A tl msik gygyszere: A FOKHAGYMA
bb 2006.10.19. 08:47
Mindent s mindent amit csak lehet a fokhagymrl...
Fokhagyma
Sok minden tisztzatlan a fokhagyma krl: szmos vltozatnak igen klnbz a krnyezeti ignye, klnbz a termszetes szaporodsuk mdja is; sokat tudunk s sok mindent, nem tudunk az lettani hatsrl, s nincsenek tisztzva termesztsnek krlmnyei se minden vonatkozsban. Annyi azonban bizonyos, hogy a fokhagyma egyike a legfontosabb fszernvnyeknek, a magyaros telek elengedhetetlen zestje. Nem magyar specialits azonban, mert az egsz vilgon termelik s fogyasztjk - helyenknt nagyobb mrtkben s kiterjedtebben, mint nlunk. A korszer orvostudomny elismeri, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztsa eredmnyesen cskkenti a magas vrnyomst, segt megelzni az relmeszesedst, fokozza az emsztrendszer, az epe s a mj mkdst, ferttlenti a blrendszert. Rgi monds, hogy a tarts egszsg felttele naponta egy vrshagyma, kt gerezd fokhagyma s hrom alma. Ezt a receptet sok kertszked megfogadhatn, s alkalmazhatn Sajt termnyei felhasznlsval! Ismeretes a fokhagyma baktriuml hatsa. A Kochfle tbc-bacilusokat 1/1500 hgts fokhagymakivonat megli. Tudomnyosan igazolt gygyhatsai mellett szles krben hasznltk (s egyes helyeken hasznljk mg ma is) varzsszerknt: az kori npek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymt amulettknt, s azt tartottk rla, hogy az megvdi ket a szemmelvers s a betegsgek ellen. Mindent azonban mg a tudsok se tudnak errl a titokzatos nvnyrl. Azt pldul csak nemrg llaptottk meg, hogy nagyon kifejezett hatsa van a krnyezetben l nvnyekre, illetve a nvnyeken lskd krtevkre s krokozkra. Most, amikor a nvnyek vegyszerek nlkli termesztse eltrbe lpett, sokan s sok helytt vizsgljk, hogy a fokhagyma milyen segtsget tud nyjtani a krnyezetkben l tbbi haszonnvnyek megvdsben. A nvny Kirgzia sztyeppjeirl szrmazik, de mr az korban eljutott az akkor virgkorukat l, nagy hatalm mediterrn orszgokba; az egyiptomiak, a grgk s a rmaiak rendszeresen fogyasztottk, s persze termesztettk is. Nlunk viszonylag kis terleten termelik - azt is fknt a kiskertekben. Jelentsge mgis kitntetett, mert szinte mindennap szksge van a hziasszonyoknak egy-egy gerezd fokhagymra. Kis termny - szoktk mondani. Amikor azonban egy esztendben, valamifle okbl nem volt a piacon fokhagyma, a hinya joggal okozott knyelmetlen kzrzetet a lakossg kreiben. Termesztse a fokhagymnak sokfle vltozata van; egyesek magot rlelnek, teht magrl szaporthatk. Akadnak olyanok, amelyek a magszr cscsn kis hagymcskkat hoznak ltre, msok viszont sarjhagymkkal szaporodnak. A nlunk ltalban termelt vltozat nem hoz magot, de vannak tavaszi s szi fokhagymk, amelyeknek az ltetsi idpontjt nemkvnatos felcserlni, vagyis az szieket sszel, a tavasziakat tavasszal kell elduggatni. Mert nlunk a fokhagymt gy szaportjk, hogy a gerezdekbl ll s csupn fellevelek ltal sszetartott hagymt sztszedik, s a gerezdeket duggatjk a fldbe. Az a tapasztalat, hogy az szi duggats eredmnyesebb, mert nagyobb s biztosabb termst ad, mint a tavaszi. A fokhagyma voltakppen nem ignyes nvny. Elviseli a tli hideget s a nyri meleget. Fnyignye nem nagy, a kisebb rnykban is jl tenyszik, ezrt nyugodtan ltethetjk gymlcsfk kz vagy vegyesen, ms, magasabb termet nvnyekkel (pl. csemegekukoricval) is. Ers, bojtos gykrzetvel mg a viszonylag szraz talajbl is felveszi a neki szksges vzmennyisget, ezrt ntzni nem szksges. Kifejezetten nem kedveli, ha frissen trgyzott talajba kerl, ezrt inkbb gy vlasszuk meg a helyt, hogy az elz vben bsgesen trgyzott gys jusson a szmra. Az termszetesen fontos, hogy a fldet alaposan elksztsk a szmra: a mly sst meghllja. Oktber elejn duggassuk a gerezdeket. Nem fejleszt nagy lombot, ezrt elg srn lehet ltetni, vagyis 25 cm sor- s 10 cm ttvolsgra. Egy hagymban rendszerint 8-12 ltetsre alkalmas gerezd tallhat. Egy gerezd 2,5-3,0 gramm, gy m2-enknt 60-100 gramm vetanyag szksges. Az elduggatott gerezdek mg sszel meggykeresednek. Tlen legfljebb nmi lombtakarssal kell vdeni a kemny hidegek ellen. Tavasszal korn nvekedsnek indul, s lapos leveleket nveszt. (Rokonnak, a