A tl egyik gygyszere: A VRSHAGYMA
bb 2006.10.19. 08:43
Mindent s mindent, amit a vrshagymrl csak lehet...
Vrshagyma
A vrshagyma /Allium capa/ "ellett" nem ismerjk, de az bizonyos, hogy vadon term fajti mr 5000 vvel ezeltt egsz zsiban elfordultak. Feltehetleg Irnban kerlt elszr a kultrnvnyek kz, ahonnan tkerlt Egyiptomba, ahol a srkamrk hieroglifi kztt a hagymt - a nvekeds s a termkenysg szimblumaknt -az istenek trsasgban jelentettk meg. A Nlus mentn mr jelents hagymatermeszts folyt/ a piramisptk elltsra/, s valsznleg innen kerlt t ksbb Grgorszgba, majd Rmba a sokflekppen felhasznlhat nvny. A rmaiaknl feltehetleg mr szintn a kznp tpllka volt, mert Plautus egyik vgjtkban gy r az egyik mihaszna naploprl: "Bzlik a hagymtl, mint a glyarabok" A Bibliban szintn emltst tesznek rla, mert a Zsidk Egyiptomban halat, uborkt, dinnyt, valamint vrs-s fokhagymt is ettek. A mohamednok/trkk/ a ltezst a stnnak tulajdontottk, azt lltva, hogy amikor a Gonoszt kiztk a Paradicsombl, az eszeveszetten meneklt, s ahov a jobb patjval lpett, ott vrshagyma, ahov a ballal, ott fokhagyma termett. Magyarorszgon a hagymt a l5. szzad kzepig nem termesztettk. Bonfini viszont mr emlti, hogy Beatrix kirlyn, Mtys kirly felesge milyen boldog volt, amikor Itlibl hagymt kapott ajndkba. Termesztse s felhasznlsa azonban csak a XVII. Szzad kzeptl vlt szleskrv, de a ksbb hress vlt maki hagymatermeszts csak az l8oo-as vek elejn alakult ki. Eurpban az ta hagyms nemzetknt (is) ismernek bennnket. Az elmlt vtizedekben a paradicsom s a fszerpaprika mellett a hagyma volt a legkeresettebb exportzldsgnk. A hagymaflket vilgszerte a legnpszerbb gygyt hats zldsgflk kz soroljk, mert kzs jellemzjk, hogy vitaminokban s svnyi anyagokban rendkvl gazdagok Tpllkozsi jelentsge igen nagy. telek, saltk ksztshez, fszerezshez hasznljk, de - jhagymaknt - nyersen is fogyasztjk.
Egszsg letmd
Tpanyagok, Fehrje l,3 gr, Zsr 0,3 gr, Sznhidrt 4,9 gr, Ballasztanyagok l,8 gr
Energia, 3l kcal/ll8 kJ
svnyi anyagok, Ntrium 9 mg, Klium l75 mg, Kalcium 3l mg, Foszfor 42 mg, Vas 0,5 mg, Fluor 0,04 mg
Vitaminok, A l,2 mikrogram, Bl 0,07 mg, B2 0,06 mg, C l0 mg, E 0,l3 mg
-A vrshagymt mintegy 2ooo vvel ezeltt Indiban mr gygyszerknt hasznltk. Tbbek kztt szvbetegsgekre, reumatikus fjdalmakra, sebferttlentsre, de mg himl ellen is alkalmaztk.
-Az egyiptomiak az leter jelkpeknt tiszteltk, s ugyancsak sokfle bajra, betegsgre hasznltk.
-A hagyma ezt a szerept mig megtartotta: a knai Santung tartomnyban egy felmrs sorn a hagymaflk t tagjnak - a fokhagymnak, a fokhagymaszrnak, a mogyorhagymnak, a knai metlhagymnak s a vrshagymnak -az egszsgre kifejtett hatsait vizsgltk. Az eredmny: az ezeket a nvnyeket legnagyobb arnyban fogyasztknl a gyomorrk kockzata csak 40 %-a volt azoknak, akik ritkn ettek bellk.
-A hagyma flavonoidokban leggazdagabb zldsgflnk, ami rosszindulat daganatok s szvproblmk hatsos ellenszere.
