Sajtok ksztse
bb 2006.09.16. 06:05
gyjtemnyeimbl
Friss sajtok ksztse
A tejflt szobahmrskletre melegtem, szom, tkeverem, majd egy tllkendbe ktm. Hvs helyen 24 rra felfggesztem, hogy a savja kicspghessen. Kmnymagot, paprikt, borsot, reszelt sajtot, zldfszereket tehetek bele.
Hzisajt 2. (Boursin)
2 liter tej, 1 kg tehntr, 10 dkg vaj, 2 tojs, 3 dkg zsr, 1 TK s, 1 TK szdabikarbna, 3 gerezd fokhagyma, rlt bors, kakukkf. A tejet a trval egytt felforralom, llni hagyom majd egy sr szrn lecsepegtetem. A vajat felolvasztom, szom, beleteszem a trt. Lass tzn felforralom, beleteszem az zestket, leveszem a tzrl s belekeverem a tojst s a szdabikarbnt (ettl lesz lyukacsos), majd egy kizsrozott formba ntm. Kihls utn kibortom.
1 liter tej, 1 kg tehntr, 5 dkg vaj, 1 tojs, 1 ek. s, 1/2 tk szdabikarbna, kmnymag, petrezselyemzld. A tejet a trval egytt felforralom, llni hagyom majd egy sr szrn lecsepegtetem. A vajat felolvasztom, szom, beleteszem a trt. Lass tzn felforralom, beleteszem az zestket, leveszem a tzrl s belekeverem a tojst s a szdabikarbnt (ettl lesz lyukacsos), majd egy kizsrozott formba ntm. Kihls utn kibortom.
Gy.k.: rnak nevezzk azt a folyadkot, amit akkor kapunk, mikor a tejsznbl kikpljk a vajat. Az rt testmelegre melegtem, mikzben a sajt klnvlik a savtl. Hvs helyen 24 rra felfggesztem, hogy a savja kicspghessen. Kivl kenhet sajtot kapok. zls szerint fszerezhet.
A tejet kevergetve felforralom. Mikor felforrt, leveszem a tzrl s belekeverem az rt. Addig pihentetem, mg sajtgbk nem keletkeznek. Szrn tszrm, hogy a savja kicspghessen. Vghat sajtot kapok. zls szerint fszerezhet.
A tejet kevergetve felforralom. Mikor felforrt, leveszem a tzrl s belekeverem a kefrt. Addig pihentetem, mg sajtgbk nem keletkeznek. Szrn tszrm, hogy a savja kicspghessen. Vghat sajtot kapok. zls szerint fszerezhet.
A kefrt llandan kevergetve testmelegre melegtem, mikzben a sajt klnvlik a savtl. Hvs helyen 24 rra felfggesztem, hogy a savja kicspghessen. Nagyon puha sajtot kapok, ami hasonl, mint a francia Boursin. zls szerint fszerezhet fokhagymval, borssal s zldfszerekkel.
A tejet kevergetve felforralom. Mikor felforrt, leveszem a tzrl s belekeverem a joghurtot. Addig pihentetem, mg sajtgbk nem keletkeznek. Szrn tszrm, hogy a savja kicspghessen, ez nem tart sokig. Vghat sajtot kapok. zls szerint fszerezhet.
A joghurtot llandan kevergetve testmelegre melegtem, mikzben a sajt klnvlik a savtl. Hvs helyen 24 rra felfggesztem, hogy a savja kicspghessen. Puha, savany sajtot kapok.
1 liter tej, 1 citrom leve. A citromlvel elkevert tejet felmelegtem, de nem forralom, mikzben a sajt klnvlik a savtl. Ekkor leveszem a tzrl s pihentetem, mg a sav srgs szinezetet nem kap. Amennyiben ez nem kvetkezne be, gy mgegyszer felmelegtem. Hvs helyen pr rra felfggesztem, hogy a savja kicspghessen.