vrshagymnak hengeres, csszer levelei vannak). A nyri munkk kaplsbl s gyomllsbl llnak. Minthogy kis lombja kevs rnykot vet, ezrt a krnyke ersen gyomosodik. Kaplskor vigyzni kell arra, hogy a fejld hagymkat ne srtsk meg. Krtevje s betegsge nem szokott fellpni, ezrt vegyi vdelemre nincs szksge. A nvekv fokhagymkat mr nyron lehet hasznlni friss fogyasztsra - annl is inkbb, mert ilyenkor az elz vi terms mr rendszerint elfogyott. Az llomny kiszedsre augusztusban akkor kerl sor, amikor a nvnyek levelei megsrgulnak, a szra elszradt. Ekkor a hagymkat kihzogatjuk, vagy nagyon kttt talaj esetn kissuk a fldbl, napon megszrtjuk, megtisztogatjuk, s csinos koszorba, fzrbe ktjk, majd szraz helyen troljuk. A fokhagymakoszork - a paprikafzrekhez hasonlan -a konyhk szp s a helyhez ill dszei. A fokhagyma kiszedse utn az gyst ne hagyjuk resen. jabb felss s elmunkls utn az gyst fejes salta palntzsval, spent vagy ckla vetsvel hasznosthat Termsmennyisg: 1-1,5 kg/m2. Egy kilban 30-32 db fokhagyma van. Felhasznlsa a fokhagyma jellegzetes, igen hossz ideig tart, intenzv szagt egy kntartalm vegylet, az allil-szulfid okozza. Ezt sokan - magukon s msokon - tlsgosan is thatnak s kellemetlennek tartjk, ami messzemenen egyni megtls dolga; ha nem is kellemes, de nem visszatasztbb, mint a nem kevsb intenzv plinkaszag. Ezen is lehet azonban segteni: ha a fokhagyms-zsros pirts fogyasztsa utn szjat mosunk, majd megiszunk egy pohrka tejet, esetleg elropogtatunk egy szem prklt kvt, akkor a szaga nagymrtkben mrskldik. Romvry Vilmos rja, nagyszer Fszerekknyve cm mvben: "that izt s szagt fokozza, ha helytelenl zsrban pirtjuk, mert ez ltal megkeseredik. A korszer fzsi elrsok szerint a fokhagymt egsz gerezdben kell az telbe tenni, vagy kzvetlenl tlals eltt kell lekaparva zestnek felhasznlni. Ilyen mdon sokkal frissebb, aromsabb zt ad anlkl, hogy kellemetlen szagot rasztana. A ftt telbl, pldul hslevesbl vagy kocsonybl az tel elkszlte utn a fokhagymt dobjuk ki. Azok, akik egyltaln nem brjk illatt, ptolhatjk vrshagymval vagy metlhagymval.” A magyar hziasszonyok hsok spkelsre, mrts ksztsre s sokfle ftt tel zestsre hasznljk - nagy sikerrel. Akinek nincs kertje, vagy aki a kertjben nem termel fokhagymt, az nemcsak a piacon s az zletekben rustott fokhagymval zestheti a hzikosztot, hanem a konzervgyrakban ksztett fokhagymapasztval s -porral is. Nemrg forgalomba kerlt a fokhagyms konyhas is.
A fokhagyma, /Allium kativum/ egszsgmegrz szereprl, mr 35oo ve vannak feljegyzsek, mert egy Kr.e. 15oo-ban rt papiruszra az egyiptomi tudsok, az illatos gum 22-fle orvosi alkalmazst jegyeztk fel, de Hrodotosz a neves grg trtnetr is megemlti, hogy a Kheopsz-piramist pt munksok azrt brtk az embertelenl nagy ignybevtelt, mert tpllkuk egyik legfontosabb sszetevje a fokhagyma volt. A babiloni kirlyi kertrl kszlt kimutatsban els helyen emltik, s npszersgre egy rgi, perzsa udvarbl fennmaradt feljegyzs is kitr, amikor leirja, hogy a kirly s udvartartsa naponta 26 kg fokhagymt fogyasztott el. Jellegzetes illatt az allicin nev olaj okozza. Tartalmaz kliumot, B1-, B6-, C- s K-vitamint, valamint szelnt. De hasonl, elkpeszt adatokat ismernk sumr, asszr, fnciai s zsid forrsokbl is. Mindez arra utal, hogy a fokhagyma az orvostudomny s a gasztronmia trtnetnek is egyik fontos fejezett alkotja. shazja Kzp-s Nyugat-zsia. Eurpba is a kirgiz sztyeppkrl kerlt t, lltlag-Dzsingisz kn lovasai hoztk be, akiknek svege is fokhagymafejre emlkeztetett. A klnleges z s illat fszernvny hamar npszerv vlt a kultrnpek krben is, gy felhasznlsa vgigksri az emberisg kultrtrtnett, mert jelentsge, szerepe a legjabb korban sem halvnyult el, klnsen az utn, hogy l858-ban Louis Pasteur felfedezte a fokhagyma baktriuml kpessgt. De az orvostudomny mg napjainkban is tartogat meglepetseket: l983-ban Sydney Belman amerikai biokmikus laboratriumi ksrletei sorn rjtt, hogy az egerek brnek fokhagymaolajos ecsetelsvel meggtolhat a daganatok kifejldse. Gygyszerknt mr a rgi arab orvosok is hasznltk klnbz betegsgek ellen De egy XVII. szzadi orvosknyvben is szzfle alkalmazst emltik.