-A hagymaflk vrtisztt, koleszterincskkent, szv-s rrendszer-erst, vrnyomscskkent, trombzisgtl ferttlent, baktrium s gombal, arcreggyullads-gygyt, vrcukorcskkent, vizelethajt hatst is ismerjk
-A hagymnak a benne tallhat terikus olajok miatt csps az ze. Antibiotikus hatsa miatt mr a kzpkortl gygyszerknt is alkalmaztk.
-A hagyma, jhagyma jellegzetes aromjt, illatt a benne lv allilszulfid adja
-Sok pektin is tallhat benne, ami a nyersen fogyasztott hagyma rtkt nveli.
-C-vitamintartalma vltoz: egy kzepes fej hagyma /l00 gr/ l8-60 mg-t tartalmaz.
-Reggel hgyomorra egy kis fej vereshagymt egyen meg, tiszttja a tdt" -tartja a nphit.
-A mai termszetgygyszok napi l-2 gerezd fokhagyma, s egy fej vrshagyma elfogyasztst javasoljk a termszet patikjbl.
-A prhagymban meglv illolaj baktriuml anyagokban gazdag, ezrt megakadlyozza a szervezetben a korokozk szaporodst.
-A npi gygyszatban rgen vrshagymbl kszlt tet alkalmaztak megfzs, khgs ellen, lz s khgscsillaptknt.
-Knban vgzett vizsglatok szerint kisebb a gyomorrk kockzata azoknl, akik a hagymaflk csaldjba tartoz zldsgekben gazdag trenden lnek.
-A npi orvosls szerint a hossz let egyik titka: naponta l nyers-vagy 2 ftt hagyma elfogyasztsa.
Tippek, tancsok
- Ha tli kirnduls alkalmval felfztunk, a "hagymazokni" segt elkerlni a kellemetlen kvetkezmnyeket: aprtsunk fel egy-egy fej vrshagymt, s a zokniba tve, "hzzuk fel" jszakra. Reggelre nyoma sem lesz a gondatlansgnak.
- A hagyma ers illatt a benne tallhat teri olaj adja.
- Ne fzzk, ne sssk se a vrs-, se a fokhagymt, mert gy elvesztik tp-s hatanyagtartalmuk nagy rszt.
- A hagymaflket mindig az elkszlt telhez adjuk hozz, hagyjuk benne llni 4-5 percig, s aromjt, zt gy is tadja az telnek.
- zetlen telek, dits tpllkozs znek javtsra kivlan alkalmas.
Konyhban, piacon
- A hagymaflk -sznre, zre, formra, nagysgra nagyon sokflk lehetnek. Ennek megfelelen a felhasznlsuk is vltozatos.
- A magyar konyha leggyakrabban a vrs- vagy fzhagymt hasznlja,amely saltknak, leveseknek, burgonys, zldsges s hsteleknek is alapanyaga.
- jhagyma vsrlsakor figyeljnk arra, hogy a vgn le legyen vastag szakll, mert ezt azt jelzi, hogy nem jhagymt, hanem reg hagyma kzept knljk.
-Vsrlskor gyeljnk, hogy a hagymafejek pek, egszsgesek legyenek, ne mutatkozzon tetejkn hajtskezdemny.
- Ha nagyon ers a hagyma, akkor felvgsig tartsuk hideg vzben.
- A hagymaszagot ecetes-ss vzzel knnyen eltvolthatjuk a ksrl, fakanlrl, hsvgdeszkrl vagy a keznkrl.
- Fszervaj ksztse: 1 nagy csokor metlhagymt keverjnk ssze 15 dkg vajjal, jdozott sval, l kk. rlt borsfvel, majd tltsk jgkocka tartkba, s fagyasszuk le. Burgonyapr, prolt zldsg, sltek, de sima barna kenyr zestsre is kivlan alkalmas.
- A metlhagyma zldsgtelek, mrtsok, szendvicsek, sltek, grillezett hsok, burgonya-bab-bors-levesek, tojsos-sajtos, trs telek s saltk zldfszere.
- A salotta vagy mogyorhagyma enyhe ze miatt saltk, koktlok, mrtsok, klnleges hstelek kedvelt zestje.
- A gyngyhagymt vagy ezsthagymt savanyusgknt vagy saltk zestjeknt fogyasztjuk.