1 liter tej, 5 EK borecet (5 %-os). A borecettel elkevert tejet felmelegtem, de nem forralom, mikzben a sajt klnvlik a savtl. Ekkor leveszem a tzrl s pihentetem, mg a sav srgs szinezetet nem kap. Amennyiben ez nem kvetkezne be, gy mgegyszer felmelegtem. Hvs helyen pr rra felfggesztem, hogy a savja kicspghessen.
rlelt sajtok ksztse
1 kg tr, 1 dl tejfl, 1 ek kmny. A trt ttrm, elkeverem a tejfllel s a kmnymaggal. 10 db kpalak sajtot gyrok belle, majd pergamenpaprba csomagolom. Egy id utn ttetsz penszrteg alakul ki a sajtokon. Mikor kemnyre szradtak, lereszelem ket. A parmezn sajt mlt szaki versenytrsa.
"Sajthamists hzilag
Ezen fejezet az ismert sajtok hzi utnzsval foglalkozik. Nem rdngs dolog egy znek otthoni utnzsa, lekoppintsa. Meg kell azonban jegyezni, hogy soha nem fogod elrni azt az zt, amit az eredeti adott. Sokszor a tej, a leveg, a tejet ad llat takarmnyozsa is szmottev klnbsgeket tud eredmnyezni. Ha egy adott hres tejtermk szakrtje elolvasn, bizony a hajt tpn, hogy mit akarunk a turmixgppel s egyb szksgmegoldssal. Mgis rmet okoz, ha ksrleteznk, prblkozunk. Sok sikert, j tvgyat !
Fl kg csana (lsd trkszts). A csant bennehagyom a tllkendben s a lecspgst kveten egy ferde deszkra teszem. Tetejre egy msik deszkt, arra pedig tbb kilnyi nehezket. Amint az sszes sav kifolyt, ksz a panr.
1 cssze friss krmsajt, 2 ek cukor, 1 ek tejfl. Mixerben keverd ssze kis fordulaton a fent emltett hozzvalkat !
1 gerezd zzott fokhagyma, 50 dkg krmsajt, 20 dkg vaj, 1 ek szrtott oregano, 1 tk szrtott bazsalikom, 1 tk majoranna, 1 tk kakukkf, 1 tk durvra rlt feketebors. sszekeverem a megadott hozzvalkat, formzom, belehempergetem durvra rlt borsba, majd kifagyasztom.
30 dkg krmsajt, 20 dkg vaj, 1 gerezd zzott fokhagyma, 1 ek provance-i fszerkeverk, 1 tk durvra rlt feketebors. sszekeverem a megadott hozzvalkat, hengert formzok belle, majd belehempergetem durvra rlt borsba, kifagyasztom s felszeletelem.
