. Ezen telekre inkbb jellemz a szezonalts s ezen bell is a ritkbb felhasznlsuk. A tbbi alapanyag kzl a burgonya az, amit a leggyakrabban fogyasztunk egsz vben. Ezrt emeltk ki a burgonyt, mint jelents kliumforrst a tbbi nyersanyag kzl.
J tancsok
A gumk hjban trtn fzsvel elkerlhet a kilgozs. A burgonya legrtkesebb anyagai kzel a hjhoz helyezkednek el, ezrt a hmozsnl erre gyelni kell. A hjban ftt burgonya vitaminvesztesge alacsonyabb. A hmozott burgonya fzse kzben nagyobb a vesztesg, ezrt a hmozott burgonya fztt vizt, felhasznljuk. A burgonya prolsakor a tpanyagvesztesg kisebb. A megfelel adagszmra kiszabott burgonyt egyszerre kell odatenni s kszre fzni, mert a flig ksz burgonyt kihls utn egy ksbbi fzssel mr nem tudjuk puhra fzni. Savas kzegben a burgonya nem puhul meg, ezrt csak mr a megftt burgonyhoz adjunk, pl. paradicsomlevet, ecetet, citromot, kefirt, joghurtot.
A liszthez megftt, meleg, lecsurgatott, ttrt burgonyt adjunk, mert a vizes krumplitl sztesik a tszta. Kizrlag felhasznls eltt tiszttsuk meg a burgonyt, mert a vzben trtn (a barnuls megakadlyozsa miatt sokan vzben troljk" fzsig) lls alkalmval jelents lehet a kliumvesztesg. A tiszttott nyers burgonyt nem lehet fagyasztani, mivel felengeds utn az ze teljesen megvltozik.
Az lelmiszeripar a burgonybl lisztet, kemnytt, kenyeret, pelyhestett termkeket, tsztkat, gyorsfagyasztott termkeket gyrt. A konyhatechnika a burgonyaelksztsnek szmtalan vltozatt ismeri. Haznkban, az utbbi vekben ennek ellenre cskkent a burgonyafogyaszts s a vetsterletek is vrl vre zsugorodtak. Nzznk mg egy hasonl, a burgonyaflk csaldjba tartoz nvnyt, amely egyben j kliumforrs is.
A paradicsom
Dl-Amerikbl szrmaz, rgen szerelemalmnak nevezett nvnyt Eurpba a XVI. szzadban spanyol hajsok hoztk. Karrierje hasonl volt, mint a burgony, mivel termst kezdetben mrgeznek tartottk. Ktszz ven t dsznvnyknt termesztettk egszen addig, amg az olaszok el nem kezdtek a termsekbl gasztronmiai remekeket kszteni. Kertben termesztik az ebszl e nemt. Gymlcsei akkork, mint egy barack, szp piros karmazsin sznek. Nem tancsos ez gymlcsket enni, mert az ember eszt megcsonktjk." (Csap Jzsef 1775).
Haznkban mr a XVIII. szzad vgtl jl ismert nvnyknt hasznltk. A termesztsi mdszereivel mr a szabadsgharc idejn rszletesen foglalkoztak. A kiegyezs idejn mr t paradicsomfajtt termesztettek. A paradicsomnak rendkvl sok szn-, mret- s formavltozata ltezik, pl. zld, lukullusz hs s koktl paradicsom. Gyakorlatilag egsz vben kaphat frissen vagy mirelit, konzerv formjban. A piros paradicsombl l, pr s ketchup kszl.
A zld paradicsombl savanysg.
A paradicsom beltartalmi rtkei
A paradicsom alacsony energiatartalm 97 kJ (23 Kcal), minimlis fehrjt (1 g/100 g) s zsiradkot (0,2 g/100 g), 4 g sznhidrtot, valamint 240 mg/100 g kliumot tartalmaz lelmi anyag. Termszetesen tartalmaz vitaminokat is, de a tbbi zldsgflvel sszehasonltva nem kiugr mennyisgben, taln karotin s E-vitamintartalma emlthet meg. Alacsony energiatartalma s kellemes, dt ze miatt nemcsak nll telknt s kistkezsek ksrjeknt hasznlhat, hanem szmos telhez hozzadva annak gasztronmiai rtkt nveli.