Az jhagymt htszekrnyben 3 napig 1 eltarthatjuk. A fejes hagymaflket + 4 fokig szraz, hvs, szells helyen hosszabb ideig is trolhatjuk
Receptek
Francia hagymasalta
Hozzvalk: 50 dkg gyngyhagyma, l dl olaj, s, ecet
A megtiszttott hagymafejeket ss vzben vegesre fzzk. Leszrjk, lecsepegtetjk, majd forr olajban megpirtjuk. A tlra szedett hagymt ecettel ntzzk, megszzuk, vgl rntjk azt az olajt, amiben megslt. Behtve tlaljuk.
Lilahagyma salta, mustrral
Hozzvalk 5 fej lilahagyma, 3 ek. Mustr, 1 ek porcukor,2 ek. Borecet, s.
A hagymkat felszeleteljk, beszzuk, s addig hagyjuk llni, amg levet nem eresztenek. A mustrt az ecettel s a cukorral jl elkeverjk, majd a levbl kivett hagymt ebben a mrtsban megforgatjuk, s egy napig llni hagyjuk.
jhagyma salta
Hozzvalk:4 csom jhagyma.2 ek.ecet,3-4 ek olaj, mustr, s, cukor
A hagymt zldjvel egytt aprra sszevgjuk, s elkeverjk a tbbi hozzvalbl kszlt mrtssal. Fl napig llni hagyjuk, hogy az zek jl sszerjenek.
Hagymasalta
3 fej vrshagyma, petrezselyem, s, ecet, olaj
A hagymt vkony szeletekre vgjuk, sval, ecettel fszerezzk, hozzadjuk a felvgott petrezselymet, s jl sszekeverjk olajjal.
A nyers hagymasaltkat saslikhoz, lecsval vagy paradicsommrtssal feltlalt slt hsokhoz ajnljuk.
Hagymakret prolva
Hozzvalk 75 dkg vrshagyma, 1 ek. margarin, l-l dl hsleves s tej,4 ek. tejszn, s, bors, reszelt szerecsendi, telzest.
A felvgott vrshagymt margarinban megproljuk. Rntjk a hslevest, fszerezzk, majd negyed rig fzzk. Amikor megftt, rntjk a tejet s a tejsznt. Prhagymbl a legfinomabb!
Tlttt slt hagyma
Hozzvalk: 75 dkg vrshagyma, l leveszldsg, 25 dkg burgonya, l,5 dl bor,2 dl tejfl,2 dkg fstlt szalonna, trkony, s, bors.
A megpucolt vrshagyma tetejt levgjuk, belsejkbe lyukat vgunk. A leves zldsget, a burgonyt aprra vgjuk, s trkonnyal, sval, borral fed alatt puhra proljuk. Ezutn a hagymkba vgott regeket sval, borssal meghintjk, majd a villval sszenyomkodott zldsges, burgonys keverket beletltjk. A hagymk levgott tetejt visszahelyezzk, s egy tzll tlba helyezve tejfllel lentjk ket. Elmelegtett stben, kzepes lngon fed alatt kb. negyedrig, stjk, majd levesszk a fedt, s mindaddig folytatjuk a stst, amg a hagymk kls burka meg nem pirul.
Hagyms kposzta
Hozzvalk: l/2 kg kposzta vagy kelkposzta,3 fej vrshagyma, l prhagyma /felszeletelve/, 8 dkg barna rizs nyersen,3 ek olaj, 2 ek. Frissen vgott kapor, l/4 kk. kmnymag, jdozott tengeri s, rlt bors/zls szerint/,3 ek. Zldsgl-koncentrtum, reszelt sajt.
A felaprtott zldsgeket rtegesen tzll tlba rakjuk. Minden rteget meglocsolunk olajjal, zldsg lvel, majd a fszerekkel gy, hogy legfell kposztarteg legyen. Elmelegtett stben -lefedve -l rig stjk, amg a zldsgek megpuhulnak. Tlalskor reszelt sajttal megszrjuk a tetejt.
Hagyms burgonyalngos
Hozzvalk: 4o dkg burgonya, 35 dkg liszt, lo dkg vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma,2 tojs, l dkg leszt, olaj, s.
Egy maroknyi lisztet keverjnk el az lesztvel s l dl langyos vzzel. Meleg helyen kelesszk meg, mikzben a burgonyt hjban megfzzk, meghmozzuk, majd ttrjk. A lereszelt vrshagymt s fokhagymt a megkelt lesztvel, a tojsok srgjval, a liszttel, a burgonyval kiss megszva jl sszedolgozzuk. A tsztt negyedrig pihentetjk, majd kiszaggatjuk s forr olajban a lngosok mindkt oldalt, kistjk.