Trtnelmi sajtreceptek
"Nagyon ritka eset, hogy "olt"-ra szksg legyen, de a hol kell, nagyon j, ha tudjk kszteni. Sajtokhoz szksges leginkbb. A juhtenysztknek az egyszer sajt ksztsnl elmaradhatatlan anyag az olt. Tlen, disznlskor, a disznnak bndjt ki kell hasitani, (azt a melyikbe a brsajtot is szoks tlteni) azutn meleg vizzel a tiszttalansgot belle ki kell mosni. Ha egyszer kimostuk a bundt, nem kell tovbb vele babrlni, hanem flmark st kell re hinteni s egy nagy tnyrba kell tenni, hadd lljon egy htig a sba. Egy ht mulva vegyk ki a ss lbl s tegyk a fztzhely htuls rszre, egy gas-bogas tiszta nyirfa-vesszre, a melyen lehetleg szjjel teritsk, hogy a leveg minden akadly nlkl jrhassa a vesszre kiteritett ss bndt. Egszen addig tartsuk ezt a holmit a szrit helyen, mg csak csont-kemnyre nem aszik. ha teljesen meg lesz kemnyedve a bnd, le kell venni a fagalyrl s ssze kell vagdalni apr, ngykrajcrnyi nagysgu darabkkba. Kis, fa-aprit baltval knnyen ssze lehet vagdalni. Egy b szju, de bedughat vegbe, rakjuk bele ezt a szraz belet, azutn nteni kell re fl liter ers boreczetet. Ha a bnd nagy, lehet egy liternyi eczetet is re nteni. Az veget jl bedugva meleg szobban kell tartani. Kt hnap mulva megrik annyira az olt, hogy lehet hasznlni. Harmincz liter tejhez elg kt kanl olt. Mikor a tejbe ntjk az oltt, jl ssze kell kavarni vele egytt a tejet. Ha az olt j, egy ra alatt meg kell aludnia a tejnek. Lehet megoltani kicsibe is tejet. Ha van tiz liter tehn-tejnk, aba nthetnk egy kis kanl oltt. Ha a tej megalszik, szedjk le a felt blmosnak, az aludttejet meg ntsk tiszta ruhazacskba s akaszszuk fel szgre, hogy le csurogjon a sav s ebbl igen j, des tur lesz."
Meleg sajttelek
Fl kg Trappista, 2 tojs, zsemlemorzsa, liszt, olaj A sajtot 8-10 mm-es szeletekre vgom, lisztbe, felvert tojsba s zsemlemorzsba forgatom, majd a panrozst megismtlem. Forr olajban mindkt oldalt szp aranysrgra stm. Rizzsel s tatrmrtssal tlalom.
Fl kg Feta sajt, 2 tojs, 1 dl tejszn, negyed kg panrliszt, 8 dkg szezmmag, s, bors, paprika, szerecsendi, olaj A sajtot lecsepegtetem s 1,5 cm vastag szeletekre vgom. A tojst felverem a tejsznnelm, sval, borssal s paprikval. A panrlisztet elkeverem a szezmmaggal, sval, borssal, paprikval s rlt szerecsendival. A sajtot a tojsba s a lisztbe forgatom, majd a panrozst megismtlem. Forr olajban mindkt oldalt szp aranysrgra stm.
Sajtos fnk
4 tojs fehrje, 15 dkg reszelt parmezn, a stshez olaj. A tojsfehrjt habb verem, majd belekeverem a reszelt parmeznsajtot. Olajos kanllal forr olajba szaggatom. Mikor aranysrgra slt, itatspaprra szedem. Borkorcsolyaknt forrn tlalom.
Sajtlevesek
5 dkg vaj, 6 dkg liszt, fl liter tej, 15 dkg reszelt sajt, 2 kifli, szerecsendi, fehr bors, s. A vajbl, lisztbl vilgos, nempirtott rntst ksztek. Felengedem hideg tejjel s ugyanannyi hideg vzzel simra keverve felforralom. Sval, rlt fehr borssal s reszelt szerecsendival fszerezem. A forrsban lv levesbe belekeverem a reszelt sajtot. A pirtott kiflikarikkat elosztom a tnyrokon s rmerem a forr leves.
Meleg sajtos tel
80 dkg karaj, 2 pohr tejfl, 25 dkg reszelt sajt (a fele lehet fstlt), liszt, s, vaj a kikenshez. A karajt felszeletelem, kiverem, szom s lisztbe forgatom. Egy tzll tlat kikenek, majd beletertem a karajszeleteket. Tetejket ujjnyi vastagon megtejflzm, majd erre rszrom a sajtot. Kzpmeleg stben szp aranybarnra stm.
Egyszer, gyorsan elkszthet tsztantet a kvetkez.
30 dkg krmsajt, 2 dl tej, rlt feketebors, 1 ek vgott zldpetrezselyem, s. A tejet felforralom s belekeverem a krmsajtot, szom, borsozom s beleszrom a zldpetrezselymet. Kiftt tsztra teszem.