A fokhagyma rkellenes hatsnak egyik magyarzata a szabadgyk-kpzdst gtl tulajdonsga. Ezek a reaktv molekulk okolhatk a daganatok kialakulsrt, mert krostjk a DNS-t, a sejtmembrnt s a sejtfehrjket.
A fokhagyma sok jdot, cinket, knt, foszfort, B1- s B2-vitamint tartalmaz, valamint megtallhatk benne baktrium-s csral anyagok /allicin s akrolein/ is. Azokon a vidkeken, ahol bsgesen s rendszeresen fogyasztanak fokhagymt, a rkos megbetegedsek ritkbban fordulnak el.
Knkves istenldsa /Fokhagyma az egszsgrt/
Honnan szrmazik az illata? - Melyek a gygyt hatsai? - Bnjunk vele kmletesen!
Randev eltt mg a legelszntabb rajongi is tartzkodnak fogyasztstl, hiszen amilyen egszsges - ppoly bds is. A fokhagyma a magyar konyha egyik legjellegzetesebb fszere. Nem kifejezetten magyar nvny, hiszen klnbz mretre nv vltozatait szerte a vilgon termesztik. A fokhagyma, vel nvny, a levele flmteresre is megnhet, de a nvny legfontosabb rsze a hagymja. A gerezdek szma nvnyenknt vltoz. Fogyaszthatak a friss gerezdek s a szrtott fokhagyma, kaphat tablettk, kapszulk formjban vagy olajban, alkoholban tartstva is. shazja egyes forrsok szerint valahol zsiban keresend, de ismert, hogy mr az egyiptomi piramisptk is elszeretettel fogyasztottk gerezdjeit. Termszetesen e csodlatos pletek nem csupn a fokhagyma erejt bizonytjk, de az lltlag fokhagymaadagjuk cskkentse miatt sztrjkba lp rabszolgknak minden bizonnyal j okuk volt hinni e nvny jtkony hatsaiban. Mi az oka annak, hogy egy fokhagyms pirts utn rendszerint nem elg csupn fogat mosni, ahhoz hogy a jellegzetes fokhagymaillattl megszabaduljunk?
A fokhagyma illatt s gygyhatst egyarnt a gerezdekben tallhat mintegy 100 kntartalm vegyletnek ksznheti. A sztzzott vagy sztrgott fokhagymbl felszabadul egy allicin nev anyag, melynek egy rsze ezek utn tovbb bomlik, s ebben a folyamatban jabb - szintn gygyhats - knvegyletek keletkeznek (pl. ajon). Ezek a knvegyletek h hatsra knnyen felbomlanak, illetve ki sem alakulnak, ezrt az igazi fokhagymarajong, illetve gygyhatst teljes mrtkben lvezni szndkoz a fokhagymt csakis nyersen fogyasztja. Ennek mellkhatsa az egyhamar nem tvoz fokhagymaszag, ami nemcsak a leheleten rezhet, de mert a brn keresztl is tvozik, az egsz testet a nvny "illatba" burkolja. A fokhagyma gygyhatsai kztt a legfontosabbknt relmeszesedst, gtl tulajdonsgait kell megemltennk. Az olaszok, s francik konyhamvszete kifejezetten sok fokhagymt hasznl, ami megltszik ennek a betegsgcsoportnak alacsonyabb elfordulsi adatain is. Kzismert a nvny rtgt s vrnyomscskkent hatsa is, ami klnsen a szem, a lb, s az agy szklt ereiben, teht az n. Perifris (a szvtl tvol es) erekben rvnyesl. Mindemellett a fokhagyma jtkony hatssal br a blfodor elmeszesedett ereire, ami hasznos lehet azok szmra, akik emiatt szenvednek puffadstl, felfvdstl. Az emltett kntartalm vegyletek bizonyos mrtkig blokkoljk a vralvadsban szerepet jtsz fehrjk mkdst, ami viszont segt megelzni a szvinfarktust okoz vrrgk kialakulst. A szvmkdst se; t hatsa is ismert, egyes alkotelemei i vn lasstja a szapora szvmkdst, oldja szv koszorereinek grcst, aminek kvetkeztben javul a szvizom vrelltottsg tplltsga, n a szv teljestkpessge. Hatsos a fokhagyma a klnbz baktriumok, vrusok s a blfertzsek lekzdsben, s enyhti a megfzsos, khgses s lgti panaszokat. Cskkenti a menstrucis grcsket, a bl- s gyomorbajokat. Antioxidnsknt ersti az immunrendszer. Valsznleg a prosztatark kialakulsnak megelzsben is jtkony hats. Mint mr emltettk, a fokhagyma kivl fszer is, szmos telnk elkpzelhetetlen nlkle. Amire azonban mindig gyeljnk: ha helytelenl, zsrban pirtjuk, knnyen megkeseredhet. A legjobb, ha gerezdjeit egszben tesszk az telbe, m ha mgis daraboljuk, vagy passzrozzuk, bnjunk vele kmletesen!
Fokhagyma /Allium sativum/
A fokhagymnak tbb fajtjt ismerjk. Nlunk kt nagy csoportra oszthatjuk, ezek a tavaszi s az szi fokhagyma. A tavaszi fokhagymt tavasszal ltetjk s az egsz vre, termeljk, mert elll. Az szi fokhagyma gerezdjei jval nagyobbak, de ha melegben troljuk, hamarosan megapad, kihajt. A fokhagyma hasznlata elterjedt a magyar konyhn. Sokfle j tulajdonsggal rendelkezik, kztk baktriuml hatsa is van, mint az rlt papriknak, ami lehetv teszi, hogy a hzikolbsz megtartja kitn izt.