Rostlyos vrs boros gyngyhagymval
Hozzvalk: 6o dkg htszn, 2o dkg gyngyhagyma, 5 dkg cukor,2 dl vrs bor, 1 dl olaj, 5 dkg mustr, bors.
A hst kt nappal az elksztse eltt bepcoljuk: szeletekre vgjuk, bekenjk mustrral, megszrjuk rlt borssal, meglocsoljuk tolajjal, s hideg helyre tesszk. Elkszts eltt kiss kiverjk s megszzuk a hst. Forr olajon a szeletek mindkt oldalt megstjk. A megmaradt olajba cukrot tesznk, s megpirtjuk, majd rntjk a vrsbort, s amikor a cukor felolddott, hozzadjuk a gyngyhagymt, s nhny percig fzzk benne. Vgl hozzadjuk a hst, s fed alatt puhra proljuk.
Almasalta hagymval
Hozzvalk 4 szemlyre
2 evkanl |
Almaecet |
4 db |
alma |
3 fej |
lilahagyma |
1 evkanl |
mustr |
1 evkanl |
kukoricacsra-olaj |
1 dl |
tejfl |
0.5 csokor |
petrezselyem |
|
s |
|
rlt bors |
Elkszts
A tejflt az almaecettel, a mustrral, az olajjal meg az aprra vgott petrezselyemmel sszekeverjk. Megszzuk, megborsozzuk. Az almt flbehastjuk, maghzt kimetsszk, hst hjastul vkonyan flszeleteljk, majd azonnal a fszeres mrtsba keverjk, nehogy megbarnuljon. A hagymt megtiszttjuk, aprra vgjuk, s a saltba keverjk. Vgl szorosan lefdve, htben 1-2 rt rleljk.
Slve-fve, de ha lehet, nyersen is!
Segt megelzni az relmeszesedst - Emsztst serkent hats - Lgti megbetegedsek gygyszere - Hagyma a rk ellen?
A vrshagyma szmtalan legenda, vallsos hiedelem ihletje vszzadok ta s a trtnelem folyamn mindenhat, univerzlis gygyszernek tekintettk. Mg az si kencsk s forrzatok hasznlata a „szimpatikus „gygyts elvn alapult, mely szerint az ers zldsgek jt tesznek a legfontosabb szerveknek, a hagyma jtkony hatsait ma mr tudomnyosan is bizonytottk. Jellegzetes zt s illatt ad knvegyletek miatt terjedt el az a hiedelem, hogy leve alkalmas lehet klnbz fertzsek megelzsre. A npi gygyszatban hasznltk hurutos llapotok, lgti megbetegedsek, s vrhas ellen, de varzserejben bzva a pestissel szemben is bevetettk. Alkalmaztk emsztrendszeri problmk, magas vrnyoms esetn, s afrodisztikus hatsrl is ismert volt. A modern fitoterpiban a vrshagymt (Allium cepa) s hatanyagainak kivonatait elssorban relmeszeseds megelzsre, a folyamat lasstsra, s a szvroham rizikinak cskkentsre hasznljk. Ksrletek szerint nyersen fogyasztva kedvezen hat a koleszterinszintre, mert megnveli annak a nagysrsg lipoproteinnek, a HDL-nek a mennyisgt, ami eltvoltja a szvetek s az erek falrl a koleszterint. Indiai kutatk altmasztottk azt az elterjedt nzetet, hogy ez a zldsg vd a zsros telek miatt kialakul koleszterinszint-nvekedssel szemben. A hats elrshez az is elegend, ha a zsros tellel egytt 4-6 dkg nyers vagy brmilyen mdon elksztett hagymt esznk. A hagyma segthet megelzni a koszorr-betegsget, a trombzist s egy sor a szltssel s a keringsi elgtelensggel sszefgg llapotot, mivel fokozott vralvads esetn gtolja a vrrgkpzdst. (A vrshagymban lv adenosin a thromboxan-szintzis akadlyozsval gtolja a vrlemezkk sszecsapdst, s olyan sszetevket is tartalmaz, amelyek a vrrgold rendszer