25 dkg reszelt trapista, 4 tojs fehrje, 2-3 ek. liszt, s, bors, olaj. A tojsfehrjt szom, kemny habb verem, lazn sszekeverem a sajttal s borssal. Kis golykat formlok belle, melyeket lisztbe hempergetek, majd forr olajban kistm. (a dupljra dagad). Lecsepegtetem, elmelegtett tlon forrn tlalom.
A kvetkez tel egy olyan grilltel, amely trista htizskbl s szedett gombbl elkszthet s nagyon finom.
1-1,5 kg nagykalapos gomba, 25-30 dkg krmsajt, s, bors, 5 dkg fstlt szalonna. A gombt megtiszttom, szrait kitrdelem, a kalapokat gyengn megszom. A szrakat sszeaprtom s sszekeverem a krmsajttal s kevs borssal. A kalapokat megtltm a sajttal, minbdegyikre teszek egy szeletke szalonnt s rcson megstm.
Hideg sajttelek
15 dkg Boci, Camping, vagy ms hzi krmsajt, 2 gerezd fokhagyma, rlt feketebors, rlt szerecsendi, egy csokor aprra vgott zldpetrezselyem. A hempergetshez: mk, durvra rlt bors, pirospaprika, durvra rlt di, durvra rlt mogyor, aprra vgott petrezselyemzld, aprra vgott kapor. A fokhagymt sszezzom, sszekeverem a sajttal, a borssal, a szerecsendival s a vgott petrezselyem felvel. Dinyi golycskkat formlok belle. A ksz golykat a hempergetporokba forgatom - legalbb 5-6 flt ksztek, mert gy mutat igazn. A htben legalbb egy napig rlelem. Kivl bor-, vagy srkorcsolya.
25 dkg krmsajt, 10 dkg kemny sajt, egy kanl aprra vgott petrezselyem, 3-4 dkg dibl, 15-20 szem kapribogy, kvskanlnyi mk, durvra rlt feketebors. A kemny sajtot lereszelem s sszekeverem a krmsajttal s egy mokkskanlnyi borssal. Az aluflia, vagy Folpack lerlt csvt egyik vgn lezrom flival, megtltm a sajtmasszval, majd a msik vgt is lezrom. Egy rra a mlyhtbe teszem, majd onnt kivve les kssel felvgom a cs palstjt s a kapott hengerbl vizes kssel 1,5 cm-es szeleteket vgok. Ezeket a kvetkezkppen dsztem: 1 - Mignonpaprba teszem, tetejre ragasztknt borsszemnyi krmsajtot, majd arra egy fl dibelet teszek. 2 - Mignonpaprba teszem, tetejre ragasztknt borsszemnyi krmsajtot, majd arra egy szem kapribogyt teszek. 3 - Aprra vgott petrezselyembe forgatom s mignonpaprba teszem. 4 - Mkba forgatom s mignonpaprba teszem. 5 - Durvra rlt feketeborsba forgatom s mignonpaprba teszem. A desszerteket vltakozva zlsesen tlcra rakom s fogyasztsig htbe teszem.
1 csomag (125 g) Geramont, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kk egsz bors, 1 babrlevl, 2-3 feferoni, olivaolaj. A Geramont (vagy ms camembert sajtot) falatokra vgom s a tbbi fszerrel egy szp vegbe rtegezem. Olivaolajjal feltltm s 5-10 napig rlelem.
|
Prmai sonka mozzarellval (Prosciutto e melone)
1 nagy mozzarellagoly, 8 vkony szelet prmai sonka, saltalevelek, frissen rlt feketebors. A sajtgolykat lecsepegtetem. A sonkaszeleteket elhelyezem a tnyron, erre jnnek a saltalevelek, majd a vgn egy mozzarellagoly.