Tprtke: Nehz szlni a fokhagymrl, annyi rtkes tulajdonsga van. Ezek hatrozzk meg, klnsen a betegnek, hogy menny is a tprtkk. Eltekintve a szagtl, nagyon j gygyhatsa van a fokhagymnak, minden szempontbl, mert vitaminokban s svnyi skban bvelkednek.
Gygyt hatsa: A fokhagyma hagyomnyos gygyszer a npi gygyszatban. Mg a boszorknyzsben is szerepet kapott, ami azt bizonytja, eldeink igen csak hittek haterejben. Legtbb esetben bevlik a fokhagyma, mint gygyszer, de mint minden mssal, mdjval bnjunk vele.
Vrusos agyhrtyagyullads: A vrusos agyhrtyagyullads ma is vgzetes betegsg lehet, mert nincs meg ellene a hatsos gygyszer. gy legjobb, ha felismers utn azonnal a npi gygyszerhez, a fokhagymhoz folyamodunk, termszetesen kikrve a kezelorvos vlemnyt. Ebben az esetben ajnlatos a fokhagymalt vrshagyma-lvel keverni, s vakodni az dessgtõl. Legjobb, ha a hagymalt petrezselyem-lvel zestjk.
Koleszterin-cskkent: A fokhagyma nemcsak megakadlyozza a koleszterin, illetve a zsr lerakodst a vrben, hanem kpes a mr lerakodott masszt feloldani, cskkenteni a vr koleszterin szintjt. Nem szabad azonban tlzsba vinni, mert a fokhagyma cskkenti ugyan az LDL-t de, ugyanakkor cskkenhet a HDL is, ami szvelgtelensghez vezethet. Ha nagymrtkben fogyasztjuk, egyesek szmra enyhn mrgez lehet, s a kn hatsra a gyomorban s a belekben ers szelek tmadnak, s megjelenik a fokhagyma msodlagos illata.
Arterioszklerzis: Az arterioszklerzis gy keletkezik, hogy a vrednyek falra lerakdnak anyagok, s ez ltal fokozatosan kisebb vlik a vr jrata az artrikban. Minl szkebb a jrat, annak arnyban emelkedik a vrnyoms, s annl nagyobb feladat terheli a szvet. Vgl a kapillris vrerek eldugulnak, s megjelennek, a ksr bajok, valamint a szvben, legtbb esetben koszorr szklet alakul ki, aminek kvetkeztben cskken a szv vrelltsa. Mind gyakoribb a szvtji fjdalom, s beksznt a vgsbaj, a szvszlhds. Termszetesen a vgs kifejldst nem szabad megvrni. Mert annak ellenre, hogy a leglappangbb betegsg, ma mr nagyon kevsbl ll egy koleszterin ellenrzs, s ha szksges, meg kell tenni az intzkedseket a tpllkozsi szoksok megvltoztatsra. A fokhagyma kt hnap alatt rezheten leviheti a vrzsr szintet. Ez-alatt van idnk a tbbi lelem kztt is bngszni, mit dobjunk ki egszen, s mi az, amit be kell vennnk trendnkbe. Figyelmesen ellenrizni kell, melyik az az tel, amit leggyakrabban fogyasztunk. Pl. dstott tej, vagy tejfl, ami ugyancsak megemelheti a koleszterin szintet.
Baktrium s vrusl: Valamikor vegyszeres gygyszer hinyban baktrium vrus s gomba-fertzses betegsgekkel szemben a fokhagymval gygytottk a tfuszt, kolert stb. Ma is sikerrel hasznlhatjuk, egyes betegsgekkel szemben Ha elgondoljuk, hogy a vrusok ellen mg mindig nincs hatkony vegyszer, szvesen ksrleteznk, a termszetes gygyszerekkel, hogy mihamarbb a gygyuls tjra lpjnk. Ugyancsak hatkony a fokhagyma a candida gombabetegsggel szemben. Szinte minden emberben van kisebb nagyobb mennyisg lesztgomba, ami a nylkahrtykon telepszik meg, s gyulladst okoz. Tbb betegsg alap-okozja lehet. Legjobb vdekezs ellene a fokhagyma. Ajnlatos joghurttal bevenni egy kiskanllal naponta, klnsen, ha elzleg antibiotikumot szedtnk. A joghurt ugyanis segt visszalltani a blflrt.
Fregz: Kevs olyan gyerek van, aki valamilyen llattal van kapcsolatban s nincs valamilyen blfrge. Rgen azt tartottk, ha a gyerek piszklj az orrt blfrge, van. Az ismertet jel inkbb az, ha a gyereknek gyakran viszket a feneke. Ha a kicsi nem hajland bevenni a fokhagymt mg mzzel sem, legjobb, ha a mzbe fokhagymaport kevernk, s azt adjuk neki. Slyosabb esetben tbbhetes krt is javasolhat az orvos.
Tiszttja a lgutakat: A fokhagymnak a meghlses betegsgek gygytsban is nagy szerepe van a npi gygyszatban. A legtbb esetben ezek a betegsgek a nylkahrtykhoz ktdnek. Asztma, khgs, szamr-khgs, hrghurut esetben a nylkahrtya kevsb ingerlkeny a tejben ftt fokhagyma hatsra. Vigyzat: nagy hsgben ne hasznljunk nagyobb mennyisg fokhagymt. vakodjanak tovbb a fokhagymtl azok is, akik gyulladsos betegsgben szenvednek, gy gyomorfeklyben, vagy blgyulladsban.