J tancsok
A paradicsomot htszekrnyben ne troljuk, mert a hideget rosszul tri, elveszti aromjt. Szobahmrskleten, pedig gyorsan rik, s gyorsan tnkremegy. Az idelis trolsi hmrsklete 14 C-on pincben vagy kamrban. Mindig elklntve troljuk a tbbi zldsgfltl, mivel meggyorstja a vele egytt trolt nvnyek anyagcserjt, amelynek kvetkeztben gyorsabban fonnyadnak (a srgarpa megkeseredik). Az svnyi anyagok kis mennyisgben szksgesek a szervezet szmra, mgis nlklzhetetlenek, hiszen ltfontossg folyamatok alkotrszei. Most elssorban a kliummal foglalkoztunk, illetve azokkal a nyersanyagokkal, amelyek elsegtik megfelel bevitelt a szervezetbe. Termszetesen az emberek tbbsge nem tudomnyos szempontok alapjn vlasztja ki teleit, de a kztkeztetsben dolgoz szakemberek szmra fontos, hogy ismerjk a klnbz nyersanyagok lettani rtkeit s emellett finom teleket ksztve, hozzjruljanak az egszsges tpllkozs megvalstshoz.
Papriks burgonya
1 kg mosott burgonyt hmozzunk meg. Utna jbl megmosva minden egyes darabot keresztben vgjunk kett, majd hosszban is vgjuk mrettõl fggõen 4–8 darabra. A kisebb mret krumplit keresztben nem kell kettvgni. 1 kzepes fej vrshagymt aprtsunk fel, s 0,8 dl tolajon dinszteljk vegesre. 4 db zldpaprikt mossunk meg, daraboljuk fel kb. 0,5 cm vastag karikkra illetve 1 cm szles szeletekre, s adjuk a hagymhoz, majd fed alatt fõzzk puhra. Amikor a paprika megpuhult, mossunk meg 2 kzepes mret paradicsomot, s ngyfel vgva rakjuk a paprikhoz. Fõzzk tovbb, amg a paradicsom sztesik, majd fed nlkl, sssk le a lecst zsrjra. Ekkor tegyk hozz a feldarabolt burgonyt, majd szrjunk r 1 ppozott mokkskanl st, s keverjnk bele 1 kvskanl fszerpaprikt. A klnleges zek, kedveli adhatnak hozz negyed mokkskanl kmnymagot is. ntsnk r 4 dl vizet, s fed alatt fõzzk kb. 20 percig, amg a krumpli megpuhul. Vigyzzunk, hogy ne fõzzk tl, mert akkor a burgonya felszvja az sszes levet, s ksa lesz belle. A magyaros zek, kedveli hasznlhatnak hozz csps paprikt is. Tlen a paprika s a paradicsom 4 ppozott evkanl lecsval helyettesthet. Aki bõ lre eresztve szereti a papriks burgonyt, 0,5 liter vizet adjon hozz. Amg a krumpli fõ, 5 dg szjakockbl ksztsnk fl adag Szjatepertt az I. fejezetben lert mdon, azzal a klnbsggel, hogy az elõzõ este beztatott szjakockt vgjuk hrom–ngyfel. Vgl finoman keverjk az apr szjatepertõt az idõkzben puhra proldott burgonya kz, s melegen, nll telknt, savanysggal tlaljuk. Mivel a papriks krumpli elsõsorban tli tel, savanytott uborkval, paprikval vagy csalamdval fogyaszthatjuk. Nyron ksztve tejfls uborkasaltval a legzletesebb. Ha msnapra fõzzk, akkor hossz lre engedjk, mert a trols alatt a burgonya sok vizet szv magba, s besûrûsdik. Hûtõszekrnyben troljuk. Miutn a burgonya a legtbb hztartsban a leggyakrabban hasznlt zldsgflesg, clszerû