aktivitst fokozzk.) Ezekkel a j tulajdonsgokkal szerencsre nemcsak a nyers, hanem a klnflekppen elksztett vrshagyma is rendelkezik. Jtkonyan hat az emsztsre, mivel fokozza az emsztnedvek termeldst - ezrt persze kis mennyisgben tvgygerjeszt -, s enyhti a blgrcsket. Rgen, a fldeken dolgoz emberek alapvet tpllkukat, a szalonnt ltalban hagymval fogyasztottk, rezhettk, hogy segt a zsr emsztsben. Egyik hatanyaga, a difenilamin - a gygyszerknt hasznlt tolbutamidhoz hasonlt – serkenti az inzulin kiramlst a hasnylmirigybl. llatksrletekben a vrshagyma 70%-kal ersebb hatsnak bizonyult, mint a gygyszerek. (Egy msik hatanyaga szintn mrskli az tkezs utni vrcukorszint-emelkedst.) Cukortartalma rvn azonban felfvdst okozhat, illetve egyeseknl a hagyma migrnrohamot vlthat ki. Baktriumellenes hatst mr Pasteur lerta, s ezt a mai kutatsok is megerstettk. Orosz tudsok 150 nvny kzl a fokhagymt s a vrshagymt talltk a kt leghatsosabb baktriumlnek. Megfigyelseik szerint azonban a nyers hagyma ersebben hat, mint a ftt. Az ellenll-kpessget is nveli, rdemes teht a td s a lgutak fertzses megbetegedsekor, de a szervezetben fellp brmilyen gyullads esetn is a szoksosnl tbb hagymt fogyasztanunk. A vrshagyma enyhtheti a megfzs tneteit, mivel cskkenti az orrdugulst. Illolajai fellaztjk a lgutakat befed nykos anyagot, s a lgutakban lv mirigyeket bsges folyadk-elvlasztsra is ksztetik, gy a tapads nyk felhgul. A modern fitoterpia jabban asztms rohamok megelzsre is hasznlja. (Asztmaellenes hatst mind laboratriumi ksrletekben, mind l szervezeten bizonytottk.) A kutatk vizsgljk a hagymnak a rkkal szembeni vdhatst is, mivel gy vlik, hogy knvegyletei gtolhatjk egyes tumorsejtek (elssorban gyomor, br) nvekedst, burjnzst. A hagyma tartalmaz bizonyos fitovegyleteket (allicinokat, izotiociantokat s bioflavionokat /pl. kvertecint/), amelyek az eddigi vizsglati eredmnyek alapjn olyan enzimek termelsre ksztetik a mjat, amelyek rtalmatlann tesznek egyes rkkelt anyagokat, msok kirlst meg segtik. B1-, B2-, C-vitamin s nikotinsav, ezen kvl vas, jd, klium, kalcium, foszfor, szeln, s cink tallhat benne. A hagyomny szerint, ha nyitott sebekre, pattansokra vagy gennykelt baktriumok, okozta kelsekre, rakjuk, enyhl a fjdalom, s tisztt, rlel hatsa miatt hamarabbi a gygyuls. (A br alatti lthatatlan szlkk elbukkansban is segt). rdekessgek: A vrshagyma trtnetbl
A vrshagyma egyike legsibb termesztett nvnyeinknek. Az kori Egyiptomban zisz szent nvnye volt. Neve az egyiptomi hieroglifk kztt a nvekeds, a termkenysg szimblumaknt szerepel s a papirusztekercseken rs, emlkezik meg hasznlatrl. A kzpkor ta Wales jelkpe, mivel a kelta walesiek csatt nyertek a segtsgvel. A legenda szerint Szent Dvid szerzetes csak kenyren s hagymn lt, s ezt ajnlotta a harcba indul katonknak is. A sikeres csata utn kerlt be a hagyma Wales cmerbe. Hasznlata a 17.-18. szzad tjn terjedt el, a hres maki vrshagymt, pedig a 18. szzadra mr szinte egsz Eurpa ismerte.