Emsztsi zavarok: Ez emsztsi zavarok nemcsak a kor velejrja. Nehz telek fogyasztsa utn fellphetnek brkinl. Ezt mr a rgiek is tudtk, valamint azt is, hogy a fokhagymnak baktrium lõ hatsa is van. gy trstottk a hs tartstsval, gy maradt rnk a kolbszkszts, aminek a magyar konyha mestere. Mint ltjuk, nemcsak az tel tartstsban van szerepe a fokhagymnak, hanem az emsztsben is. Klnsen a szraz hst knnyebb megemszteni fokhagymval. Mindannyian jl ismerjk az ablt szalonnt. Mit sem r, ha nincs rajta papriks fokhagyma. Ugyanezt mondhatnnk a kocsonyra is, s sorolhatnnk a tbbi hsteleket, amelyek mindegyiknek megvan a ksztsi mirtje.
Elksztsi md: A fokhagyma legrtkesebb frissen, megtiszttani s fogyasztani. Ha fõzzk, a fokhagymt egszben tesszk a levesbe. Ha darabolva tesszk a rntsba, csak dobjuk bele, s mris keverjk el a fõzelkkel, ne hagyjuk a zsron pirulni, mert megkeseredik.(s ami fõ, hatst veszti) Fogyaszthatjuk a fokhagyma, kicentrifugzott levt is, de azrt a kevsrt nem rdemes beszagostani a gymlcs centrifugt. Ha mgis gy dntnk, brmely zldsg-lvel keverhetjk.
- Aki sok hst, vagy zsros hst eszik, fogyasszon sok fokhagymt is! Ezzel elejt veheti a koleszterinszint emelkedsnek, illetve az rfal elmeszesedsnek.
- A fokhagyma nem tartja tvol a szexet, ha a partnered is azt evett.
- Ha bdsnek, kellemetlen szagnak rzed a fokhagymt, akkor igyl tejet, vagy rgcslj el nhny szem prklt kvt, illetve rggumizz.
- Biztosan lesz lhelyed a buszon, villamoson, stb., ha fokhagyma fogyasztsa utn elbffented magad.
- Torokgyullads, meghls kezelsre, valamint az relmeszeds ellen fogyasztjk. Vrnyoms- s koleszterinszint - cskkent gygyszati ksztmnyek alkotrsze.
A fokhagyma, mint orvossg
Ez a gygyksztmny megszabadtja az ember keringsi rendszert a zsrlerakdsoktl, elmeszesedsektl, illetve megelzi a szklerzist, sztenikardit, illetve a rkot. Rendszeres alkalmazsval javul a lts, a test pedig friss s fiatal marad. A recept eredetileg Knbl szrmazik, ahol is 1971-ben egy UNESCO-expedci egy tibeti templom romjainl tallt r:
35 dkg tiszttott fokhagyma, 300 g 96 %-os alkohol.
A fokhagymt tprselem, s az alkoholhoz adom. Egy vegbe tltm s 10 napon t jl lezrva llni, hagyom, ezutn a tartalmt tprselem egy lenvszon kendn s egy csepegtets vegbe, tltm.
A cseppeket naponta hromszor veszem be forralt tejben, vagy forr kvban.
Nap: Reggel, Dlben, Este,
01. --- 1 csepp --- 2 csepp --- 3 csepp
02. --- 4 csepp --- 5 csepp --- 6 csepp
03. --- 7 csepp --- 8 csepp --- 9 csepp
04. ---10 csepp ---11 csepp ---12 csepp
05. ---13 csepp ---14 csepp ---15 csepp
06. ---15 csepp ---14 csepp ---13 csepp
07. ---12 csepp ---11 csepp ---10 csepp
08. --- 9 csepp --- 8 csepp --- 7 csepp
09. --- 6 csepp --- 5 csepp --- 4 csepp
10. --- 3 csepp --- 2 csepp --- 1 csepp
A 10. napot kveten minden tkezs utn 3 cseppet veszek be, mg a maradk el nem fogy. A fentebb lert krnak a keringsi rendszerre kifejtett hatsa 5 vig tart s csak azt kveten kell megismtelni.
Fokhagyma ecetben s szirupban
Pikns s egszsges a marinlt fokhagyma. Fogyaszthatjuk hideg s meleg hsok mell, vagy csak gy, ha a "frigban jrunk". Napi egy-kt gerezd megelz nagyon sok betegsget. (magas koleszterinszint, infarktus, rk, tli betegsgek.)
Thaifldi elrakott fokhagyma
Fokhagyma lben eltve (Marinlt fokhagyma)
8 fej fokhagyma, fl l szraz fehrbor, ecet 3 ek 20 %-os ecet, 3 tk s, 8 dkg cukor, 3 chili, 1 babrlevl, kakukkf, rozmaring, 10 szem bors, 3 szegfszeg. Az egszet 2 percig fzm, egy jszakn tllni hagyom. A kvetkez nap 3 percig fzm, majd belerakom a fokhagymagerezdeket s mg 2 percig fzm. A tetejre ntk kt-hrom ek olivaolajat, majd a htbe teszem. Htszekrnyben akr egy vig is elll.
rdekes klnlegessg a kovszolt fokhagyma. Elksztsi mdja megegyezik a kovszos uborkval. Nagyon finom s nagyon egszsges.