belõle egyszerre tbbet vsrolni. A beszerzst ne kapkodjuk el, mivel a beparsodott tlll krumplit szeptember kzepn kezdik felszedni. Hûvs, stt helyen, jl szellõzõ kosrba kintve troljuk, mert fny hatsra megzldl s kicsrzik. Amennyiben nem rendelkeznk fûzfavesszõbõl font kosrral vagy vkval, hagyjuk a hlszerû necczskban amelyben, megvsroltuk. Ha elkezd csrzni, a hajtsokat trdeljk le rla, mivel a rgyezs megindulsval mrgezõ anyagok, keletkeznek a gumban. gyeljnk arra is, hogy soha ne troljuk egytt az almval. Az alma utrsekor keletkezõ etilngz ugyanis serkenti a burgonyagumk csrzst. A Krpt–medence ghajlata kifejezetten alkalmas ennek a zldsgflnek a termesztsre. Nlunk is sok helyen terem zletes krumpli, de ezek kzl is kimagaslik a kisvrdai. A vsrls sorn legynk tekintettel a kemnytõtartalmra is. A szilvsgombchoz hasznlt lisztes burgonybl, pl. egyltaln nem lehet saltt kszteni, mert a fõzs sorn sztesik, a saltalvel sszekeverve ksv vlik. Mellesleg a fejlett piacgazdasgon alapul nyugati orszgokban gy knnytik meg a hziasszonyok dolgt, hogy zld csomagolsban ruljk a tmr, pirosban a kzepesen tmr, kkben, pedig a lisztes burgonyt. A papriks krumplihoz egybknt kzepes kemnytõtartalm rzsaburgonyt clszerû hasznlni. Ezt a fajtt ma mr egyre inkbb kiszortja a francia eredet desirè, melynek ze s llaga ugyanolyan, mint a rzsaburgony, de ksbb kezd el rncosodni, tovbb trolhat. A zld vagy a trols sorn megzldlt gumkat dobjuk el, mert mrgezk. A csald ves burgonyaszksgletrl azrt is rdemes mg õsszel gondoskodni, mivel gy biztosan nem r bennnket olyan meglepets, hogy az tel elksztse utn derl ki, hogy fagyott volt az ru. A krumpli ugyanis a legolcsbb zldsg, viszonylag kevs rajta a haszon, ezrt a kereskedõk zme nem vllalja a trlhelyisg tli fûtsnek kltsgt. Kemny telek esetn a zrt helyisg nmagban nem vd meg a fagytl, gy igen gyakori a burgonya krosodsa. Ezen utlagos sztvlogatssal sem lehet segteni, mert a fagyott pldny klsõre nem klnbztethetõ meg az egszsgestõl. Ennl fogva mg j szndk kereskedõtõl is vsrolhatunk tavasszal olyan krumplit, amely a hideg hatsra desks zûv, s “szappanos” llagv vlt. A burgonyrl rdemes mg megjegyezni, hogy a szokvnyos zldsgek kzl ez trolja legtovbb a hõt, gy a belõle kszlt telek fogyasztsi hõmrskletre hûlshez hosszabb idõre van szksg.
Csirkvel tlttt burgonya
A szoksos mdon csirkeprkltet ksztnk. Kzben szemlyenknt kt db nagy burgonyt hjban megfznk, majd tisztts utn hosszban flbevgjuk ket, s mly regeket kaparunk ki bennk. Ezutn a kicsontozott prkltet a levtl jl lecsurgatjuk, s ppesre vgjuk. A hskrmmel megtlttt burgonykat kivajazott tzll ednybe helyezzk. A prklt levt tejfls habarssal jl besrstjk s a tlttt burgonykat, bevonjuk vele. Elmelegtett stben kb. 20 percig, stjk. Tlalskor meghintjk finomra vgott petrezselyemmel.