Francia hagymaleves
Hozzvalk 4 szemlyre:
3 nagy fej vrshagyma, 2 evkanl olvaolaj, 1 dl szraz fehrbor, 8 dl hsleves vagy, 2 erleveskocka, kisebb francia kenyr (baugette), tengeri s, rlt fehrbors, fl csokor petrezselyem, fl csokor metlhagyma, Parmezn vagy 10 dkg reszelt sajt
Elksztse:
Elksztsi id: kb. 35 perc
A vrshagymt megtiszttjuk, vkonyan felszeleteljk s a felmelegtett olvaolajban tfuttatjuk. gyeljnk arra, hogy a hagyma ne piruljon meg, inkbb maradjon vilgos. Enyhn megszzuk, fehrborssal meg finomra vgott petrezselyemmel meghintjk, s kevs borral fed alatt puhra proljuk. Utna a maradk borral s a mr elzleg elksztett levessel felntjk s felfzzk. Kzben a kenyrszeletek tetejt sajttal megszrjuk, s elmelegtett stben addig pirtjuk, amg a sajt rolvad a kenyrre. Tlalskor minden tnyr aljra pirtst tesznk, rntjk a forr levest, majd petrezselyemmel s metlhagymval dsztjk. Szv s rbetegsg valamint magas vrnyoms esetn sovny sajtot (pl. vri, fokhagyms) hasznljunk, bors helyett zestsnk borsikafvel, s ntriumszegny sval, vagy s nlkl ksztsk a levest. A hagyma cskkentheti a koleszterinszintet s vrrgold hatsa is, van. Cukorbetegek szmra a hagyma fogyasztsa ajnlott, de figyelembe kell venni a bor sznhidrttartalmt. Knnyebben emszthet a hagyma, ha pirts nlkl csak prolssal ksztjk, de magas illolajtartalma miatt gy is panaszt okozhat, ezrt fekly- s epebetegeknek nem javasoljuk az tel fogyasztst. Fogykra alatt prolshoz hasznljunk kevesebb olajt (maximum 1 kanl) s a pirtshoz sovny sajtot. (Szigor dita esetn a borral val zests is meggondoland.)
Elnevezsei, Egyiptomban mr i.e. 3000-ben fogyasztottak hagymt. Jelents mennyisgben tartalmaz kliumot s cinket. Antiszeptikus s rkmegelz hats. Kivl hziorvossg meghls esetn. A vrshagyma (Allium cepa L.). A magyar tjnyelvi elnevezsei kzl a hajma, a vereshagyma, a zsidszalonna s a mzespecsenye a legismertebbek.
Jellemzse, Ez egy Kzp-zsibl Magyarorszgra kerlt srgi konyhai fszer, amely ftt s slt teleink legkedveltebb zestje. Illolajat, B-, s C-vitaminbl 30 mg/100 g-ot, de a zldhagyma mg ennl is tbbet, pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csps zt s illatt egy kntartalm vegylet, az allilszulfid adja. Ennek a hatanyagnak baktriuml hatsa van, ezrt a meghlses idkben a fertzsek megelzsre is hasznltk.
Fajti, Nagyon sok fajtja van, de a nlunk s az egsz vilgon is hres a "maki" vrshagyma, amely kellemes aromja s kevsb csps ze miatt kedvelt.
Gygyhatsa, Gygyhats szerknt, blfregzsre, vizelethajtsra, tvgygerjesztsre, illetve vrcukor cskkentsre is hasznljk. A fertzses orrmellkreg-gyullads (sinusitis) tneteit is cskkenti. Szoptats anyk kerljk az ersen hagyms telek fogyasztst, mert illolaj-aromk tmennek a tejbe. Tavasszal zldhagymaknt fogyasztjuk, ilyenkor feltltgetjk, (halvnytjuk) mert a hajtatssal, a nagyobb fehr rsz elrse a cl. Hjval tojst is festenek.
Trolsa, Kiszedse utn utnszrtjuk, a gykerektl, fellevelektl megszabadtjuk, gy felfzve, vagy csak szraz szells (padlstrben) hossz ideig trolhat, gy egsz vben hasznlhatjuk, de szeletelt szrtmnyknt, akr vekig is eltarthat. A magyaros telek egyik legfontosabb zestje, a kiskertek elmaradhatatlan, illatos nvnye, amely minimum ktezer ves mltra tekint vissza. zsiban mg ma is vadon n, termeszteni, pedig Irnban kezdtk. Onnan kerlt Egyiptomba, a Nlus mellkre, majd Eurpa orszgaiba, gy kis haznkba, Makra is. A hagymrl van sz, amelyet az kori Indiban gygynvnyknt is hasznostottak.
Hagymabeftt
Hjban slt burgonyval, hstelekhez kretknt, vagy mint egzotikus eltel is kitn.
HOZZVALK
|