Fokhagyma, s, kapor, kenyr. A fokhagymkat megpucolom vegekbe, rakom, kzteszek nhny kaporszlat, majd felntm egy liter felforralt vzzel, amibe egy mark st tettem. A tetejre egy szelet kenyeret teszek, kistnyrral letakarom s egy msik kistnyrra lltva napos helyre teszem (ablakprkny, erkly stb.). 4-5 nap mlva leszrm, tiszta vegbe teszem, levvel felntm, s a htben trolom.
1 kg fokhagyma, 20 dkg cukor, 5 szegfszeg, 1 tk s, 1 egsz fahj. A fokhagymagerezdeket megtiszttom s megmosom, majd az sszes fent lert hozzvalval 5 percig fzm. vegekbe tltm s lezrom. Befzsi id: 30 perc 90 fokon.
1 kg szilva, fokhagyma (a szilvamag helyett 1 gerezd), 40 dkg cukor, 1 dl ecet, 5 szegfszeg, 1 tk s, 1 egsz fahj. A fokhagymagerezdeket megtiszttom s megmosom. A szilvkat kimagozom, s a magokat kicserlem fokhagymagerezdekre. Fl liter vzbl, a cukorbl, az ecetbl, valamint a fszerekbl szirupot fzk. A szilvt vegekbe teszem, a sziruppal feltltm s lezrom. Befzsi id: 30 perc 85 fokon.
5 fej fokhagyma, fl liter szraz fehrbor, 1 dl ecetesszencia, 7,5 dkg cukor, 1 tk rozmaring, 1 tk kakukkf, 8 szegfszeg, 1 tk egsz fehrbors, 4 babrlevl, 2 tk s, 4 ek olvaolaj. A fokhagymt sztszedem, s a gerezdeket meghmozom. A bort, ecetet, cukrot, a fszereket s a st a fokhagymagerezdekkel egytt 3 percig fzm s egy lefedett fazkban msnapig llni hagyom. Msnap mg egyszer felforralom 5 percre s mg melegen az egszet egy vegbe, tltm. Vgl a tetejre ntm az olajt s lezrom az veget. Steak-ekhez, grillezett hsokhoz kretnek, sajtokhoz, vagy csak gy friss kenyrrel knlom.
Fl kg fokhagyma, fl liter ecet (5 %-os), 2,5 dl vz, 10 szem feketebors, 2 szegfszeg, 4 ek cukor, olaj. Az sszes hozzvalval 5 percig forralom a levet a fokhagymval, majd azonnal kis csavaros vegekbe tltm, rntk egy kevs saltaolajat s lezrom. Ngy nap eltelte utn ehet a fokhagyma.
Fl kg fekete rett olva a levvel egytt, 4 gerezd fokhagyma tnyomva, olvaolaj. A lvel egytt az olajbogyt fokhagymval fszerezem s legalbb 4 napig, rlelem. Lentm a levet s annak felt, valamint ugyanannyi olajat vve abba rakom vissza az olajbogykat. Amikor hasznlom, felmelegtem s forrn fogpiszklkra tzve - pldul rntott juhsajthoz szervrozom.
5 fej fokhagyma, 1 ek mustrmag, VAGY befz fszerkeverk, 1/4 babrlevl, felfztt, langyos ss vz (1,5 dkg s literenknt). A fokhagyma az elraksnl egy finom diszer aromt kap, s sokat veszt a penetrns szagbl. A tejsavasan eltett fokhagyma alkalmazhat minden olyan esetben, mikor friss fokhagymt hasznlnnk. Az eltevshez csak a friss fejek alkalmasak. Rgta trolt gerezdek, melyek mr csrzni indulnak nem alkalmasak erre a clra. A fokhagymt sztszedem, s a gerezdeket meghmozom s a fszerekkel egytt egy vegbe, rakom. A pereme alatt 3 centimternyit szabadon hagyok s annyi ss vizet ntk r, amennyi a gerezdeket elfedi, majd lezrom az veget. A fokhagymt fnytl vdve, szobahmrskleten 8-10 napig hagyom erjedni. Utna a hideg pincbe lltom. Mintegy 6 hetet kveten a fokhagyma, fogyasztsra ksz.
25 dkg hmozott fokhagyma, 1 ek s, 3 ek deskmnymag, 1 ek szemesbors, 1 ek Garam Masala, 1 ek feketekmnymag, 1 ek chilipor, 1/4 ek rlt Asafoetida (elhagyhat), 9-11 dl napraforgolaj. Az egsz fokhagymagerezdeket a sval s a fszerekkel egy konzerves vegbe teszem. Olajjal fedem be, s jl lezrom. Az veget meleg helyre teszem (bojler, vagy a forr napra). Az els 5 nap naponta prszor tkeverem. Legalbb egy hetet vrok a megkezdsvel. Idvel enyhe lesz a fokhagyma ze, 3-4 hnap utn a szemek sztzzhatk lesznek s tlalhatjuk zldsg-, s hstelekhez.
3 kg apr befz uborka, 6 nagy hagymaszelet, 6 kaporg, 6 kis piros chili, 6 hmozott fokhagymagerezd, 1 l fehrborecet, vagy almaecet, 2 l vz, 10 dkg s. Az uborkkat megmosom, megtiszttom s elosztom literes befz vegekbe. Mindegyik vegbe egy hagymaszeletet, egy g kaprot, egy chilit s egy gerezd fokhagymt teszek. A vizet a sval s az ecettel felfzm, a forr levet az uborkra ntm, s azonnal lezrom. Kivl hidegbfs kret.