Fokhagyms rntott krumpli
Hozzvalk: krumpli, zsr, 3 cikk fokhagyma, s
A krumplit megmossuk, meghmozzuk, majd kzepes vkonysg hosszks szeletekre vgjuk. 1 nagy kanl zsrt lbosban felforrstunk, majd beletesszk a felvgott krumplit, szzuk. Lefedjk, fed alatt, kis lngon stjk. Amikor flig megkszlt, a felszeletelt fokhagymt rszrjuk. Visszafedjk. Kzben finoman megforgathatjuk, hogy ne sljn oda. Hsok mell adjuk.
Pirtott burgonya
Hozzvalk:
Burgonya, olaj vagy zsr, petrezselyem, s,
A krumplit fzd meg hjban, hmozd meg, hagyd kihlni, s vgd kis kockkra. Serpenyben kevs forr zsiradkon pirtsd, mikzben megszrod sval (esetleg a vgn finomra vgott petrezselyemmel is). Nagyobb mennyisget tbb adagban pirts, mert fontos, hogy a krumplinak a forgatshoz legyen mozgstere. A petrezselyem helyett kaphat trt fokhagymt is. Egy msik vltozatban a zsiradkot apr szalonnakockk adjk, amelyek egytt pirulnak a krumplival. Ilyenkor a tlalsnl finomra vgott snidlinggel szrjuk meg.
Burgonya (lat. Solanum tuberosum), kolompr, krumpli, pityka
A gabonaflk mellett a legfontosabb tpllknvnynk. Haznk az eurpai burgonyaterm zna dli peremn fekszik. Tpllkozsi s ipari jelentsge mellett nagyon fontos szerepet jtszik nlunk a burgonya mint takarmny. Fve sertseknek, nyersen szarvasmarhnak adjk. Egyes vidkeken slve abraknak is hasznljk. Ahol sok terem, baromfitpllk is. Hbor idejn kemnytt fznek belle hzilag, levele pedig szrtva dohnyptl D-amerikai eredet (Chile, Peru), a 16. sz. msodik felben kerlt Eurpba. Haznkban a 17. sz. kzepn bukkant fl, de csak egy vszzad mlva kezdtk felhasznlsra termeszteni. Terjedst mind Eurpban, mind nlunk gtolta az addig ismert nvnyektl eltr mvelsi md s a hozz Fzd balhiedelmek (mrges, betegsget terjeszt nvny). A 17–19. sz.-ban Eurpban Fokozatosan nvekedett a vrosi s a nem mezgazdasgbl l lakossg, s egymst kvettk az hnsgek. Ezrt fordultak az elaprzdott paraszti birtokon is az intenzven mvelhet, nagy hozam nptpllkhoz. A burgonya kzvetlenl Ny-Eurpbl kerlt hozznk. Meghonosodst egyrszt kzponti rendeletekkel szorgalmaztk, msrszt klfldet jrt dikok, papok, katonk s fldesurak hoztak haza gumkat. Mo.-i elterjedsben dnt fordulatot jelentett az 1815–17. vi nagy nsg, melynek sorn az orszg minden rszn megismertk s termeszteni kezdtk. Kezdetben csak kertekben vetettk, majd nmely vidken elbb a jobbgybirtok telken kvli llomnyba, ksbb az ugarba s a nyomsos gazdlkods tavaszi forduljba is bekerlt, de a nagy gabona- s kukoricaterm vidkeken mig a vetemnyes kertek jellegzetes termnye maradt. A mlt szzad msodik felben a burgonyatermeszts a modern ipari kzpontok kialakulsval, a szeszgyrts megnvekedsvel s az exportlehetsgek jelentkezsvel prhuzamosan rohamosan megntt. 