|
|
Hromszn mozzarellanyrs
Mini mozzarella (1,5 goly nyrsanknt), petrezselyemzld, fszerpaprika, fogvj. A petrezselyemzldet aprra vgom. Elfelezem a mini mozzarellagolykat s hrmat-hrmat hzok r egy fogvjnyrsra. Az elst aprra vgott zldpetrezselyemmel, a harmadikat pedig fszerpaprikval szrom meg.
|
|
"Caprese" dekorcis nyrs
Kis mozzarellagolyk, koktlparadicsom, nhny bazsalikomlevl, fogvj. Lecsepegtetem s kettvgom a mozzarellagolykat. A paradicsomokat megmosom s szintn kettvgom. A hozzvalkat felvltva fogvjkra hzom s a nyrsakat megszrom aprra vgott bazsalikomlevelekkel.
|
Magyarorszgon a kilencvenes vek kzepn kezdett elterjedni a sajttekercs receptje. Lssuk, hogy miben is klnbznek ezek egymstl. - Technolgiban: Van aki folpackba tekeri, van aki nem, van aki fzi, van aki nem s van aki trappistbl kszti, msok pedig edami sajtbl. - Tltelkben: Az egyik vltozat szerint lgyabb sajt, mshol tojsos krm, megint mshol gpsonks, felvgottas krm kerl bele. Ez olyan, mint a keksztekercs, ami szintn vgtelen vltozatban tlthet meg.
Sajttekercs 1.
25 dkg edami, vagy trappista sajt, 15 dkg Boci, Camping, vagy ms krmsajt, 2 gerezd fokhagyma, rlt feketebors, rlt szerecsendi, egy csokor aprra vgott zldpetrezselyem. A fokhagymt sszezzom, sszekeverem a sajttal, a borssal, a szerecsendival s a vgott petrezselyemmel. A sajttmbt folpackba j szorosan becsavarom s forr vzben kb. 10 percig fzm. A vzbl kivve kicsomagolom s sodrfval kinyjtom, majd azonnal rkenem a sajtkrmet. Feltekercselem, betekerem folpackba, hogy ki ne szradjon, majd a htbe teszem. Tlalskor les kssel szeletelem. Kivl s nagyon ltvnyos bor-, vagy srkorcsolya.
25 dkg edami, vagy trappista sajt, 2 kockasajt, 1 EK reszelt hagyma, 1/2 Rama, 3 kemnytojs, 12 dkg felvgott, s, rlt feketebors, Vegeta, 1 - 2 kanlnyi aprra vgott zldpetrezselyem. Vizet forralok s mikor forr, lekapcsolom. Beleteszem a sajtot s fl ra mlva kiveszem, kinyjtom s megkenem a kvetkez tltelkkel: A tojst s a kockasajtot sszezzom, sszekeverem a sajttal, a borssal, sval, Vegetval, hagymval, a puha margarinnal, a vgott petrezselyemmel. Azonnal rkenem a kinyjtott sajtra. Feltekercselem, betekerem flba, majd a htbe teszem. Tlalskor les kssel szeletelem, dsztve tlalom.
A tekercsek msik tipusa szerint sajtos omlett van kvl s sonka, stb. van kzpen, legbell pedig reszelt sajt, amely majd sszeolvadva sszetartja a gygyren tlalhat s nagyon finom tekercset.
7 tojs 1 ek liszt, 1+5 ek reszelt sajt, 6-8 szelet gpsonka, 1 ek vgott petrezselyemzld, 1 mk s, 2 mk olaj, aluflia. Egy nagy tepsit kiblelek aluflival, kiolajozom s beteszem a forr stbe. Ezalatt sszekeverem a tojsokat a liszttel, a sval, a vgott petrezselyemzlddel, a tejfllel s egy kanl reszelt sajttal. Kiveszem a forr tepsit, belentm a masszt s 10 percre visszateszem a stbe. Onnt kivve deszkra teszem, kiveszem flistl a tepsibl, rfektetem a gpsonkkat, rszrom az 5 kanl sajtot s a flirl lefejtve vatosan feltekerem s kt vgt megtekerve a fliba csomagolom. Fl napra a htbe teszem. Gynyren szeletelhet s tlalhat klnlegessg !