Fokhagyms dessgek
A mzben eltett fokhagyma varicik mr szinte patiknyi medikamentet tartalmaznak. Felttlenl rdemes kiprblni!
25 gerezd fokhagyma, 15 dkg mz, 3 citrom leve, 1 gacska rozmaring, 1 chilipaprika, s, tej. A fokhagymagerezdeket 2-3 percig fzm a tejben, majd jl lecsepegtetem. A mzet a citromlvel, a rozmaringgal, az ers paprikval s egy csipetnyi sval felfzm. A fokhagymagerezdeket vegekbe rakom, rntm a mzes keverket s lezrom. 3-4 nap mlva fogyaszthat.
Fokhagyma csoki bevonatban
40 gerezd fokhagyma, 3 dl fehrbor, 5 dkg cukor, 3 szegfszeg, 1 cs csoki tortabevon. A bort felfzm a cukorral s a szegfszeggel s a fokhagymagerezdeket 20 percig fzm benne. Utna lecsepegtetem s hagyom megszradni. A hasznlati utasts szerint elksztem a csokis tortabevont. A fokhagymagerezdeket jl behtm, majd egyms utn egy hstre tzm s a folykony csokiba mertem. A bevonat azonnal meg fog szilrdulni. Bonbonos dobozba teszem. Nincs utlagos fokhagymaszag.
Fokhagyma
A fokhagymnak, ennek a rgta ismert, gygyhats fszernvnynek szmos elnys hatsa van szervezetnkre. Mikzben javtja a szv s az rrendszer mkdst, antibiotikus s emsztst elsegt hats, tovbb vdelmet nyjt a rkkelt anyagokkal szemben. Tbb mint 200-fle biolgiailag aktv anyagot - vitamint, svnyi anyagot, aminosavat s enzimet — tartalmaz. Biokmiailag a legaktvabb kzlk a tbb mint 70-fle kntartalm vegylet. A fokhagyma f hatanyaga az erteljes antibiotikus hats allicin, amely emszts kzben az allinz enzim hatsra keletkezik a nvnyben lv allinbl. A fokhagymt vilgszerte termesztik s alkalmazzk. Mr a legrgebbi rsos emlkek is szlnak a fokhagymrl. Az egyiptomi piramisptknek fokhagymt, hagymt s retket osztogattak a fertz betegsgek megelzsre. A rmai katonk trendjhez is hozztartozott a fokhagyma. Mr az korban 61-fle klnfle betegsg gygytsra ajnlottk. A npi gygyszatban rgta hasznljk, fknt magas vrnyoms, elhzs ellen, illetve fiatalt szerknt. Normalizlja a szapora szvmkdst, oldja a szv koszorereinek grcstnek kvetkeztben, javul a szvizom vrelltottsga. Fokozza a szv teljestkpessgt. Az amerikai szvgygyszok szakmai folyiratban, az American Heart Journalban publiklt tanulmnybl tudjuk, hogy a fokhagymakivonat mg a szv koszorereiben is megakadlyozza a vrrgkpzdst. Tapasztalatok szerint az relmeszeseds megelzsre s gygytsra az egyik leghatsosabb szer a fokhagyma. Cskkenti a vrben, a kros koleszterin (LDL) szintjt, mikzben nveli a j" koleszterin (HDL) arnyt, ezzel is akadlyozva az relmeszesedst. rtgt, vrnyomscskkent hatsa is bizonytott (metl-allil-triszulfid). A fokhagyma rtgt hatsa fleg az agy, a szem s a lb szvtl tvol es, szklt erein, az gynevezett perifris ereken rvnyesl. Emiatt jtkony hats bizonyos tpus fejfjs esetn. A tpcsatorna fertzseire (hasmens, blhurut) ugyancsak j hatssal lehet. Tovbbi gygyhatsai: vrtisztt, izzaszt, kptet, grcsold, idegerst, szl-hajt s hmost, sebgygyt szer. Tbbfle tdbetegsg kezelsre is hasznljk. Kiemelked anbiotikus hatsa miatt influenza s khgs (lgcs- s hrghurut) ellen ugyancsak alkalmazhat. A fokhagyma antimikrobilis hatst mr a kzpkorban is kihasznltk a francia papok, akik e nvnyt alkalmazva vdekeztek a pestisjrvny terjedse ellen. Ma mr ismeretes, hogy a fokhagyma antibiotikumknt mkdik pldul olyan mikroorganizmusokkal szemben, mint a Staphylococcus, az Escherichia, a Proteus s a Pseudomonas. Tudjuk, hogy a fokhagymnak parazitaellenes hatsa is van, st a herpesz vrussal s a Candida albicans nev gombval szemben is hatkony. Igen j fregz hats, a crnagiliszta (Enterobius vermicularis) kizsben megfelel kiegszt gygyszer. A legjabb kutatsok alapjn egyrtelmv vlt a nvny fogyasztsnak rkellenes hatsa is. Az amerikai rkkutatk szakmai folyiratnak, a Journal of The National Cancer Institute-nak. a hasbjain olyan tanulmnyt publikltak, amelybl kiderl, hogy azoknl az embereknl, akik tbb fokhagymt, hagymt (vagy az Allium csaldba tartoz ms nvnyeket) fogyasztanak, gyomorrk sokkal kisebb arnyban- fordul el, mint az ezeket mellz szemlyeknl. Egy msik szaklap, a Carcinogenesis arrl rt, hogy a fokhagyma- s a hagymaolaj hatkonynak bizonyult a brrk ellen. Ismeretess vlt az is, hogy a fokhagyma fogyasztsa cskkenti a vastagblrk elfordulsnak valsznsgt. A fokhagymnak a npi gygyszatban vezredek ta megismert elnys hatst a jobb minsg ksztmnyek gy fejtik ki, hogy ekzben elkerlhetk a fokhagyma that szagval jr kellemetlensgek, illetve a nyers fokhagyma okozta gyomorgs.