1920 eltt Mo. nagybani burgonyaterm terletei a felfldi szlovklakta megyk voltak (rva, Lipt, Turc, Trencsn, Zlyom, Szepes, Sros m.). A kedvez termszeti adottsgok folytn a mlt szzad vgn kezdett jelents mrtkben burgonyt termelni a Nyrsg, majd 1920 utn az elcsatolt felfldi terletek (Szlovkia) ptlsra D-Somogy is. A fvros kzelben, D–DK-i irnyban a Duna bal partjn hzd kzsgek, gyakran nem klnsen j termszeti adottsgok mellett, a mlt szzad kzeptl a kzeli nagy piaci lehetsgek vonzsban szintn jelents burgonyaterm helyekk fejldtek. A burgonya az ersen kttt talajok kivtelvel csaknem minden talajban termeszthet, azonban legjobban kedveli a levegs, a tpanyagot jl fltr talajokat. Ennek megfelelen ltalban laza-homokos fldbe, leginkbb gabonaflk utn kvetkezen vetik. Mr sszel, a burgonya ssakor kivlogatjk s kln kezelik a vetnival kzepes nagysg, egszsges gumkat. A legegyszerbb s legrgibb vetsi mdja a burgonynak a kapa utn fszekbe raksa. Meghonosodsa ta sorosan mvelik, de csak a szzadfordul ta jellik ki → sorhzval a sorokat, addig a vets szemmrtk szerint a burgonyafldn keresztben trtnt. A soros mvelsnek tbb vetsi mdja terjedt el, pl. az ltetfval val vagy a barzda oldalba sarok segtsgvel val vets. Orszgosan azonban az eke utn minden harmadik barzdba vets terjedt el legjobban. A burgonya nvnypolsa legalbb egyszeri kaplsbl s tltgetsbl ll. A szablyos soros mvels lehetv tette, hogy a mlt szzad vgtl a kzi kaplst fokozatosan flvltsa az ekekapa hasznlata. A burgonya ekekapzsa az 1940-es vekre az egsz magyar nyelvterleten ismertt vlt, azonban csak a Dunntlon s a Nyrsgben dolgoztak vele ltalnosan. Az nellt s helyi piacra termel gazdasgokban a burgonya mvelse megmaradt az egyszer, kzi mvels szintjn. A burgonya sst elssorban kzi kapval, Ny-Mo. egyes vidkein vasvillval, a nagyobb, term vidkeken kiszntssal vgzik. A szzadfordultl nagyban term terleteken a jellegzetesen rutermel parasztgazdasgok foglalkoztak burgonyatermesztssel. A burgonyatermeszts munkaerejt 1945-ig elssorban a szegnyparasztsg s az agrrproletaritus jelentette, akik rszes mvelssel (feles, harmados) dolgoztak a vetsterlet szmottev rszn. Rszesmunka-vllalsukhoz a ledolgozsnak sok formja kapcsoldott. A termel krzetek burgonyval foglalkoz parasztjainak termelsi tapasztalatai jval bvebbek voltak, mint ms vidkeken. A tbb s jobb terms rdekben llandan igyekeztek j fajtkat keresni, j termesztsi eljrsokat elsajttani (pl. tkekivlasztsos szelekci), egyszerbb mezgazdasgi gpeket alkalmazni. A burgonyval val kereskedst – nmi helyi piacozst s rvidebb tv szekerezst nem szmtva – kezdetektl a hivatsos kereskedelem zte. Csupn a vetmagszerzs s -csere fejlesztett ki bizonyos paraszti kereskedelmet. A Bp. krnyki termelk, nem tudvn j minsg vetgumt termelni, vtizedekig (kb. 1910–1950 kztt) rendszeresen jrtak a Nysgbe vetburgonyt vsrolni. – Irod. K. Karlovszky Endre: A burgonya meghonostsa Erdlyben (Magy. Gazdasgtrtneti Szle, 1896); Nyrdy Mihly: A burgonya szerepe egy Szabolcs-Szatmr megyei kzsg (Rakamaz) letben (Szabolcs-Szatmri Szle, 1956); Ksa Lszl: A magyar burgonyakultra trtnetnek s nprajznak kutatsa (Npi Kultra – Npi Trsadalom, 1967); Ksa Lszl: A dl-somogyi burgonyatermels (Ethn., 1968).