1 kg puha krte, 5 dkg rokfort (mrvnysajt), 5 dkg vaj, (kavir). A vajat habosra keverem a sajttal. A krtket meghmozom, kettvgom, maghzt kivgom. A keletkezett reget pposan megpakolom a rokfortos krmmel. Aki szereti kavirt is szrhat a tetejre. Jl behtve tlalom.
A sajtos krtt sokan kizrlag rokfort-ral, azaz mrvnysajttal tudjk elkpzelni. Cfolatul me egy klnleges recept:
4 fl befttkrte, 13 dkg Plpusztai, 1 kockasajt, petrezselyemzld, kmny, paprika, konyak, 4 szelet pirts, saltalevelek. A krtket lecsepegtetem. A kt sajtot villval sszenyomkodom s sszekeverem. sszekeverem az aprra vgott petrezselyemmel, a fszerekkel s pr csepp konyakkal. A kenyeret megpirtom, stlemezre teszem, rhelyezem a krtket s befedem a sajtkeverkkek. 225 fokos stben 10 percig tstm. Megszrom paprikval s saltaleveleken tlalom.
10 dkg puha vaj, 10 dkg krmsajt, 1 ek vgott zldpetrezselyem, s, bors. A megadott hozzvalkat sszekeverem, rdd formlom, majd behtm. Hasznlatkor a grillezett hsszeletre, vagy halra teszem.
Sajtkrmek ksztse hzilag
15 dkg krmsajt, 2 ek frissen reszelt torma, 1 ek citroml, vgott petrezselyemzld. A citromlvel tomptom a torma erejt, majd sszekeverem a hzilag kszlt sajtkrmmel s egy kanlnyi vgott petrezselyemzlddel.
20 dkg hzisajt, 2 ek. reszelt torma, csipetnyi s, mokkskanlnyi durvra rlt bors. A hozzvalkat jl elkeverem, majd egy vegtnyrra csinosan elrendezem. Fellett megszrom reszelt tormval s durvra rlt borssal.
1 liter kefr, egy csokor snidling, teskanlnyi s, csipetnyi frissen rlt feketebors. A kefrt llandan kevergetve testmelegre melegtem, mikzben a sajt klnvlik a savtl. Most belekeverek egy csom vgott snidlinget, szom, borsozom. Hvs helyen 24 rra felfggesztem, hogy a savja kicspghessen.
20 dkg hzisajt, 5 gerezd fokhagyma, 1 tk s. A fokhagymt jl elprstem a sval (ez segti a folyamatot) s alaposan sszekeverem a krmsajttal. Htszekrnyben legalbb fl napig hagyom, hogy az zek sszerjenek.
20 dkg hzisajt, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek aprra vgott friss kapor, 1 tk s. A fokhagymt jl elprstem a sval (ez segti a folyamatot), a kaporral s alaposan sszekeverem a krmsajttal. Htszekrnyben legalbb fl napig hagyom, hogy az zek sszerjenek.
Sajtos stemnyek
Aki rendelkezik ostyast vassal, az ksztsen sajtos tallrt! Kiads s elre nagy mennyisg elkszthet.
50 dkg liszt, fl margarin reszelve, 15 deka sajt, 3 deka zsr, fl csomag stpor, fl csomag kmnymag, 1 deka s, 1 tojs s annyi tej, amennyit felvesz. "A sajtot s a margarint lereszeljk s az egszet sszemorzsoljuk, sszegyrjuk a tojssal s a tejjel, hogy kemny tsztt adjon. Nagyon vkonyra kinyjtjuk, pogcsaszaggatval kiszrjuk s stjk. Vigyzat gyorsan sl! rengeteg lesz belle!"
|