Fokhagyma krmleves
Hozzvalk 4 szemlyre
1 fej fokhagyma megpucolva, 1 nagyobbacska fej vrshagyma, 2dl tejszn, 2 evkanl liszt, nvnyi olaj, lehetleg olva, s, bors, picike rozmaring,
A megpucolt vrshagymt kezd el olajon pirtani, majd add hozz a megtiszttott sszemorzsolt fokhagymkat s ezt is, pirtsd egy picit. Vedd le a tzrl, s vatosan keverd bele a lisztet. ntsd fel 1/2liter vzzel s add hozz a tejsznt s a fszereket. Nem baj, ha csoms gy is ssze fogod turmixolni. Ha sszeforrt a leves jhet a turmix, majd forrald fel utoljra is. Tlals vajas pirtssal dsztheted petrezselyemmel.
Vodkban snyld zzott fokhagyma (Rszeg fokhagyma)
2 – 3 db minl nagyobb fej fokhagyma, 1 dl Royal Vodka (vagy brmely ms vodka) a megtiszttott fokhagymt brmilyen technikval sszezzom minl kisebb rszekre. A zzalkot nyakon ntm az 1 dl (lehet 1,5 - 2 dl is a fej mrettl fggen) vodkval, jl elkeverem s 2-3 napig, jl zrd (veg)ednyben naponta 1x - 2x rzogatva stt helyen trolom. A 3. napon (az sszes szellzt bekapcsolni, ajtt, ablakot kinyitni s utna) lehetleg zomncozott fm, vagy vegtlcsrbe helyezett szrpapron tszrni a folyadkot (ez lehet a kv filter is; manyag tlcsr csak akkor j, ha tbbet msra nem akarjuk hasznlni csak erre). Gyengn nyomkodjuk ki (szrpaprban), a leszrt levet jl zrd csavaros, csepegtets vegcsbe tve – 1,5 dl-es szjaszszos veg erre kivlan alkalmas – igen finom zamat, robosztus illat fokhagyma tinktra kpzdik, ami nhny nap mlva zldes szn le lehet, de ez termszetes s ettl mg hasznlhat marad. A vissza maradt masszt (zzalkot) annyi olva olajjal elkeverjk, hogy mg sr maradjon. Htben troljuk. A massza felhasznlsakor az tel jellegnek megfelel „hgtval” hgthatjuk pl.: grillezsnl: srrel, vagy vrsborral.
Fokhagyma gerezdek fszeresen
Hozzvalk:
5 fej fokhagyma, fl liter szraz fehrbor, 1 dl ecetesszencia, 7,5 dkg cukor, 1 tk. rozmaring, 1 tk. Kakukkf, 8 szegfszeg, 1 tk. Egsz fehrbors, 4 babrlevl, 2 tk. S, 4 ek. Olvaolaj,
Elksztse:
A fokhagymt sztszedem, s a gerezdeket meghmozom. A bort, ecetet, cukrot a fszereket s a st a fokhagymagerezdekkel egytt 3 percig fzm s egy lefedett fazkban msnapig llni hagyom. Msnap mg egyszer felforralom 5 percre s mg melegen az egszet egy vegbe, tltm. Vgl a tetejre ntm az olajt s lezrom az veget. Steak-ekhez, grillezett hsokhoz kretnek, sajtokhoz, vagy csak gy friss kenyrrel knlom.
A legaromsabb fokhagyma zt akkor kapjuk, ha a nyers fokhagymt tisztts utn sztnyomjuk, s az ppen forrsponton lev telbe keverjk. Az illolaj s az aromaanyag ugyanis a forrsponton olddik ki a legjobban. Az telhez kevert fokhagymt fzni nem szabad!
Aromsabb lesz az tel, ha a gerezdeket egszben tesszk az telbe tlals eltt, majd nhny perc utn kiemeljk. Ne dobjuk viszont forr olajba ket, mert knnyen megghetnek, s keser, lvezhetetlen zk lesz. A fokhagyma ze attl is fgghet, hogy milyen fszerrel s nyersanyaggal kerl ssze.
Ha kevsb ers fokhagymazt szeretnnk elrni, a fokhagyms telt forraljuk egy-kt percig. Az ers fokhagymaz akkor is cskken, ha a fokhagymt egy csszben sztnyomjuk, s rntnk egy evkanl vizet, majd a lbl ntnk az zestsre vr telbe
Ha lassan proljuk, finom zamat s knnyen kenhet lesz. gy is ppesthetjk, hogy a megtiszttott fokhagymt megproljuk s ttrjk. Kenhetjk kenyrre, hsra, felvgottra, vagy belekeverhetjk saltba, szszba, fzelkbe, levesbe.
|