MELYIK KRUMPLI MIRE J? A sztfv, gynevezett lisztes hs burgonyk kivlak prnek vagy stemnyek tsztjba, de nem valk stsre, amelyik meg stni j, az az elbbi clra nem vlik be. Prnek ajnlhat fajta pldul az Ella s a Glbaba, mg stni pldul a Desire, valamint a kifli- s a saltaburgonya val. (Egyes fajtkat mindkt clra egyarnt trhetnek tartanak, ilyen pldul a Rzsa, valamint az gynevezett lilaburgonya.) Ha a vsrlsnl nem sikerl megllaptani a krumpli fajtjt, akkor stshez inkbb vrses szn krumplival rdemes prblkozni, prhez, pedig inkbb fehressel. (Ettl az klszablytl azrt nem szabad tl sokat vrni, mert mint "szuper" rta levelben, pldul a McDonald's nlunk kifejezetten fehr krumplit termeltet a hasbburgonyjhoz.)
SZNMENTS a meghmozott, feldarabolt burgonya a levegn knnyen megfeketedik, ezrt tartsuk vz alatt.
HA STNI LESZ. Az olajban (zsrban) sts eltt a krumplit (ha fztk, ha ztattuk) gondosan le kell szrogatni. Klnben a forr zsiradkban gz kpzdik, s a krumpli nem sl, hanem csak proldik.
TROLS Ha sikerlt egy megbzhat krumpliforrst tallnunk, akkor rdemes lehet nagyobb mennyisget beszerezni belle. A hosszabb trols sorn azonban egyarnt vni kell a fagytl, a melegtl, a nedvessgtl s a fnytl. Elszr is t kell vlogatni a krumplit, s kiszedni az retlen, srlt, vagy penszes darabokat, ugyanis az utbbiaktl a tbbi is tnkremehet. A stt s lehetleg jl szellz trol helyisgben kb. 5 oC-os hmrskletnek, kell lennie. Klnben a fnytl csrzsnak indulnak a gumk, a melegtl megrncosodnak, a hidegtl megfagynak, a nedvessgtl, pedig megrohadnak. Az ppen csrzsnak indult krumplit mg megmenthetjk, ha a hajtskezdemnyeket idben leszedjk/ledrzsljk rla.
Burgonyalepny
Burgonya alapanyag slt tszta. Az jabb nyersanyag felhasznlsval – klnfle vltozatokban – kszlt burgonyalepnyek a parasztkonyha htkznapi tsztateleinek vlasztkt bvtik. Szerepk a korbbi ftt s slt tsztk mellett mindentt jelentktelenebb maradt. Orszgszerte szoksos a ftt krumplival gyrt pogcsa. Hasonl tsztbl nagyobb lepnyeket az K-i magyarok stnek (laska, lepcsnka). Kt tjegysgben, az Ny-Dunntlon s az -Tiszntlon gyakoribb a nyersen reszelt burgonya, liszt, s, esetleg mg aludttej s tprty keverkbl tepsiben, vkony rtegben sttt lepny. Elnevezse nyugaton igen vltozatos (ber, cicege, tcsi s alakvltozataik, enge-menge, krumpliml, krumpliprsza), keleten feltnen egysges (lepcsnka). A bukovinai szkelyek tbb vdrnyi nyersen reszelt krumplibl leppalacsintt ksztettek. A reszelk addig llt, mg a srje lelepedett, s a leve lenthet lett. Az ledket forrztk s liszttel, kovszmaggal kevertk, majd kanllal kposztalevlre mrve kemencben stttk. A lepnyt kenyrknt fogyasztottk.
Burgonyapp
az tkezsek nll fogst kpez, trt burgonybl sokfle vltozatban kszlt htkznapi tel. Elssorban a burgonyanvnyt meghonostsakor kszsgesebben befogad Dunntl, a Felfld s az K-i orszgrszek parasztkonyhin vltozatosan ksztik. Itt a burgonyapp jl mutatja, hogyan igyekeztek az j nyersanyagot a rgi telksztsi gyakorlatba illeszteni a ppes telek addig elssorban ksa s liszt alapanyag telcsoportjban is. A darabos burgonybl kszlt fzelk kezdetben lnyegesen jelentktelenebb volt, mint a burgonyapp. A parasztkonyhn a burgonyapp hrom alapvltozata fordul el. A hmozott, vzben ppp ftt, trt burgonybl kevs liszt hozzfzsvel srtett burgonyapp hgabb-lazbb s srbb-kemnyebb vltozatban kszl. Az elzt ksaszeren tlra kintve tlaljk, tetejre vrshagymt stnek. ltalnosan elterjedt tel a D-Dunntl kzps vidkn (pemp), -Dunntlon s a Kisalfldn (krumpliksa), ezzel sszefggen szakon a Tarna vonalig (pp), ill. a Duna–Tisza kze kzps vidkn (krumpliksa, pemp). -Biharban krumplilencse nven ksztik. A Sajtl keletre, az -Tiszntlt is magban foglal vezetben zsmiska, patyolatzsmiska, selyemzsmiska, ill. puliszka, cinke, cinkepuliszka, helyenknt ganca nven ismert tel, s ugyangy nevezik akkor is, ha srbbre fzve kiszaggatjk. Msutt a srbbre ftt lisztes krumplipp, amelyet kis darabokra szaggatva, tejfeles vagy hagyms zsrral, pirtott kposztval, morzsval, trval vagy mkkal tlalnak, teljesen nll telknt jelenik meg ott is, ahol a ksaszer burgonyapppel prhuzamosan szoksos. Ez a kiszaggatott vltozat ltalnosan elterjedt tel ddlle nven a Ny-Dunntlon, gnica nven a DK-Dunntlon, ganca, helyenknt bukta nven a nyugati Felfldn s alfldi szomszdsgban ismert. Szrvnyosan, fknt ganca nven a D-Alfldn is ksztik, mg a Duna szaki partvidkn ganci nven gyakori. Ftt krumplibl liszt nlkl, hagyms zsrral sszekevert, tbb-kevsb ppes vagy darabosabb telt klnbz gyakorisggal, de lnyegben minden vidken ksztenek. Ezek az telek elssorban ott illeszkednek szervesebben a parasztkonyha egyb telksztsi eljrsai sorba, telneveinek rendszerbe, ahol a lisztes burgonyappek is otthonosak. A Dunntlon – a baranya – tolnai sarok kivtelvel –, valamint az K-i orszgrszen ez a hagyms krumplipp kvetkezetesen hmozottan ftt krumplibl kszlt, mg msutt elssorban hajban fttbl, DK-Dunntlon slt krumplibl is. E burgonyapp neve a Ny-Dunntlon gnca, gnica, a Duntl szakra s K-Dunntlon sterc, isterc (az tel nem azonos a pirtott lisztpp sterc tellel, ill. annak krumplival feleresztett vltozatval), a Duna–Tisza kzn s szomszdsgban terc, derc, a trtneti Bihar vidkn mr, mring, az -Tiszntlon s keleti szomszdsgban duci, gyuszi, helyenknt puliszka, ill. tokny, a Sajtl a Bodrogig zsmiska. A palcoknl s sokfel a Tiszntlon egyszeren trt krumpli, trve krumpli, Erdlyben pedig rntott pityka. A hagyms trt krumpli az Alfldn kezd legkorbban a hs krtsv alakulni. A vrosi tejes krumplipr a hagyomnyos parasztkonyhn ismeretlen.
sterc
pirtott lisztpp, dunntli tel. Kt alapvltozatban kszl. Szraz sterchez lbosban lisztet pirtanak, majd kevs forr vzzel sr ppp feleresztik. Forr zsrral ntzve addig keverik tzon, mg szraz, morzsalkos, perg lesz. Gyakran olyan vzzel eresztik fel, amelyben kevs krumplit teljesen sztfztek. Baranya kivtelvel az egsz Dunntlon s Kisalfldn gyakori htkznapi ebdtel. A babbal felengedett stercet a magyarok a soproni „poncichter”-konyha jellegzetessgeknt tartjk szmon, de a szlesebb krnyezet nmet s horvt falvaiban is kedvelt. A sterc szrvnyosabban elfordul vltozata a pp-sterc. Ny-Dunntlon gyakoribb, itt a szraz stercnl rgiesebb, mr kihal tel. Fazkban forralnak hozz ss vizet, erre egyszerre rteszik a szksges lisztet. Mivel nem keverik, a liszt egy csomba ll ssze, a vzen lebeg. Kzepbe fakanalat szrnak, hogy itt is rje a vz. Fzs utn levt leszrik, a lisztcsomt sztverik s zsrral ntzve pirtjk. Kszen olyan, mint a szraz sterc. A pirtst itt megelz fzs sajtos mdja lnyegben megegyezik az egybknt csak a K-i magyaroknl szoksos trt pp ksztsnek eljrsval. A stercekhez tejet, aludttejet, uborkasaltt kanalaznak. A sterc ma bzalisztbl kszl, korbban fztk kukoricbl, de volt rpa-, hajdinaterc is. A lisztpirt ppkszts nlunk valsznleg osztrk plda nyomn terjedt el, a sterc sz bizonyosan az osztrkbl szrmazik. Gyakori alakvltozata az isterc, az tel egyb elnevezsei: gnica, pirtott gnica, ganca. D-Dunntlon a szraz stercet trfsan pocoktrs, vakondtrsnak is nevezik. A pp-sterc megklnbztet elnevezsei: ftt gnca, fazkban ftt gnca, aprsterc, fehr gnca.– Irod. Kisbn Eszter: Nyersanyag s technika. Ppes teleink tpusai (Npr. rt., 1960).
Knny majonzes burgonya
Hozzvalk 4-6 szemlyre:
1,5 kg kzepes mret burgonya, 1 nagy fej lilahagyma , 1,5 dl tolaj, 2 tojssrgja, 1 pohr cskkentett zsrtartalm tejfl , 1 pohr joghurt vagy kefir , 1/2-1citrom leve, 1 evkanl mustr, 1 evkanl cukor, vagy ennek megfelel mennyisg destszer, dits s, rlt fehrbors,
Elksztse: A hjban fztt burgonyt, meghmozzuk, kihtjk, s vkony karikkra vgjuk, majd megszzuk, megborsozzuk. Az ugyancsak karikra szelt lilahagymt 15 percre citromlbe ztatjuk. Kzben a tojssrgjt, picit megszzuk, ezutn folytonos kevergets mellett az olajt cseppenknt hozzkeverve alapmajonzt ksztnk. (Habver gppel btrabban dolgozhatunk.) a sr emulzit tejfllel s joghurttal (vagy kefirrel) hgtjuk, rntjk a hagymrl a citromlevet, majd mustrral, cukorral, kis borssal, szksg esetn sval zestjk. A burgonyt vatosan sszekeverjk a lilahagymval, egy picit llni hagyjuk, majd hozzadjuk majonzes ntetet. Ecetes uborkval s piros arannyal dsztjk. Tlalsig htszekrnyben troljuk.
Egszsggyi tancsok:
Feklybetegeknek a fszerezetlen majonz ltalban nem, de a bors s mustr panaszt okozhat, ezrt javasoljuk, hogy egyni trkpessgk szerint fszerezzenek. Cukorbetegek destszerrel zestsk a majonzt. Fogykrzknak az tel energiatartalma, az epebetegeknek meg a majonz miatt - amely szinte mindig panaszt okoz - fogyasztst nem javasoljuk. Szv- s rrendszeri betegek a tojssrgja koleszterintartalma miatt csak ritkn fogyasszanak majonzes teleket.
A szezon tele: a burgonya
A burgonya shazja az Andokban tallhat. Elszr a XVIII. szzadban fedeztk fel ennek a zldsgnek az rtkt. 100 g burgonya 84 kalrit tartalmaz, fogyasztsa gyors teltsgrzetet okoz
|